Отидете към основна версия

23 228 82

В БСП искат оставката на Зафиров и Гуцанов и масово напускат листите

  • бсп-
  • реакции-
  • напрежение

С остри реакции и гневни отворени писма членове на Изпълнителното бюро на БСП

Снимка: БГНЕС

Ако сте решили да има изкупителна жертва за настоящи и бъдещи провали – и. ф. Зафиров е човекът. Точни сте. Пито – платено. Ако, обаче имате идея да се борим за идеи, чест и морал все още не е късно да направите първа крачка: изтеглете Зафиров, призова бившият кмет на Мездра, народен представител и член на ИБ на БСП Генади Събков.

С остри реакции и гневни отворени писма членове на Изпълнителното бюро на БСП, депутати, областни председатели поискаха оставката на временното ръководство на социалистическата партия. Социалисти масово се оттеглят от листите – лавинообразното напускане се разраства.

В Смолян се оттеглят шестимата номинирани за народни представители, начело с областния председател на БСП Емил Хумчев. За първи път от години листа в родопската община ще се реди служебно от София.

В Хасково социалистите масово напускат листата, оставяйки на практика сам водача от АБВ. И там листата ще бъде редена служебно от София. „Но кого ще редят не знаем, не могат да намерят хора“, коментираха социалисти.

Във Враца 9 от 10-те общини на областта не са представени в листите. Четирима напускат в Кюстендил, начело с председателя на младежкото БСП-обединение Десислава Разсолкова, която отказа участие в листата, заявявайки, че политиката не е място за безпринципни хора.

Мощният разпад продължава, след като вчера отказ да участват в предизборната кампания с подредените от Националния съвет на БСП листи заявиха социалисти със силен мажоритарен вот по места като д-р Събина Петканска в Сливен, Борис Цветков в район $Искър“ в София, социалисти от столичния район „Младост“, членове на Общопартийната контролна комисия, ветерани.

Оставката на Атанас Зафиров и изваждането му от листите поиска Генади Събков, бивш кмет на Мездра, народен представител от „БСП за България“ в 50-то НС, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Народният представител бе категоричен, че пред БСП тежка, важна и с съдбоносна предизборна кампания, но изрази тревогата си от подготовката в област Враца: „Атанас Зафиров, който два пъти беше избиран за народен представител от областта, би трябвало да познава добре обстановката. Същият не направи нищо преди и продължава да не прави нищо сега за укрепване и стабилизиране на партийните структури. Нещо повече, обиден от загубата на лично доверие и уважение в района, сега в новата си роля остава глух и сляп за мненията и предложенията на общинските партийни съвети“.

В резултат, по думите на бившия кмет на Мездра, в листата за предстоящите избори от 10 общини на областта има представител само на една община.

„Преди изборите на 9 юни тази година Зафиров, в ролята си на зам.–председател на БСП, се закани да не осигури финансиране на кампанията, за да се провалим. Той изпълни заканата си – не даде нито лев. Ние обаче успяхме да се организираме и въпреки неговите действия и бездействия излъчихме народен представител от областта в 50-тия парламент. Днес като и. ф., Зафиров, воден от злоба и режисиран от неподходящи хора, си е поставил по-висока цел: да ликвидира авторитета и влиянието на партийните организации в областта.

Така оценявам действията на и. ф. в област Враца. Не знам какви успехи е постигнал преди в областите Бургас, Сливен, Хасково, Велико Търново… А сега е поел тежка отговорност за цялата страна. Има ли сили, смелост и воля???“, пише в отвореното си писмо Генади Събков.

Ето още от позицията му:

„Вероятно Атанас Зафиров има и много положителни качества, но на фона на злобата, алчността и лицемерието, те не се забелязват. Къде са организационните качества, управленските умения, коалиционната култура и дипломатичност? Къде са силата, волята и увереността? Къде са чара, обаянието и вдъхновението? Спирам. Размечтах се…

Картите са раздадени. Водачите на листи са определени/разпределени - най-вече на база икономически интереси, кръгове на влияние, зависимости и степен на послушание. В самите листи има много почтени и отговорни хора, които заслужават уважение и подкрепа.

Колеги от ИБ и НС на БСП,

Ако сте решили да има изкупителна жертва за настоящи и бъдещи провали – и. ф. Зафиров е човека. Точни сте. Пито - платено.

Ако, обаче имате идея да се борим за идеи, чест и морал все още не е късно да направите първа крачка: изтеглете Зафиров от всякакви постове и позиции и се опитайте да минимизирате нанесените до момента щети.

П. П. Да не забравяме, че за състоянието на БСП в момента цялото ръководство имаме вина и носим морална отговорност. Стига дребни сметки и комбинации!“

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 102 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове