Last news in Fakti

24 Април, 2024 15:05 3 163 43

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

  • заплати-
  • учители

Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.

Д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование" уточнява, че синдикатът цели да проучи ефективността на образователната политика за привличане и задържане на учители и за рейтинга на учителската професия в образователните институции на България.

90,7 процента от участващите в анкетата са отговорили, че трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на многобройните отговорности и задължения на учителите. Учителската професия е най-натоварваща, често учителите са подложени на бърнаут, затова и "високите", според анализатори, възнаграждения не са привличащи.

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията са мотивиращи.

"Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система. Полярно на тези твърдения, 81% от участниците в изследването са отговорили, че възнагражденията категорично не компенсират нарастващите задължения и отговорности, и огромното прегаряне. Това пък от своя страна е отблъскващо за младите учители. Средната възраст на учителите в България не се е променила осезателно през последните пет години", добавя д-р Петров.

Синдикатът "Образование" e категоричен, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е необходимо учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната, регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, а на започващите учители да им се осигури възможност за хоризонтално и вертикално израстване.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2369

    24 1 Отговор
    Негламотни журналисти! "150% от" и "150 над" са две съвсем различни работи. Уточнете се, преди да пишете плява.

    Коментиран от #30

  • 2 честен ционист

    15 6 Отговор
    Важни са заплатите на учительниците до първо отделение, понеже хормоналната терапия след 7 год възраст не дават задоволителни резултати.
  • 3 Тома

    51 4 Отговор
    А какво ще правим с работното време на даскалите
  • 4 Ин друг

    61 9 Отговор
    Никъде по света няма такова фаворизиране и заплащане на учителската професия! Който иска да учи -учи.Особено сега в това време с лесен достъп до информация По -скоро учителите станаха твърд електорат на ГЕРБ и затова ги стимулират.Същевременно, ако не си от ГЕРБ не може да почнеш работа в която ѝ да е държавна структура.

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Бай ганьо

    35 13 Отговор
    ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ДА МИНАТ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА! НА НАС УЧИТЕЛИ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
  • 6 дзверо

    52 8 Отговор
    А бе, тия от Подкрепа не са ли виждали оценките от последните матури, та ще им вдигат заплатите на тези!?
  • 7 Гръч

    26 5 Отговор
    Човек се сеща за здравето,когато стигне до болница а там ще разбере,колко са унижени сестрите и санитарите и каква заплата получават.ЛГБТ управлението така направи,че сами да не можете да се лекувате,как ще оцелявате един бог знае
  • 8 Запознат

    43 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ин друг":

    Живея в град в югозападна България.Тарифата за даскал е 20 бона.Естествено и одобрение от кмета който е от ГЕРБ.Говорят учителите, че им било трудно с палавите ученици, много задачи... Пък плащат и места няма.Никой не напуска.
  • 9 За три

    49 6 Отговор
    часа на работен ден и по три месеца отпуск, "учат" само ненужни материали, никаква заинтересованост, кой какво знае и на изпити под средните резултати....та викате още да се им даде.
    Да не говорим, че повечето ученици им се пишат оценки по имена, без присъствие.. Без реформи и 50% от заплата да е обвързана с резултати, никакви пари
  • 10 Сандо

    43 2 Отговор
    И 500 % да стане,никаква полза няма да има за децата с тази образователна програма,насочена към изграждането на функционално неграмотни същества.Жалко ,колко жалко е падението на образованието ни само за някакви си трийсетина години.
  • 11 Баста

    48 3 Отговор
    А заплатите отговарят ли на некачествената продукция, която произвеждат? От 8 ми клас излизат роми и други, които могат само да се подписват.
  • 12 До преди

    26 2 Отговор
    10 год, със съпругата ми се скъсвахме да ги учим и изпитваме, дс ги подготвяме и пращаме, ако трябва и на външни часове, сега са инженери и за това нямат никаква заслуга....учителите им, от 4 до 12 клас...
  • 13 Съгласен, но

    32 1 Отговор
    Но когато подменим 80% от учителите. Учителите трябва да са високо образовани,да учат децата за да получават заплата.

    Коментиран от #20

  • 14 Ами че то

    34 4 Отговор
    Отдавна са ги задминали. тия 150% от средната. Начална + 1% за всяка прослужена година + ДТВ за 24.май, за 15.септември, диференцирано през октомври, за Коледа, за облекло минимум 2 минимални. Лекторските над норматива/за началните 22часа седмично, за другите според предмета/ по 12 лв.на учебен час. Не ми
    излизайте с номера за основната заплата, защото не е само тя. Не им било лесно и в същото време се натискат до последно "да си изкарам випуска, имам заеми, ами какво ще правя вкъщи"
  • 15 Родител дообразоващ децата си

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ин друг":

    Страшното е,че са низко образовани, ограничени и тъпи соросоидни нпо поддържащи лелки, неучащи на нищо децата.

    Коментиран от #27

  • 16 Без име

    16 3 Отговор
    А другите работещи кога?!То последни учители,един високообразовани продукт на работата им....
  • 17 Тра-ла-ла

    35 4 Отговор
    Като гледам резултатът от работата им, дори и тази им е много. Само слушам, че било невъзможно да се оправиш с 20 деца, как едно време като бях ученик и бяхме 42-ма (май беше в 7-ми клас) беше възможно? 90% от младежите не знаят таблицата за умножение и прочетените им книги се броят на пръсти, тоест неща които са на ниво 2-ри клас и учителите само това знаят - "не ни се плаща достатъчно".
  • 18 Випускник от 1975-та

    31 4 Отговор
    Ха ха ха...Направете им ги поне на 1/2 от депутатската и без това ,,работното " им време и ваканции и отпуски са им саиразмерими,та и ,,задкулисните доходи"...а всеки завършил средношколец да излиза минимум доцент...отличниците поне с ,,докторска" или ,,професорска" титла...
    Те това се казва инфлация и девалвация в образованието НИ...
  • 19 Профрекетьори

    22 2 Отговор
    Като видиш "подкрепа", разбирай Сорос,нпо,ЦРУ, и всякаква чужда структура и намеса. Идват избори,чакат си парите.
  • 20 Ново време

    29 1 Отговор

    До коментар #13 от "Съгласен, но":

    Ти знаеш ли каква смяна идва ? Младите учители не стават за нищо. Те не са ставали за нищо и като ученици в професионалните училища, които са завършили, защото не са имали знания за езикови и математически гимназии. Ето такива 80% идват. Те не са виновни 80% от хората, практикуващи различни професии, също не стават за нищо.
  • 21 незнайко

    21 5 Отговор
    Докато не се върне пълнатая свобода на учителите да НАКАЗВАТ по всякакви начини, учениците ще им се КАЧВАТ на главите !!! С пръс не могат да ги пипнат пък за ШАМАРИ и дума да не става ! Чудя се как издържат тези ЛИЧНОСТИ които са УЧИТЕЛИ ??? Парите няма да променят НИЩО !!!

    Коментиран от #23

  • 22 Пенчо

    6 3 Отговор
    Най-добре е и средната заплата да стане 130% от средната
  • 23 Личности ли..?

    21 1 Отговор

    До коментар #21 от "незнайко":

    Ако си бил в системата щеше да знаеш какви "личности" са поне 90% от учителите. Гнездо на змии и ежедневна битка кой ще спечели благоволението на феодала, титулуван "директор". Има едни 10% свестни хора, които са мачкани от некадърниците и само за тях се чудя как издържат. Ако някой се е пенсионирал по правото си на ранно пенсиониране, то това е истинският учител.
  • 24 инж. Ганчо Илков

    17 0 Отговор
    А Грамотността? Защо Синдикатите държат единствено за Заплатите. Качеството на Преподаване зависи освен от Профисионалимът (с какво се Измерва?), но и с Материално Техническата База и съответствието на Преподаването с Държавните Образователни Изисквания. Преподавателите периодично следва да бъдат Сертифицирани, с цел Актуализиране на Преподавателските Качества паралелно с Техническата Еволюция. В Изискванията следва да бъде Заложена и Функционалната Грамотност. Всичко това Представлява Цялостна Образователна Система. Надеждността на Системата зависи от Надеждността на най-дребният Елемент.
  • 25 Някой

    13 0 Отговор
    Ако всички заплати станат 150% от средната, то каква ще е средната?
    Не може държавните заплати да се по-големи от в частния сектор.
    И какво значи средна заплата? Колко е средно деленото на сумарно получаваното или колко получава човека по средата ако ги подредиш по заплати? Това са 2 коренно различни числа. На такива получаващи примерно 100, 200, 300, 400, 4000, средната заплата дали е 1000 (сумарно и делено) или 300 (човека по средата).
  • 26 германеца

    21 2 Отговор
    И с 200 процента да се вдигне пак няма да има полза . Няма как неграмотници да ограмотяват .
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Родител дообразоващ децата си":

    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. Защото в главите на децата се върти: " А бе ти, като знаеш толкова що се не видиш на какво приличаш, с тези подпетени обувки и овехтели дрешки? Защо не караш лъскава кола и не носиш маркови дрехи?"
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 28 Сметах,сметах..и не мога да се сетя!

    12 1 Отговор
    Абе при Бою колко вземаха даскалите?
  • 29 голям мишок

    22 2 Отговор
    ей,нямат наядане тез даскали ей
  • 30 Читател

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "2369":

    Прав си нищо не се разбира или писалия статията не знае какво прави .
  • 31 Читател

    6 0 Отговор
    Колко пари прави това напише го както трябва.
  • 32 Петрич

    16 0 Отговор
    Заплащане на качествена продукция,тога учителите ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ.
  • 33 Защо

    17 0 Отговор
    Защо само за тях, сигурно много работят, като са преуморени след четири часа работа ,да отиват да работят другаде, по 8-12 часа на ден, с 20 дни отпуск, а не три месеца през лятото и още две ваканции и клас прослужено време,и още почивни дни по празници , избори , матури, срам от другите нямате ли ,не говорим за морал,и другите са учили и работят, и те имат кредити и разходи

    Коментиран от #34

  • 34 Ми много работят я

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Защо":

    600 учебни часа годишен норматив малко ли са. Един месец с 20 работни дни х 8 часа прави 160 часа. Сложи им и по час-два за проверка на контролни, които не са всеки ден. Подготовка за другия ден..? В началото на часа праща ученик спешно да размножи на ксерокса готови тестове. Учителите по физическо какво проверяват. Тях ако питат, естествено, че са "Многострадална геновева" а тия от частния сектор, дето и 8 часа работно време и месец отпуск са мечта непостижимо и им изкарват парите, те са "убитаците", които са им длъжни.
  • 35 Димо

    6 0 Отговор
    Абе направо да я направим 5000 стартова,с още един месец отпуск,че тези 3 не им стигат,както и средната оценка от зрелостните им да падне от 3 на 2,поне да сте знае,че само с пари не става.
  • 36 Никой

    8 0 Отговор
    Годишно произвеждат некачествен материал, те по големи заплати искат заплати . Нацията изглупява тотално и част от преподавателите са в основата на проблема. Частните уроци срещу заплащане са по ангажиращи, но без данъци.
  • 37 Българин

    7 1 Отговор
    Хайде стига,много им са,на нищо не учат децата.Колко пъти досега ги вдигахте? На най-ниското ниво сме по образование.Учителите са под нивото,такива излизат от университета.
  • 38 мхаа

    3 4 Отговор
    Копейки да бяхте станали учители вместо да ровите по кофите и да чакате Путя да дойде и да ви направи губернатори.
  • 39 Директно:

    5 1 Отговор
    Това е абсурдно, бе :( !!! Стига с тия ДАСКАЛИ, не учители! Имате ли представа какво неграмотно поколение расте, и предишното също :( !!! Само те ли са в България?!?! Колко пъти ще им вдигате заплатите?!?!?
  • 40 Жужу

    1 1 Отговор
    Тези учители не заслужават да и дигнат парите.на днешно време не учат децата.от опит го знам.имам дете в 3 клас и като се прибере от даскало нищо не е научило а аз го уча в нас
  • 41 Дани

    0 0 Отговор
    От ден на ден вземат по големи заплати А ДЕЦАТА ОТ ДЕН НА ДЕН С ПО МАЛКО ЗНАНИЯ!!! Ама е така зощото масово учителите не ги интересуват знанията на децата А САМО ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ТИМ БИЛДИНГИ Т.Е. ЕКСКУРЗИИ И ЗАБЛАВЛЕНИЯ !!!Учителите трябва да получават спорет това какви резултати имат децата пък тогава да ги видим какво ще получават!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове