11 Октомври, 2024 15:48 660 5

Африканска държава забрани всякакви дискусии за здравословното състояние на президента

  • камерун-
  • африка-
  • пол бия-
  • президент

Националният медиен регулатор за момента не е коментирал темата

Африканска държава забрани всякакви дискусии за здравословното състояние на президента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Камерун забрани всякакви дискусии за здравословното състояние на 91-годишния президент Пол Бия, след като продължителното отсъствие на Бия подхрани широко разпространени спекулации, че той не е в добро състояние, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи, съобщи БТА.

По-рано тази седмица властите разпространиха изявления, в които се казваше, че президентът е на частно посещение в Женева и е в добро здраве, като отхвърлиха съобщенията, че се е разболял, като "чиста фантазия".

В писмото до регионалните управители от 9 октомври министърът на вътрешните работи Пол Атанга Нджи заяви, че обсъждането на здравословното състояние на президента е въпрос на национална сигурност.

От този момент нататък "всички дискусии в медиите за състоянието на президента са строго забранени. Нарушителите ще бъдат подведени под съдебна отговорност", каза Нджи. Той нареди на местните власти да съберат екипи за наблюдение на частните медии, както и социалните мрежи.

Камерун, който е имал само двама президенти след обявяването на независимост от Франция и Великобритания през 60-те години на миналия век, вероятно ще изпадне в дълбока криза, ако Бия се разболее прекалено тежко, за да остане на власт, или почине, отбелязва Ройтерс.

Националният медиен регулатор за момента не е коментирал темата. Решението беше разкритикувано като налагане на цензура. "Президентът е избран от гражданите на Камерун и е нормално да се безпокоят за състоянието му", каза журналист от столицата Яунде.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    1 2 Отговор
    Бай Деменция стайл!
  • 2 Бързо се учат от Хаяско,

    0 2 Отговор
    сега ще купят и една маса четиринайсет метра дълга.
  • 3 Укр@инската посланичка

    0 1 Отговор
    Не е африканска а американска тая ,,държава,,.
    Ма ние си знаем здравословното състояние на великия вожд на демократичния свят ,,търкалящия се по стълби,,

    Коментиран от #5

  • 4 Смешки

    0 0 Отговор
    И на Путя, пожалуйста!!🇷🇺🤣🤣
  • 5 МДАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Укр@инската посланичка":

    А на "криещият се в кремльовски бункери" как е състоянието, сменя ли памперса сам??😵‍💫