Отидете към основна версия

21 646 54

Д-р Антония Първанова: Пандемия не означава да се затварят цели нации под карантина! (ВИДЕО)

  • д-р антония първанова-
  • студио хъ-
  • пандемия-
  • карантина

"А означава да се спазват мерки за социална изолация", заяви тя в "Студио Хъ"

Кадър: 7/8 ТВ

"Аз мисля, че в момента и то не за първи път, както в България, така и в световен мащаб започва една паника, която не е непременно основана на доказателствата и на науката и за мен като лекар и като човек, който е работил в най-престижния в света институт в света по епидемиология, който е във Великобритания, мога да кажа, че единственият начин, който се приема, е този, който е основан на факти, на научни факти. Всичко останало са политически методи, които не непременно отговарят на нуждите на действителността.

Освен това в момента ви говоря като човек, който през 2009 г. е участвал в дебатите на Европарламента по поредния опит за обявяване на световна пандемия, пак по предложение на СЗО... Пандемия не означава да се затварят цели нации под карантина, а означава да се спазват мерки за социална изолация. Пандемия не означава да се прекратят всички видове транспорт, не означава да се затворят границите, означава да се подготвят здравните системи и съответно да се запасят с антивирусни средства, когато става въпрос за грипна пандемия...Мерките, върху които трябва да се фокусираме и това е по протокола на СЗО е единствено и само да се забави разпространението на вируса...никога не е ставало дума за това да се предпази населението от заразяване, това е невъзможно, това е вирусно-капкова инфекция.

Трябва да се спазват мерки – това е миене на ръце, изолиране на хората, които са болни...и преди всичко социална дистанция...Ще ви говоря с факти – през 2009 г. беше поредният опит за обявяване на такава пандемия. Имайте предвид че тогава се заразиха 21% от населението на земята или около милиард и половина души и починаха 575 400. И въпреки това единственото, което направи СЗО е да обяви опасност за общественото здраве, но не и пандемия.

Следващ факт, в света всяка година боледуват между 350 и 700 милиона души от обикновен грип, като от тях почиват някъде около 750 000 души. В Европа боледуват средно годишно между 4 и 50 милиона души и загиват от обикновен грип 70 000 души.

За 2017 г. в България са починали 1482 души от обикновен грип, в момента са починали, изразявам съжаление за тези хора и към техните семейства моите съболезнования, най-искрени, са починали 35 души. В целия ЕС България седи някъде по средата на починали, спрямо населението, защото брой заразени трудно може да се определи.

Някои от страните-членки си позволяват да обявяват абсолютно всеки случай на починал, който има хронично или тежко, сериозно заболяване и коронавирус, като починал от коронавирус. Но Германия например, която по всички статистики в момента показва, че има много малък брой починали, определя като починали от коронавирус само тези, които нямат, хронични, тежки заболявания. Тежка черепно-мозъчна травма плюс коронавирус, не е починал от коронавируса. Няма, пак по данни от нашия щаб но и от СЗО, няма здрави хора починали от коронавирус, всичките, абсолютно всичките са със сериозни хронични, тежки заболявания. По данни на СЗО 96% от случаите в световен мащаб са леко протичащи, само 4% са тежко протичащи и критични, тоест в момента тежестта на тази епидемия, според мен, много е пресилена, фактите не подкрепят мерките, а мерките не отговарят на това, което по принцип е заложено в протокола при епидемии и пандемии.

Друго, което ми прави впечатление е, че не са изследвани хората, които са преболедували в един много ярък пик, в края на януари, началото на февруари, и аз ще ви кажа колко ярък е този пик, той е от 27.01 до 11.02. Този пик е от 243 души на 10 000, като предния месец и следващия месец около 103 души на 10 000...аз бих изследвала хората, които са преболедували...Сега не ни чака пик, както показва и вторият математически модел, а всъщност вече слиза заболеваемостта.

За мен е важно този вирус как мутира. Той вече направи 4 мутации, преминавайки от един континент на друг... вече има над 110 мутации само този вирус.", това заяви д-р Антония Първанова в "Студио Хъ".

Във видеото може да видите още за предишната необявена пандемия и закупуването на Тамифлу, за разходите за болни от грип и от коронавирус, за предполагаемия пик на заразата, за молекулата на вируса, за мутациите на вируса, за готовността на България с легла за интензивна грижа.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове