Отидете към основна версия

1 898 47

Повечето учители подкрепят дистанционното обучение след 4 клас

  • дистанционно обучение-
  • учители

Присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието

Снимка: БГНЕС/Архив

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

71,2 процента срещу 28,8 процента от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиалния етап, а 65,8 процента - биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г., съобщават от синдиката.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

"Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2 процент от респондентите учители смятат, че образователните институции крият опасност от зараза", заявяват от синдиката. И коментират, че "разбира се, това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ".

"Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране", заявяват от учителския синдикат.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са болни от други болести. "Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук ръководствата на образователните институции са в огромно затруднение да осигурят замествания, дори и при 10 на сто от болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход", посочват от синдиката.

И информират, че за началния етап 53,1 процента срещу 46,9 процента от анкетираните учители смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът - 56,5 на сто, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9 процента от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се, присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но, за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност. Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70 процента. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и директорите е поставено на карта, заявяват от синдиката.

Според него остават проблемите с липсата на дигитални средства и с дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2 процента от българските учители.

Синдикатът "Образование", с председател д-р Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове