Last news in Fakti

31 Май, 2024 14:22 1 960 56

Елена Поптодорова: Хора, външни на професията като Главчев, вземат решения, в чиято дълбочина не могат да вникнат

  • мвнр-
  • сребреница-
  • доналд тръмп

 Гледам с тревога, как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния, каза бившият посланик на България в САЩ

Елена Поптодорова: Хора, външни на професията като Главчев, вземат решения, в чиято дълбочина не могат да вникнат - 1

Предстоят много по-сериозни дела срещу Доналд Тръмп и сред най-сериозното е във Флорида, в резиденцията „Мар-А-Лаго“ за боравене с квалифицирана информация. Става въпрос за документи, които отразяват дълбоко пазените тайни на САЩ - ядрените планове, които визират трети държави.

Това коментира бившият посланик на България в САЩ, дипломат и бивш депутат Елена Поптодорова пред БНР.

„По-тежкият проблем не е, че ги е изнесъл, и предшественици на Тръмп са го правили, но той е обвиняем, че се опитал да възпрепятства правосъдието. Прави опити да ги скрие и унищожи, и има доказателства за действията му“, обясни Поптодорова.

Тя прогнозира, че със събитията от последните два дни, признаването на Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати се слага началото на дълга съдебна сага.

„Зависи от делото във Флорида, срещу него има 34 обвинения. И може да се стигне до ефективна присъда“, каза Поптодорова.

Тя обясни, че на 11 юли официално ще се произнесена присъдата и „има някаква ирония в тези събития и това е, че осъждането на Тръмп ще бъде най-важното събитие в тази президентска кампания, а може би и въобще“.

Тя смята, че ще се обжалва присъдата:

"Нямам очаквания да успее това обжалване, не би имало правен обрат. Но това е по-скоро да няма официална присъда, печелене на време, докато върви кампанията."

„В момента на атака е подложена правосъдната система на САЩ. Назад във времето Тръмп, като говорител се опита да внушава идеята и поведе кампания за съмнение на изборната система на САЩ, когато оспори резултатите на предходните избори. Сега мисля, че е още по-тревожна картината. Ще започне оспорване не само на легитимността, но и независимостта на съдебната система на САЩ.

И това ще е манипулативно, защото 12-те съдебни заседатели в щата Ню Йорк се избират чрез лотария, жребии“, обясни Поптодорова и припомни, че прокурорът също е на изборна длъжност и „той не би могъл да компрометира себе си“.

Бившият посланик е категорична, че системата на САЩ е специално изградена по този начин, така че нито една власт да не може да контролира съдебната.

Но пък Конституцията на САЩ не предвижда възбрана върху осъдено лице. И според нея е недопустимо за тази най-висока позиция да може да се състезава лице със съмнителни морални и правни устои.

Относно президентската кампания в САЩ Елена Поптодорова коментира, че картината е динамична и от лека преднина от около процент на Тръмп пред Байдън, в последните дни проучванията показват 42% за Тръмп и 43,2% за Байдън.

„Това ни показва колко оспорвани ще бъдат резултатите и с колко малка разлика ще е победителят. Тези 5 или 6 щата, променящи гласа си, ще бъдат тези, които ще дадат окончателния резултат. Близо 1/3 от американците казаха, че ако Тръмп бъде осъден, няма да гласуват за него“, прогнозира бившият дипломат.

Относно Резолюцията на ООН за Сребреница Поптодорова коментира:

"Моят живот е преминал във МВнР и дипломацията, дори и като депутат в НС пак това съм правила. Гледам с тревога, как се развива дипломатическата ни служба, доколко е съхранен професионализмът от външни влияния. Можем да съжаляваме, когато хора, външни на професията и тематиката – Главчев, които са оправомощени да вземат решения, в чиято дълбочина дори не могат да вникнат."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спрете да давате трибуна

    127 4 Отговор
    на това пропаднало нещо! Един лъжец и крадец, е дъно в едно общество и няма място да му се дава трибуна по медиите!

    Коментиран от #2, #39

  • 2 Капитализъм...

    61 2 Отговор

    До коментар #1 от "Спрете да давате трибуна":

    ... в действие!!! Нима си очаквал нещо различно!!!

    Коментиран от #18

  • 3 моля ви !!

    82 2 Отговор
    Скрийте снимката защото детето като я видя се о.ра и .пика !!!
  • 4 хммм

    57 3 Отговор
    Да, ама Глафчо е бил някога поданик на тиквата и затова сега е там. Пълна некомпентентност и арогантност, съчетана в една нова тиква.
  • 5 истина е

    86 1 Отговор
    Ама няма по нахална гнус от тази на снимката ,и журналистите знаят отлично това и нарочно я търсят за да стават интересни !
  • 6 И той

    31 1 Отговор
    като теб !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    75 2 Отговор
    Тази антибългарка и крадла няма ли накрая да си я прибере Господ, за да спре да върши зло на земята?
  • 9 Туйто!

    78 0 Отговор
    Подкрепям коментар номер 1. Клептоманка, псевдодипломатка, паразит!
  • 10 Българин

    75 0 Отговор
    Тази е абсолютна безсрамница и нагла проамериканка.Няма нищо общо с България и нашите интереси.Да си купува обаче кремчетата, да не излага.Много моля в бъдеще недавайте трибуна на такива отвратителни персони.

    Коментиран от #14

  • 11 Експерт

    71 0 Отговор
    А вие смешна крадла от преводачка и без квалификация станахте посланник?" Крадеца вика дръжте крадеца"!
  • 12 спомен

    50 0 Отговор
    А беше преводачка на Тодор Живков......
  • 13 Бррр Ужас

    52 1 Отговор
    Махнете я тази снимка, че плашите движението на континенталните плочи.
  • 14 Тахумба

    59 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Безочливо същество. Някога се кипреше в голямата група на бесепарите в НС, а Иван Костов изказа съжаление, че не е седесарка. Тя надмина всички, от светло до тъмносини. Гнусна дъртофела!
  • 15 Иво

    45 0 Отговор
    Срам за Факти! Каква промяна с тези компрометирани кадри, които неизменно ни налагате!?
  • 16 Бойко се е сложил на Вучич

    20 6 Отговор
    защото Сретич излиза от затвора.
  • 17 факти

    54 2 Отговор
    Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ!

    Коментиран от #20, #28

  • 18 Другарю,

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Капитализъм...":

    Тя е от комунистическо котило
  • 19 Д. Димитров

    45 0 Отговор
    Абе няма ли най сетне да спрете да ни показвате тази дълбоко компроментирана "личност"? Тази жена, дори да е била дипломат, вече няма право да се изказва след нанесените огромни репутационни щети на България. Ако не знаете е била преводач на Тодор Живков, а според вас дали някой случаен, непроверено и непартиен е имал достъпа и привилегията да се доближи до него..... Всички комунисти (и децата им) станаха евроатлантици, антикомунисти, русофоби и т.н. До кога?
  • 20 Ако

    6 12 Отговор

    До коментар #17 от "факти":

    Това го бе написал по време на СОЦ-а, грухтящите в Белене щяха да се оригнат доволно след теб !
  • 21 Верно ли

    29 0 Отговор
    Друго си е на Госпожата - спец по безмитни магазини!
  • 22 Тома

    19 3 Отговор
    Някои мислят че щом по фамилия е главчев той е много умен.Той и вола е с голяма глава ама празна
  • 23 Ханзи

    34 0 Отговор
    Ленче бе Душо, що се не тревожи кога министър на външните работи беше нещастната несретница Генчовска? Що се не тревожи когиж орезили българската дипломация на летището във Варшава? Ма много избирателно се тревожи . Прибери се някъде на скрито да те не гледат хората ида си спомнят за апашките ти подвизи. И още ти срама немаш ли?
  • 24 Стига сте

    21 1 Отговор
    Реабилитирали бивши комунисти, крадци
  • 25 Дън Бай

    21 0 Отговор
    Крадем ли, крадем ли? Ах, тиии...!
  • 26 ГУР

    28 0 Отговор
    Тази кукумявка е едно от многото доказателства, че българската политика е пълна с хора без морал. Бих потънал от срам, ако ме бяха хванали на крада. Щях да се извиня и да напусна политиката. Чудно ми е какво ли си казва тази другарка. "Те другите милиони крадат и са в политиката, та аз ли за едно парфюмче".
  • 27 Наглецо

    19 1 Отговор
    Откога крадливите комунисти взеха да разбират от западна демокрация!
  • 28 "Ако"

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "факти":

    Тейко ти се бе дръпна само с 10 санта назад....
  • 29 Оооо, Лени

    16 0 Отговор
    Еми не всички са умни като тебе да вникват надълбоко и със сръчни ръце та да гепят квото им падне!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сатана Z

    20 0 Отговор
    Интересно изказване на професионалната джебчийка Кремтодорова.
  • 32 УжасТ

    19 0 Отговор
    О, Ленче - креМче, как не те е срам да се появяваш пред хората и общественото мнение ...И, да си мислиш , че си фактор с мнението си....Смешница....😑
  • 33 Бльона

    16 0 Отговор
    Олеее, пак ли тази?
    До кога бе "Факти"?
    Спрете се бе!
    Да, знаем че е член на организация, натоварена от посолството да унищожи България - казва се Атлантически съвет!
    Но не мисля , че Вие спадате към тази организация!
  • 34 асдасдас

    13 0 Отговор
    Защо давате поле за изява на тази крадла?
  • 35 Артилерист

    18 0 Отговор
    Поптодорова е хваната да краде на международно летище. Тая, между другото, е патологичен крадец, когото американците са засичали да го прави и там, докато се водеше дипломат, но за да не става скандал с предания им български атлантически, Божем, елит, са потулвали случаите. Всеки нормален човек, хванат в такова прегрешение, ще се сниши и ще си трае, но Поптодорова налита да е морална съдница...
  • 36 Салимехмед

    17 0 Отговор
    Млъкни ма крадла такава.
  • 37 Аква

    14 0 Отговор
    Ти, скъпа, отдавна трябваше да си в затвора.
  • 38 Тошко

    12 0 Отговор
    Знаеме официалната професия на тази, но пак я канят да се изказва за външна политика. Канете я при реклами на козметика, там е добра.
  • 39 Такива като

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спрете да давате трибуна":

    тая със зависимости са най-лесни за вербуван.
  • 40 Преводачка

    14 0 Отговор
    Преводачката на Живков кога и къде стана "вътрешна" за дипломацията?! Нахалство безгранично, на доказана крадла и мошеничка.
  • 41 Путин каза

    2 2 Отговор
    София трябва да слуша Белград. Вучич ще пее, а Радев ще му свири.

    Коментиран от #43

  • 42 Госあ

    10 0 Отговор
    А на тази каква и е професията всъщност ? Поне нек’ва преводачка от английски да беше ! Защото от много време дори и това не е.
  • 43 Алцхаймера каза

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Путин каза":

    Киро Тъпото няма да слуша Белград,а Козяк и ще гълта на Радев
  • 44 Свекър и и мъжа й

    9 0 Отговор
    са ДС.
    Тази се преобу а е тъпа като Про100 Киро
  • 45 Перо

    15 0 Отговор
    Стига вече с тази клептоманка и отдавна неуравновесена преводачка на бай Тошо!
  • 46 Нека припомним

    15 0 Отговор
    на госпожата на снимката, че кремчетата, струващи по €400, се плащат на касата, а не се пъхат "по невнимание" в чантата, от което следва, че звучи някак си нелепо точно тя да дава акъл кое е криво и кое е право... Еле па пребоядисвайки се в яростно синьо, от един преводач на бай Тошо се превърна в корифей в дипломацията
  • 47 Бай онзи

    10 0 Отговор
    Този кукундрел да говори за външни влияния е проява на висша наглост
    ...не че Главанак е правилно ориентиран във всичко!
  • 48 Перо

    11 0 Отговор
    Кога тази бабичка е била дипломат? Политическото назначение като куфар - посланик не я прави от машинописка и преводачка на бай Тошо дипломат от кариерата, като каквато се определя!
  • 49 Това е Примера

    4 0 Отговор
    Това е Примера н ГЕРБ СДС! И новопоявилите се пи----- ци!
  • 50 55 от Козлодуй

    1 0 Отговор
    Права е , нямаме добри специалисти по коренчета.
  • 51 БгТопИдиот🇧🇬

    3 0 Отговор
    Ще има:

    Добре дошла в Сливенския дръта вщице.
  • 52 Баба ти

    5 0 Отговор
    Тая ционистка гнида пак започнаха често да я изтипосват. Махнете я тая предателка бе!
  • 53 Искариот

    2 0 Отговор
    Крадлата е и еврейка.Комунистка и агент на чужда държава.Пластични операции не помагат
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Аман от кухи лейки

    2 0 Отговор
    Като тази крадла атлантическа, бивш комунист
  • 56 Я у лево ма

    1 0 Отговор
    В дълбочина да ти вникнат дано клептоман объркан!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове