Last news in Fakti

8 Март, 2024 16:55 1 902 29

В София вдигат учителските заплати с 8.4%

  • софия-
  • учители-
  • заплати-
  • увеличение

Социалният диалог и доверието са изключително важни

В София вдигат учителските заплати с 8.4%  - 1
Снимка: БГНЕС

Анекс към общинския Колективен трудов договор за системата на училищното и предучилищното образование беше подписан от кмета на София Васил Терзиев и социалните партньори в сферата на образованието.

Една от ключовите договорености, които се постигат с Анекса, е увеличаване размера на индивидуалните основни работни заплати с 8,4 %, считано от 01.01.2024 г.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1 853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1 985 лв. Директорите ще получават най-малко 2 257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 2 088 лв.

Отделя се специално внимание на длъжността „Помощник-възпитател“ със свидетелство за професионална квалификация – не по-малко от 132 процента от минималната работна заплата.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

Подписи под документа сложиха кметът на Столичната община Васил Терзиев, д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ, Петя Йосифова – заместник-председател на Столичната организация на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), Иванка Харбалиева – председател на Общинска секция София-град на Сдружението на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ), Милена Мавродиева, председател РСО София-град към КТ „Подкрепа” – Синдикат „Образование” към Конфедерацията на труда „Подкрепа” и Мая Желязкова, председател на ОКС на НУС София-град – Независим учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати в България.

"Темите, свързани с образование, са водещи приоритет за мен и екипа ми. Трябва да работим така, че да даваме най-доброто образование на децата в София и да надграждаме развитието на човешкия потенциал. Инвестициите в образованието са много важни и общината ще бъде активна в това отношение и като роля в диалога с държавата" – посочи също кметът.

Кметът Терзиев заяви, че като работодател знае, колко е важно да има добра система на работа и справедливи възнаграждения за труда на хората. Затова подписването на Анекса към КТД е важна стъпка в тази посока.

Синдикатите и работодателските организации изразиха готовността си да партнират конструктивно на Столична община в реализирането на общинските политики за образование, да посочват проблемите на терен и да съдействат за решаването им.

"Социалният диалог и доверието са изключително важни" – подчерта Янка Такева. Тя заяви, че освен диалога със социалните партньори е нужно спокойствие в образователната система. Пред образованието има редица предизвикателства като трансформацията, свързана с дигитализация и изкуствен интелект, което изисква адекватна подготовка и постоянна квалификация на учителите, посочи също председателят на СБУ.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    34 7 Отговор
    Образованието всеки ден затъва все повече ,а заплатите им растат пропорционално на падежа !!
  • 2 Герен

    34 10 Отговор
    Е ТЕ КОЛКО СТАНАХА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ 8 МЕСЕЦА РАБОТА 4 МЕСЕЦА В ДОМА. УЧЕНИЦИТЕ И ПО АРУГАНТНИ И ПО ТЪПИ ПО УЛИЦИТЕ ПЕЙКИТЕ И У НЯКОЙ ЪГЪЛ ИГРАЯТ КАРТИ ЗА ПАРИ. ТО И РОДИТЕЛИТЕ НЕ СА ПО МАЛКО ВИНОВНИ. А ЗА ДРУГИТЕ РАБОТИЩЕ 930ЛВ.

    Коментиран от #13, #26

  • 3 Герен

    7 6 Отговор
    Е ТЕ КОЛКО СТАНАХА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ 8 МЕСЕЦА РАБОТА 4 МЕСЕЦА В ДОМА. УЧЕНИЦИТЕ И ПО АРУГАНТНИ И ПО ТЪПИ ПО УЛИЦИТЕ ПЕЙКИТЕ И У НЯКОЙ ЪГЪЛ ИГРАЯТ КАРТИ ЗА ПАРИ. ТО И РОДИТЕЛИТЕ НЕ СА ПО МАЛКО ВИНОВНИ. А ЗА ДРУГИТЕ РАБОТЕЩИ 930ЛВ.

    Коментиран от #7

  • 4 хъстлър

    6 5 Отговор
    ЧЕСТИТ ТИ ПРАЗНИК И НА КОКОНА И НА КИКЕРИЦА И НА ГЕНЕРАЛШАТА С ОПУКЛЕНИТЕ ОКИ И НА МОМА РАДКА И НА ИВАИЛА МИРЧЕВА НИСКОЧЕЛА И НА ИВА МИНДЖЕВА И ОНАЯ РОШАВА МАМА И НА ПРОФЕСОРКАТА ЛОЗАНОВА ДАРЯВАМ ВИ С ЦВЕКЕ У РУКА РАСЛО
  • 5 Сатана Z

    22 2 Отговор
    Даскалите са тези,които ще набиват на младите пацани евро-атлантическата идеология независимо дали искат или не.Който плаща-той поръчва музиката.

    Коментиран от #14

  • 6 Анонимен

    21 1 Отговор
    Само в София ли не са добре даскалите? Или само там затъват?
  • 7 Обратен

    17 9 Отговор

    До коментар #3 от "Герен":

    Стани и ти учител,а не клошар.

    Коментиран от #9

  • 8 Санди

    17 7 Отговор
    Стига с тез учителски заплати ,тука от 2 3 г.само се вдигат и то осезаемо.

    Коментиран от #15

  • 9 хъстлър

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Обратен":

    ТОВА НЕ Е БИЗНЕС -ТОВА Е ПРИЗВАНИЕ

    Коментиран от #11

  • 10 редник

    16 1 Отговор
    Това увеличение е доста скромно - ето заглавие от вчера:

    "Увеличиха заплатите на магистратите със задна дата

    До 7800 лева месечна заплата ще взимат върховните съдии и прокурори."

    Нима съдиите и прокурорите са 3-ти по-ценни за обществото?

    Коментиран от #16

  • 11 Обратен

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "хъстлър":

    Така е.Да си клошар е призвание.

    Коментиран от #20

  • 12 Логично

    6 2 Отговор
    Зависим значи послушен и изпълнителен. Ще правят с децата това, което им наредят нашите "доброжелатели".
  • 13 Учител

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Герен":

    Еми да не си спал в училище 😉
  • 14 Програмист

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Ми не пускайте децата си на училище

    Коментиран от #21

  • 15 Българин

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "Санди":

    Ми стани учител бе юрдек
  • 16 Юрист

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "редник":

    Ми по ценни са от тебе със сигурност
  • 17 ежко

    5 2 Отговор
    Алоооо!нали инфлацията беще 5%?!?Що не ги вдигнете с толкова?
  • 18 Напиши коментар

    2 0 Отговор
    Вървим напред, не е излишно - че махнахме ГЕРБ, там беше ужасно нещо.
  • 19 Шопландия

    14 2 Отговор
    София отделна държава ли е от българия? Всичко от българия само за София, всички фирми работещи в България регистрирани в София и плащащи данъци в София. България дотира финансово парното на София, защото София не може да си прибере парите от абонатите.

    Коментиран от #25

  • 20 хъстлър

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Обратен":

    НЕЕЕЕЕЕЕ -----------ДЕМОКРАЦИЯ СЕ НАРИЧА
  • 21 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Програмист":

    Сакън, че и те ще станат пета колона на Zомби нацията.
  • 22 Брей.....

    2 1 Отговор
    Брей..... Много учени ще станат тези Софиянци!
  • 23 извод

    1 6 Отговор
    учи за учител, за да не работиш
  • 24 Директно:

    1 5 Отговор
    Стига им вдигахте заплатите на тия, бе, алооо!!!! :( За 1000 лв работа не вършат!!! Наглост и безочие.....
  • 25 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шопландия":

    До 1993г. "Топлофикация София"/ТС/, или както беше СЕК "София", БЕШЕ ДЪРЖАВНА И СЕ СУБСИДИРАШЕ НА 60%.Беше забатачена невъобразимо, заради престъпни "управленски" решения, чрез които се наливаха пари на държавни предприятия и "наши момчета". Ставайки общинска,ТС се измъкна от мъртвата хватка, а не последва съдбата на БГА „Балкан“, ЗТМ ”Радомир”, „Балканкар” и много други емблематични предприятия и организации. Държавна „Топлофикация София”, е равносилно на смърт за нея и всички произтичащи от това последствия.
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Герен":

    Защо никой не коментира, че Началното, Прогимназиалното и Средното образование в България е на много по-високо ниво в сравнение с това на "запад"...а Професионалните гимназии, бившите Техникуми, са просто феномени в спрямо "западната" практика? Тези златни медали на учениците ни, от международните олимпиади, не се получават току-тъй...Поклон пред Българските учители, за всеотдайността която проявяват в името на България!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ъъъ

    3 0 Отговор
    Този пич няма нищо общо с това увеличение, не знам защо той се пъчи с този договор като други го извоюваха, а за тези които мрънкат, че учителите взимали много искам да ви кажа, че това е бруто а нетото е 1500лв вие със 1500лв в София бихте ли живяли нормално ?
  • 29 До ежко

    1 0 Отговор
    Защото си пр..ст и не можеш да сметнеш инфлацията, за това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове