21 Септември, 2024 05:42 990 2

Никола Янков: Ключови производства напускат Европа

  • никола янков-
  • икономика

Старият континент се деиндустриализира, заяви икономистът

Никола Янков: Ключови производства напускат Европа - 1
Снимка: NOVA

Марио Драги за пореден път описа ситуацията на Стария континент, за която се говори в последните години. Европа се деиндустриализира. Изнасят се ключови производства. Войната в Украйна показа, че няма достатъчно машиностроителни заводи. Енергийният проблем на континента също не е малък. Той разчиташе дълго време на руски суровини, китайски пазари, а тези фактори вече липсват.

Това каза икономистът Никола Янков пред NOVA NEWS.

„Китай задоволява потребностите си с вътрешно производство и експортира, навлизайки на традиционните пазари на западноевропейските производители. Русия е „извън играта“ с доставките на суровини, което ще бъде дългосрочно. Така че бизнесмоделът на стара Европа не работи. Най-големият проблем на континента са новите климатични политики. Европа се опитва да бъде лидер в света по отношение на декарбонизацията и да постигне въглеродна неутралност, което води до тежки данъци – въглеродни такси. Заради това тежкото машиностроене, битовата и индустриална химия се изнасят“, допълни още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 долу ЕС

    19 5 Отговор
    за каквото е гладувал избирателя на Стария прозззз континент това ще получи. Искат атлантизъм и русифобия, ето ви я
  • 2 За протокола

    1 1 Отговор
    Проблемът е много по-сериозен и се налагат сериозни промени и в политиката и в икономиката.
    - От доста отдавна американските инвестиции в Европа намаляват и се пренасочват към Азия. Причината е, че Европа е прекалено социална и печалбите в сравнение с Азия са малки.
    - Дисбаланса на доходите в световен мащаб логично води до изнасяне на производство, при което страните-производители, с ниските си цени, започват да диктуват пазарите и да задушават икономиките на богатите си инвеститори.
    - Презадоволените от високите си доходи и социални придобивки общества губят интерес да работят, да се развиват и възпроизвеждат, в резултат на което възниква демографски проблем, липса на специалисти и дори обикновени работници. Ненапразно преди години, на референдум Швейцария отхвърли базовият доход, защото разбра, че "сита мечка хоро не играе".
    Решението е в намаляване на диспропорциите в развитието на отделните държави, разликите в техните социално-икономически модели и външните им политики. Докато това не стане, ще има и мигрантски потоци и търговски и истински войни и всякакви извращения в обществата..