Отидете към основна версия

634 0

Съдиите в Мексико прекратяват дългата стачка срещу съдебната реформа

  • мексико-
  • съдии-
  • реформа-
  • президент

Те ще подновят работа в сряда

Снимка: YouTube

Федералните съдии и съдебните служители в Мексико решиха да прекратят продължителната стачка срещу мащабната съдебна реформа на президента Андре Мануел Лопес Обрадор, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Федералната асоциация на съдиите съобщи, че мнозинството от членовете ѝ са гласували за прекратяване на стачката, продължила близо два месеца, и за продължаване на "други форми на протест" срещу спорната съдебна реформа. Те ще подновят работа в сряда.

Асоциацията призова Върховния съд на страната да защити "основните права", когато се произнесе по реформата "с необходимата бързина и категоричност".

Според мексиканския вестник "Миленио" в стачките са участвали над 50 000 души.

Реформата на левия популист Лопес Обрадор включва пряк избор на съдиите, включително на тези от Върховния съд. Тя беше приета от Конгреса миналия месец и беше подписана от президента, който ще бъде наследен от близката си съюзничка Клаудия Шейнбаум. Тя вероятно ще продължи политиката на своя ментор, включително по отношение на реформата.

Критиците на промяната се опасяват, че тя ще засили влиянието на политиката и наркобароните върху съдебната система, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: