Last news in Fakti

17 Март, 2024 11:19 625 17

Цоков: 9 месеца са достатъчни за успешен мандат в МОН (ВИДЕО)

  • цоков-
  • образование-
  • мон-
  • ученици-
  • учители

Образованието в България било поело в правилна посока

Цоков: 9 месеца са достатъчни за успешен мандат в МОН (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Увеличение на възнаграждението на учителите, обявени конкурси за директори в 276 общински училища, разработена Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование и стартирана цялостна промяна на учебните програми. Това са част от резултатите в работата на Министерството на образованието и науката през последните 9 месеца, които са обобщени в отчетен документ на институцията.

През тези месеци бе стартирано реалното дигитализиране на образованието, а "Дигиталната раница“ на МОН вече включва повече от 30 000 електронни ресурса. България е и една от първите държави, разработили насоки за използване на изкуствения интелект в учебния процес. Стартира и процесът по изграждане на STEM център във всички над 2 200 български училища. "Намерихме дом и за Националния STEM център – в София Тех Парк, в нова и модерна сграда, която да подготвя бъдещите ни медалисти на международни състезания и олимпиади“, се посочва в отчета на МОН.

Благодарение на промените, направени през последните месеци, за първи път седмокласниците ще имат възможност да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване в случай на здравословен или друг сериозен проблем. Тази възможност се дава и на четвъртокласниците и десетокласниците. Това е промяна, чакана повече от три десетилетия в училищното образование.

"Когато с моя екип започнахме работа, знаехме, че ни предстоят много предизвикателства, които трябва да решим за кратко време. Затова още в самото начало предложихме диалог и потърсихме подкрепа – от социалните партньори, от учителите, от университетските преподаватели, от родителите, от гражданското общество. Резултатите, които постигнахме, са плод на съвместните ни усилия“, подчерта министърът на образованието и науката проф. Цоков.

Сериозни инвестиции са направени и в материалната база. Обновени са 577 класни стаи в областта на хуманитарните науки, създадени са 177 нови кабинета за работа по интереси, а училищата с нови училищни библиотеки или кътове за четене са 331. Стартира и процесът по обновлението на спортните площадки и физкултурните салони в над 500 български училища, а осигуреното финансиране е близо четвърт милиард лева.

Правителството създаде и програма с бюджет от 240 млн. лв. за изграждане и разширяване на детски ясли, градини и училища, по която стартира изграждането на 33 нови сгради, а други 57 ще бъдат реконструирани и обновени. Отново със средства от държавния бюджет от следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще се предоставят безплатно за всички ученици.

Медицинските бележки за извинение на отсъствията на учениците вече се издават изцяло по електронен път, а това спестява повече от 24 работни часа годишно на всеки класен ръководител. "Работихме с разбирането, че родителите са най-важният ни партньор и заедно предложихме увеличаване на отсъствията по семейни причини на 15 дни за всяка учебна година“, се посочва още в отчета на МОН. Заедно с това бяха приети и промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които държавата пое осигурителните вноски на децата, включени в дуална форма на обучение.

Важно място в отчета се отделя и на мерките, насочени към висшето образование и науката. През тези месеци бе разработен Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите. Минималната заплата за най-ниската академична длъжност "асистент“ в държавните висши училища се увеличи с 310 лв. през 2023 г. и се заложиха средства в бюджета за 2024 г. за ново увеличение с още 290 лв. Подготвени бяха и промени в Закона за висшето образование, които предвиждат безплатно висше образование за всички студенти и докторанти, приети с държавна поръчка. Осигурени са и 200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития, а в следващите месеци стартира нова национална програма с бюджет от 10 млн. лева за модернизация на академичните библиотеки в 33 държавни висши училища.

"9 месеца в сферата на образованието не е голям период. Това е система, която се развива дългосрочно. Но 9 месеца са достатъчни, за да се поеме в правилна посока. Подкрепата, която получихме, най-вече от учителското съсловие, ни дава увереност, че поехме по правилния път. Че дори и най-трудните реформи са възможни, когато зад тях заставаме всички. Всички, които искаме да видим прекрасните български деца като истинските герои на утрешния ден, като по-добри хора, които имат куража и знанието, да променят света“, каза проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не виждаме

    7 3 Отговор
    Къде е успеха?

    Коментиран от #2

  • 2 по ред на номерата

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Не виждаме":

    А вашият къде беше?
  • 3 Българка

    5 0 Отговор
    Страхотна логига. Колкото резултатите от работата на учителите , а това са знаннията на учениците, са по-ниски, то толкова повече пари им даваме работещите родители. Искам да попитам има ли ученици, които са постигнали високи резултати без децата им да ходят на частни уроци? И ако има, какъв процент са? Трябва да се пренапишат учебниците, да отпадне както историческата лъжа, така и излишната фактология във всички учебници.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 докато спяхте

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Време е да благодарите на "доцента" по "психология"!
  • 5 8976597598

    4 1 Отговор
    Не е по темата , но герп са гнусни келипирджии с водач-господар сикаджийска мутра. ПП-ДБ предадоха протеста.
  • 6 Дали е Успешен....

    2 0 Отговор
    Дали е Успешен.... ще видим след 10-15 години! Но аз не виждам реална прогноза за някаква съществена промяна в Съдържанието на Образованието! Само Формата не променя Нищо!
  • 7 Също и да се прибави Основополагащата Фа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Също и да се прибави Основополагащата Фактология за нещата! Фактологията която ги свързва!
  • 8 ппп

    2 1 Отговор
    увеличение на заплатите на даскалите, а децата опростачени , материала яко напомпан най вече по математика

    Коментиран от #9

  • 9 пфф

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "ппп":

    Със социални помощи образование не се гради.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 ппп

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "пфф":

    ама и с помпане на заплати без да са обвързани с резултати не става , учителя му дреме на шапката , че детето нищо не е научили , изпее си урока и се прибира , даже и по добре за него така че децата пак ще идат при него на частни уроци
  • 11 Дърт даскал

    2 0 Отговор
    Най-големия му Успех е, че учениците няма да ходят на училище, но ще получават свидетелства и дипломи !
  • 12 Отец Чапаев

    1 1 Отговор
    Този тъп месарин каза че родителите не трябвало да записват как откачена учителка ругае първоклосници
  • 13 Доктор

    1 1 Отговор
    Пълни глупости. Почти цялото ръководство на МОН е свързано с Америка за България и Отворено общество.
    Всичко е с една единствена цел, обезличаване на националната ни памет, опростачване и по-лесно манипулиране на всяко следващо поколение..
  • 14 Няма знания без познания

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "пфф":

    С пенсия и заплата учителите са най-социално слаби, а и дерат родителите с частни уроци.

    Коментиран от #15

  • 15 така ли

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Няма знания без познания":

    Точно затова не трябва да мрънкате, че са им вдигнали заплатите!
  • 16 Ухааааа

    0 0 Отговор
    Страшно високи заплати взимат тия учители. Скоро минималната пак ще ги настигне! Я вижте какво правят нормалните хорица. Общински съветник (може и с основно образование) 5300. Кмет 9500. А на тия даскали 1500 им се виждат малко! Не ги е срам!
  • 17 Иванчо

    0 0 Отговор
    За всичко са виновни тия даскали! На нищо не могат да научат детенцето ми! А то е по умно от мен, кротко като агънце, ученолюбиво. По цял ден не влиза в час, а ако влезе само телефона си гледа и тоя тъп даскал му се кара, че нищо не прави. Ами слуша детето и то с разбиране. Защо да пише в час, Защо да си пише домашната, когат научава всичко за секунди от фейсбук! Тоя даскали само за пари реват, а нищо не правят. Пеят си все една и съща и никой не ги слуша. Това работа ли е? Направо да ги махат от училищата. учениците знаят повече от тях и могат повече от тях. Мойто депутат ще става, а той един туъп даскал едвам станал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове