20 Септември, 2024 14:21 905 26

Какво печели Европа от влизането на Турция в БРИКС

  • брикс-
  • турция-
  • членство

Въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври

Какво печели Европа от влизането на Турция в БРИКС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Влизането на Турция в БРИКС може да насърчи европейските страни да се присъединят към тази международна организация. Това мнение изрази турският политолог Умур Тугай Юджел.

„Членството в БРИКС на Турция, която е член на НАТО и очаква влизането си в Европейския съюз, ще повиши не само нейния международен авторитет, но и престижа на самата БРИКС. Турция, със своето регионално и глобално влияние, може по този начин да насърчи европейските страни, заинтересовани от БРИКС, да станат членове на тази организация и това напълно ще премахне скептицизма към БРИКС в незападния свят“, каза експертът пред вестник Aydınlık.

Агенция Bloomberg съобщи по-рано, че турските власти са подали молба за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца. Според агенцията въпросът за разширяването на асоциацията може да бъде разгледан на срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври, където е поканен президентът на Турция Тайип Ердоган. Официалният представител на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Омер Челик каза на 3 септември, че Ердоган многократно е говорил за желанието си да се присъедини към БРИКС, но все още няма конкретни решения за членството на Турция в организацията.

Турският икономист Серхат Латифоглу припомни, че външният министър на републиката Хакан Фидан е участвал в срещата на външните министри на БРИКС+ в Нижни Новгород през юни, а преди това, по време на посещение в Китай, той е заявил, че Анкара се интересува от организацията и я счита за важна платформа за сътрудничество. „Може би в близко бъдеще Турция ще направи официално изявление относно кандидатурата си за присъединяване към БРИКС“, цитира Айдънлик думите на Латифоглу.

Според него, страните от БРИКС превъзхождат по икономически потенциал страните от G7. „Това е много важно за Турция по отношение на алтернативни пазари, иновации, конкурентоспособност и способността да следва по-независима външна политика. Това ще бъде процес, който ще премахне зависимостта на Турция от оста НАТО-Запад. Всички страни от БРИКС са преминали през подобни процеси. Всички те постепенно се освободиха от зависимостта на Запада”, отбелязва турският икономист.

Проправителствен вестник "Сабах" пише в коментар, че Турция стана първата страна от НАТО, която кандидатства за присъединяване към BRICS. „В ситуация, в която Съединените щати се готвят за война с Русия и Китай, използвайки НАТО, Турция, като страната с втората по големина армия в алианса, ще участва в съвместен икономически пакт с Руската федерация и Китай“, се посочва в публикацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 амбреажен съюз

    2 10 Отговор
    ауу колко много франсузи ще разчитат вече само на африкански ласки
  • 2 Мнение

    9 13 Отговор
    К влизане в БРИКС Турция ще влоши отношенията с ключовия партньор ЕС и ще затъне.

    Коментиран от #15

  • 3 какво ще спечели Европа ли

    15 3 Отговор
    от трите най дългия .

    Коментиран от #20

  • 4 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Печели Черешки със Камбанки!
  • 5 Хахаха

    10 6 Отговор
    С Ердоган само мизерия

    Коментиран от #6

  • 6 Галин

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Затова,че моли се той да управлява дълго, и следващият да бъде като него.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 а ние какво печелим

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "А, КАКВО ЛИ ПЕЧЕЛЯТ":

    от твоята истерия и свещенна простота ?
  • 9 Фактите

    2 4 Отговор
    Знаете ли кое е най-срамното нещо за БРИКС? Около 45% от населението на света живее в БРИКС, имат 35% от световната икономика. Общо БВП 26 трилиона долара. Докато в ЕС, САЩ и ЕАСТ живеят около 9% от населението на света, държат 45% от световната икономика и имат общо БВП 45 трилиона долара. С 9 процента от населението.

    Коментиран от #17, #21, #25

  • 10 оня с коня

    0 1 Отговор
    Ето и възможност да направим Макетата щастливи и да ни заобичат- Може да сме им Спирачка за ЕС,но пък можем да им съдействаме активно за да влязат в БРИКС за да не са капо!А може ли да стори това Малка България?Охооо,може и още как- достатъчно е да "сгазим" в Тъмното някое важно Ембарго и някой Огромен Руски кораб да отлепи от Черноморските ни пристанища натъпкан със стоки с Двойно предназначение- няма да го оцени Путин това ли и няма да изпълни молбата ни като е Шеф на БРИКС?
  • 11 Колко е днес лирата - 4 стотинки!

    2 4 Отговор
    На Турция там и е мястото, изостанала държава е!
  • 12 1111

    2 0 Отговор
    Това е като операция пейджър, англосаксите внедряват васали си тюркие
  • 13 иБрикс

    3 1 Отговор
    Са най бедните държави,нямат кво да ядът
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    Европа ще спечели демократизирани руски горива на тройни цени. Чиститу!
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Засега, затъва ес.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "А, КАКВО ЛИ ПЕЧЕЛЯТ":

    Ти, ходи ли да редиш листите за пепеде билите?
  • 17 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фактите":

    Едната икономика се появи вчера, беше на дъното, а днес вече догонва най-силните.
    Другата, притежава много, но от години няма никакво подобрение, а дори май позатъва в последно време.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хаха

    0 0 Отговор
    Още ли има учудени защо САЩ и ЕС натискат за трета световна? Страх ги е, че губят контрола си. Представете си след 5-10г дали някой ще го е страх от американски санкции и дали ще се купуват долари и американски дълг, евро. От там цъфват фалитите на тези държави и няма възстановяване, защото нямат ресурси(80-90% са в БРИКС), нямат заводи, убиха си и енергетиката. Ще са като Зимбабве по зремето,когато чувал техни долари не стигаше за дъвка.
  • 20 Kaлпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "какво ще спечели Европа ли":

    То вече си го спечелила ,благодарение на говедата и оная Урсула там в ек
  • 21 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фактите":

    Спокойно. Вече са напред в плана си да променят нещата. БВП няма да го смятат в долари и евро, обаче, а в злато. Запасите са натрупани и са пред обявяване на нова валута обезпечена в злато. Представи си Русия, Саудитска арабия, Китай, Индия, Южна Африка да отказват долари за петрол, злато, диаманти, литий, чипове и т.н. Доларът ще падне няколко пъти. САЩ са затънали в дългове с почти 0 промишленост, защото всичко са изнесли и изпосъкратиха хората. Последните 24ч имат 75000 съкратени работни места само. Да, Амазон, Боинг, УПС обявиха огромни съкращения в един ден.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 😁.........

    0 0 Отговор
    Прав ви път комшии, ако искате не в БРИКС ами и зад БРИКС да отидите все тая, и без вас ще съмне. Пък и на кого ли сте при трябвали в ЕС толкова.
  • 23 Така ли бе ХАХО....

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    🤣🤣🤣🤣...... Ти новият пророк ли си в селото на глу.... иците🤣🤣🤣.
  • 24 Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    Това и другарят Ленин го мечтаеше преди сто години! После другарят Сталин,след него Брежнев, а сега и Путин!
  • 25 И други факти

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Фактите":

    Дпоред МВФ 82% от БВП на САЩ е формиран от услуги и финансови далавери. А с 18% реален продукт (най вече от производство и продажба на оръжие) са цъфнали и вързали.
  • 26 Шматка

    0 0 Отговор
    Европа печели от трите най-дългия. Без брАда. А и, между другото, няма никакъв шанс да влезе в БРИКС, точно Русия и Китай ще им покажат комбинация от три пръста с преобладаващ среден - заради номерата, които им врътна ЕК.