Отидете към основна версия

33 728 449

Бойко Борисов подаде оставка

  • оставка
Снимки: БГНЕС

Малко след 9 часа тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов обяви от трибуната на Народното събрание, че на обяд ще депозира оставката на кабинета. 

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви по-късно, че в 11.23 часа е била депозирана оставката на правителството на ГЕРБ. 

Властта ни е дал народът, днес му я връщаме, заяви пред депутатите Борисов.

Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък за протестиращите няма какво повече да направим, за да им помогнем, каза той. Не мога да гледам как се бият полицаи. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламента ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от хората, каза той. Премиерът каза, че не е готов да обира повече негативите на "хидроинженерите на ДПС".

Аз с ДПС и БСП тук няма да гласувам заедно, каза още премиерът и призова и министър Цветанов да благодари на полицаите за работата им в последните дни.

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ няма да участва и в служебно правителство.

След като така са поставени въпросите държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как да се управляват от сега нататък. През тези 4 години направихме максимума, каза още Борисов.

Решението ми за оставка не подлежи на промяна при никакви обстоятелства. Това заяви следобед пред Агенция “Фокус” премиерът Бойко Борисов.

Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си. Днес заявявам отново, че държавата ми е по-мила и затова подавам оставка – каза Бойко Борисов.

Парламентарната група на ГЕРБ ще гласува оставката на правителството и категорично ПП ГЕРБ няма да участва в съставянето на нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание, посочи Борисов.

Призовавам всички граждани – да не се поддават на провокации, да запазим стабилността в държавата, каза още Бойко Борисов.

 

Борисов заяви, че днес няма да прави структурни промени и пожела приятен ден на депутатите. Те го изпратиха с ръкопляскания.

Хаосът в Министерски съвет е пълен администрацията остана изненада от изявлението на премиера. Образователния министър не бе наясно, че министър-председателят е подал оставка. Той обаче заяви, че макар и да е бил министър за десет дни е успял да направи реформите във Фонд научни изследвания. В Министерски съвет е и Симеон Дянков. Томислав Дончев, който бе определен да поеме поста и на финансов министър, заяви, че правителството не може да остави спомена за окървавени глави. Според него вината не е на правителството, но отговорната позиция е към държавата.

Делян Добрев, Десислава Атанасова и Симеон Дянков не пожелаха да коментират.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Парламентът гласува оставката на правителството

    Като точка първа от дневния ред на днешното заседание Народното събрание ще гласува решение за прекратяване мандата на правителството на Бойко Бори ...
    21.02.2013
    1 491
    0
  • БББ: Безотговорно, Бойко, Борисов

    Последният ход от трагикомедията, наречена оставка, още не е изигран. Последователен в непоследователността си, Бойко Борисов създава условия за ев ...
    21.02.2013
    6 570
    31
  • Експерти: Идва хаос

    След обявената оставка на правителството на ГЕРБ политолози и социолози се обединиха около тезата, че идва период на политическа нестабилност и хао ...
    20.02.2013
    11 221
    30
  • БСП: Нужни са бързи избори и истината за ГЕРБ

    Правителството на ГЕРБ докара на ръба на гражданска война. Това заяви на нарочно свикана пресконференция председателят на БСП и лидер на ПЕС Сергей ...
    20.02.2013
    2 377
    38
  • Дянков: Искаме втори мандат

    След заседанието на Министерски съвет, премиерът разписа оставката и я прати на Министерски съвет. Министрите продължаваме работата си. Това заяви ...
    20.02.2013
    3 845
    20
  • Какво се случва от тук нататък по закон?

    Когато едно правителство подава оставка, то това трябва да стане в парламента. Парламентът я приема, коментира пред Факти.бг  конституционалис ...
    20.02.2013
    9 194
    21
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове