Отидете към основна версия

2 272 56

Елена Поптодорова: Хора, външни на професията като Главчев, вземат решения, в чиято дълбочина не могат да вникнат

  • мвнр-
  • сребреница-
  • доналд тръмп

 Гледам с тревога, как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния, каза бившият посланик на България в САЩ

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мар-А-Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави.

Това коментира бившият посланик на България в САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова пред БНР.

„По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му“, обясни Поптодорова.

Тя прогнозира, че със събитията от последните два дни, признаването на Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати се слага началото на дълга съдебна сага.

„Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда“, каза Поптодорова.

Тя обясни, че на 11 юли официално ще се произнесена присъдата и „има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще“.

Тя смята, че ще се обжалва присъдата:

"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията."

„В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ.

И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребии“, обясни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и „той не би могъл да компрометира себе си“.

Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната.

Но пък Конституцията на САЩ не предвижда възбрана върху осъдено лице. И според нея е недопустимо за тази най-висока позиция да може да се състезава лице със съмнителни морални и правни устои.

Относно президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова коментира, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън.

„Това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят. Тези 5 или 6 щата, променящи гласа си, ще бъдат тези, които ще дадат окончателния резултат. Близо 1/3 от американците казаха, че ако Тръмп бъде осъден, няма да гласуват за него“, прогнозира бившият дипломат.

Относно Резолюцията на ООН за Сребреница Поптодорова коментира:

"Моят живот е преминал във МВнР и дипломацията, дори и като депутат в НС пак това съм правила. Гледам с тревога, как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния. Можем да съжаляваме, когато хора, външни на професията и тематиката – Главчев, които са оправомощени да вземат решения, в чиято дълбочина дори не могат да вникнат."

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове