Last news in Fakti

17 Май, 2015 08:48 8 567 22

Най-после беше казано: България не трябва да влиза в еврозоната, засега

  • евро-
  • еврозона-
  • българия-
  • пари

Влизането в еврозоната носи ползи, които може да се постигнат и извън паричния съюз. Но цената от влизането в зоната е неприемливо висока към този момент

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България не трябва да влиза в Еврозоната поне още две десетилетия, а влизането й ще бъде катастрофално. Най-после тази позиция публично бе заявена от някой с безспорен авторитет. Стив Ханке, американски професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“, който консултираше българското правителство при създаване на валутния борд, заяви това публично и хвърли ръкавица на доминиращата „официална истина“ за българската икономика.

Това коментира в блога си "На стената" финансовият и политически коментатор Стефан Андонов.

Изказването на професора е важно, защото повдига равнището на дебата за икономическата ни политика и принуждава застъпниците на влизането в еврозоната да кажат защо наистина това е добре за България и да сравнят ползите и жертвите, които ще трябва да направим с тези при алтернативните сценарии на еврозоната.

Икономическата мисъл в България често се доминира от няколко гласовити лобита,

а медиите къде заради интелектуалната си немощ, къде за да защитят интересите на издателите си, предпочитат да не ги подлагат на съмнение. Тезите на въпросните лобита са допустими за изказване, като нормална част от идейния плурализъм, но заради автоцензурата и стеснения кръгозор на повечето медии, напълно оборимите интелектуални конструкции, се издигат до ранг на конвенционално познание, а всеки който се обяви против тях, изглежда като маргинал.
Сега заради преклонението ни пред чуждите авторитети, стигмата, че единственото добро за България е присъединяването към еврозоната ще трябва да се докаже.

Защо България не трябва да стои отвън

Еврозоната е клуб на богатите, които приемат да следват обща парична политика и вярват че така създават стабилност, която им осигурява дори по-голям просперитет. Последните шест години на криза показаха, че не е достатъчно само да се следва единна парична политика, за да има просперитет. Налага се да бъдат спазвани и фискални и макроикономически правила, които гарантират, че монетарната експанзия в положителната фаза на икономическия цикъл, няма да корумпира публичните финанси на държавите със слаб правителствен апарат.

С по-прости думи, рискът е бедните държави членки на еврозоната да използват ниските лихви и лесния достъп на кредити за да финансират неустойчиво забогатяване на населението си. Опасното е, че когато достъпът до кредити прекъсне, в условията на криза, тези държави повече не могат да теглят заеми и пясъчните основи на техния просперитет се сриват. Изплащането на заемите става с цената на намалени заплати, пенсии, по-малко обществени поръчки, рецесия и спирала на обедняването.

Това, на което кризата научи страните от еврозоната е, че не е достатъчно те да бъдат само паричен съюз, а трябва да има и фискални правила, които да се спазват от всички. Проблемът е, че тези правила не правят разлика между устойчивия и изкуствения растеж на икономиката, и спазването им затруднява растежа на доходите в по-бедните държави.

Правилата на еврозоната ограничават инфлацията и растежа на доходите до темпове, които са присъщи на богатите държави в паричния съюз. Но за населението на по-бедните държави, това означава че жизненият стандарт трябва да расте по-бавно, отколкото е възможно.
В момента Европейската комисия може да санкционира държава членка затова, че доходите растат значително по-бързо, отколкото нараства производителността на труда в конкретната държава. Кой обаче може да направи обхватно измерване за производителността на фактора труд, както и да я обвърже със заплащането в конкретната държава.

Точно този проблем е присъщ и на България, като в докладите си Европейската комисия неведнъж е предупреждавала за него. До момента правителствата ни са успявали да убедят европейските чиновници, че развитието на България не се базира на раздуването на балон, но винаги ли ще бъде така.
Финансовият министър Владислав Горанов дефинира този проблем по следния начин:
Ако в една фирма уволнят половината шофьори и секретарки, но директорите запазят работата си, средното заплащане ще се повиши. Но това не означава, че работниците получават по-високи заплати.
Точно това обаче си мисли Европейската комисия.

Но защо тогава някои хора искат еврозоната

Приемането на еврото носи своите ползи. То премахва напълно валутния риск за чуждестранните инвеститори и кредиторите на български бизнеси. В момента на теория също не трябва да има валутно-курсов риск, понеже сме в условния на борд и левът е фиксиран към еврото, но рискове съществуват.
Валутният борд може да падне, ако така реши парламентът (което е почти изключено), или ако настане повсеместна банкова криза (колко вероятно, или невероятно е това, не се наемам да кажа). Затова вече две правителства полагат усилия да подкрепят банковата система, дори когато гнилите ябълки са собственост на олигарси, чиято вредност за обществото боде очите на всеки честен българин.

Влизането в Еврозоната и единния механизъм за банков надзор, ще позволи на Европейската централна банка да иска фалит на гнилите ябълки, и ще ограничи лошите практики в тези банки. Също така ще се осигури ликвидност от Европейската централна банка за здравите банки, при евентуално настъпване на паника от фалирането на някоя и друга гнила ябълка.

Всичко това е много хубаво, но ако си помислим дали тези ползи могат да се извлекат, без да се ограничават възможностите за нарастване на доходите и жизнения стандарт, отговорът ще бъде „да“.
Ако България се присъедини към европейската система за единен банков надзор, за гнилите ябълки в банковата ни система ще се произнася европейски орган, а БНБ ще има статут на изпълнител. Но няма автоматично да се осигурява достъп до ликвидност, с която да се потушава евентуалната паника от затварянето на „гнилите ябълки“.

За страна извън еврозоната източник на такива средства в момента са бюджетите и държавните заеми. От тази гледна точка влизането във валутния съюз наистина представлява предимство, защото цена за потушаване на кризите няма да се плати от обществото. Тя ще се плати от Европейската централна банка, за което нашите проблеми са съизмерими с трохите, които остават при рязането на хляб.
Но цената на това предимство ще бъде потискане на растежа на доходите за десетилетия напред и това трябва да се знае, когато някоя партия, или лоби опитва да насочи страната ни към подобен ангажимент.

Единствените, които могат само да спечелят от влизане в еврозоната

са експортноориентираните бизнеси. Те ще получат държавна политика по ограничаване на растежа на заплатите (тоест увеличаване на конкурентоспособността им) и прочистване на банковата система, за което няма да плащат с данъците си.
Лобито на този бизнес има право да защитава интереса си, но всички останали трябва да знаем, че има и други начини да се прочисти банковата система и те не минават през поставянето на юзди върху доходите за десетилетия напред


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    0 5 Отговор
    Ние нямаме работа изобщо в Европа.Да не говорим пък за НАТО.Всички ни сучат,и ние така си умираме бавно ,без история.

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Гост

    2 2 Отговор
    Колко, ама колко пъти трябва да информирам, че институциите в България, са просто превилигировани престъпни групи? Европейските ни партньор са го осъзнанли, просто нямат полза да го обявяват, докато върви търговийката. Остава скрито за хората, че преките ни инвестиции в икономиката са намаляли драстично. Търговия да-инвестиции не.

    Коментиран от #6

  • 3 незнайко

    1 0 Отговор
    Каквото човек сам си направи и ГОСПОД не може да му помогне. Това в пълна сила относя и за управлението на БЪЛГАРИЯ. Никоя колониална държава не желае БЪЛГАРИЯ да е силна. Ако сами не си помогнем, никой няма да ни помогне ВЕЧЕ. Стомната я счупиха с огромна пропаганда.
  • 4 Чоки

    3 0 Отговор
    Това не е точно така, защото без наблюдението и докладите от ЕС кой-знае какви далаверки щяха да си въртят българските политици, може би Доган и Станишев щяха да управляват в момента
  • 5 тошибиян

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ранко":

    ние като стадо нямамае но другарите от дс и други богопомазани имат до сега са откраднали стотици милиарди долари а самото влизане в еврозоната ще им донесе още стотици милиарди а преди това те се подреждат картите така 4е да могат да отмъкнат милиардите от далавери и ще влезнем в зоната тогава когато те са готови за това и когато ще извлекат макс полза...народа да му мисли защото може и да е изненада
  • 6 Медвежа кровь

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не е скрито за хората намаляването на преките чуждестранни инвестиции в България. Тъкмо напротив! Доста често се говори за това, аз знам, ти знаеш, ясно е, че някой някак информира чрез медиите. Едва ли четеш секретни материали от някое министерство, нали... Истината е, че обикновения човек много не го и интересува намаляването на инвестициите, то му минава покрай ушите, защото е невъзможно да окаже влияние върху събитията - намалили, разпродали, откраднали - и да помни, и да слуша, все тая...

    Друг е въпроса, че до момента няма ясна и конкретна оценка на процесите по приемане на еврото. Макар и тенденциозна статията, тя, все пак, показва част от проблемите пред българската икономика. Най-добре се води добра фискална политика, когато левът е свободен, курсът лев-други валути свободно плаващ, така може да се влияе пряко на износа и привличането на чужди инвестиции. Обаче това предполага обезценяване, което удря в джоба!

    Въведе ли се еврото, ще стане като в Гърция - цените в лева изведнъж със същата цифра, но в евро, т.е. поскъпване в пъти!
  • 7 еее

    2 0 Отговор
    тоя американски специалист да обясни как ще върнат трилионите долари дълг . и защо печата незаконоо зелени хартийки и зашо нямат покритие в злато .

    а колкото до еврозоната това означава още загуба на суверинитет
  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    ханке в случая гледа от своята камбанария .не трябвало да влизаме в зоната щото щели да взимаме много големи нисколихвени кредити за да забогатеем повече от колкото ни се полага :)!демек да си стоим бедни извън нея ,но без задължения.само че без финансиране българските предприемачи ако не са в сенчестия сектор нямат шанс за развитие поставени в пряка конкуренция с тези от западната част на света.без дисциплиниращия ефект на еврозоната катаклизми като този на ктб ще се повтарят,а ние ще плащаме цената .наистина има риск българия да тръгне по пътя на гърция ,но аз лично предпочитам да имаме богато население и заборчняла държава пред переспективата бедно население и държава с ниски задължения!

    Коментиран от #9

  • 9 дедо Либен

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Абсолютно точно!
    Стиви и кохортата му в други страни на Европа умират от кеф да ни потупват по рамото с думите: Браво, жилави копелета излязохте, щом устисквате на тоя нисък бюджетен дефицит.
    За тях - цифрите са само цифри и въобще не ги интересува какво става с хората тук.
    А нас - кучета ни яли!
  • 10 само селяните карат TOYOTA

    0 1 Отговор
    ТОЧНО ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ ЧЕ НАЩЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО ЗАЩОТО НЯМА ДА МОЖЕ ВЕЧЕ ДА КРИЯТ КЪКЪВ Е БЮДЖЕТА НИ И КОЛКО СИ ВЗИМАТ ЗА ТЯХ СИ ТОЧНО ВСЕ ПАК ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА,НО ВСЕКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ
  • 11 onq s konq

    0 3 Отговор
    Ами то всички Евродържави като се иэнесат в Шенген-2,аэ не виждам кой може да ни спре и да ни поставя раэни условия эа влиэане в Шенген-1.Хем ще ни бъде широко и оютно,хем можем да си пуснем и старите реактори...А можем да си вэемем эа компания и Македония например,че да има кой да сервира като седнем на масата с ракия и македонска муэика!
  • 12 onq s konq

    0 2 Отговор
    И да не пропусна-валутата ни ще бъде ЛЕВРО!
  • 13 до медвежа

    1 0 Отговор
    Медвеж... Ако отидеш някой ден в държава въвела еврото, ще разбереш, че цените в магазините са като тези в милата ни родина а даже и някои по-евтини. Продължавай да си живееш в измислен свят.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киро

    0 2 Отговор

    еее

    тоя американски специалист да обясни как ще върнат трилионите долари дълг . и защо печата незаконоо зелени хартийки и зашо нямат покритие в злато

    ============

    Копейката в действие!
    "Пич", толкова си зле - и откъм знания, откъм мисъл, да не говорим и затова, колко си неграмотен!

    САЩ печатали "незаконно" доларите си...хахаха, това може да излезе само от устата на петокласник от ТВУ! Първо - доларите са си техни, ще си печатат колкото си искат, на който не му харесват - да не ги ползва!
    Аууу, ама що така дори любимата му Русия основно в долари оперира??!

    Златният стандарт (да ти обясня просто, че да разбереш, копейка, е така нареченото златно покритие) бива изоставен от всички през началото на миналия век. В момента няма такава валута, която да е обезпечена със злато.

    Осъзнаваш ли колко си спрял, копейка?

    Коментиран от #19

  • 16 Киро

    0 2 Отговор

    до медвежа
    Ако отидеш някой ден в държава въвела еврото, ще разбереш, че цените в магазините са като тези в милата ни родина а даже и някои по-евтини.

    =======

    Няма такова понятие като "евтини цени", това може да го каже само човек, който освен че е с ниска обща култура, хал хабер си няма от икономика!
    Цените могат да бъдат високи, ниски, умерени и тн., а не евтини и скъпи, продуктите или услугите могат да бъдат евтини или скъпи.
    Схвана ли?

    А относно по-евтините продукти в другите страни - глупостите на всеки, дето е минавал 3 пъти границата, не ми се слушат!
  • 17 Медвежа кровь

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "до медвежа":

    Бях в Гърция, когато въвеждаха еврото. Както нещо си струва 100 драхми, на другия ден цената вече е 100 евро! Ако искаш! Бяха големи протести в Гърция, защото цените шоково пораснаха ДВОЙНО!

    Иначе, мога да те уверя, аз съм си постоянно в чужбина и съм наясно с цените. Това положение обаче е вследствие ПАЗАРА, а не шоково поскъпване след административен акт, както ще се случи в България.

    В една скъпа Австрия, ако нещо го пуснат на прекалено висока цена, веднага ще внесат аналог на по-ниска цена. В България може също, ама ще ти запалят я колата, я магазина!

    Предполагам, не ми вярваш! Прочети за пловдивския дистрибутор на хляб в Хасково, на когото му палят вече 3-4 коли и пак се върни да обсъждаме!🔜🔚

    Коментиран от #18

  • 18 Медвежа кровь

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Медвежа кровь":

    faktu.bg/krimi/142431-zapaliha-avtomobil-na-distributor-v-haskovo
  • 19 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Долара е най- старата валута в света .Няма богат руснак на който авоарите да му са в рубли . Като гледам курса на рублата спрямо долара ,то рублите и за тоалетна хартия не стават !

    Коментиран от #20

  • 20 red

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ани ":

    За коментар №19.За рублата явно не е в час
  • 21 стив джобс

    1 0 Отговор
    Разбирате ли какво ви казва Ханке? Май никой не е обърнал внимание. Ханке намеква, че сме мафиотска държава и парите не биха отишли по предназначение, т.е. ще се изплзват за изкуствено забогатяване.
    Докато не си оправим правосъдната система и не започнем да съдим крадците от политическия елит,ще видим пари на кукуво лято.
  • 22 Joan Robinson

    1 0 Отговор
    Той Ханке и за валутния борд ни обясняваше колко бил железен и как нямало да допусне срив на банките, ама фалитът на КТБ се случи! Българите трябва да правим това, което е добре за нас, а не да се доверяваме на пишман експерти, които само злото ни мислят.