8 Октомври, 2024 04:35 692 9

Тръгва нова процедура по импийчмънт срещу президента на Грузия

  • грузия-
  • президент-
  • импийчмънт

Причината е неразрешено официално пътуване в чужбина на Саломе Зурабишвили

Тръгва нова процедура по импийчмънт срещу президента на Грузия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" започва нова процедура по импийчмънт срещу проевропейската президентка на страната Саломе Зурабишвили преди предстоящите парламентарни избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според председателя на парламента Шалва Папуашвили, цитирана от местните медии в столицата Тбилиси, причината е нейно неразрешено официално пътуване в чужбина.

Партията се позовава на конституцията, предвиждаща, че правителството трябва предварително да одобрява пътуванията на държавния глава, който сега е натоварен с малко правомощия. Миналата година подобна процедура се провали.

На парламентарните избори на 26 октомври управляващата партия се надява да си осигури силно мнозинство в парламента, за да може този път да свали президента. Причината за спора е европейското пътуване на Зурабишвили през миналата седмица, по време на което тя посети също и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    9 1 Отговор
    Ура!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    18 2 Отговор
    За да се срещне с овцете Олаф Шолц и Урсула Фон Дер Лайен, подлоги на юдео-масонските билдерберги.
  • 4 Иван

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    При мерзавеца Миша Саакашвили.
  • 5 Кик

    7 0 Отговор
    Много добро решение от страна на грузинците но другия път изобщо да не избират такива като нея.
  • 6 име

    7 0 Отговор
    Браво на хората, твърдо са решили да изчистят политиката си от евроатлантици на хранилка, виновни за събитията от 2008г. Даже трябва и съдебна отговорност да им търсят.
  • 7 Хаха

    5 0 Отговор
    Тази май беше инсталирана отвън за президент на Грузия. Дори не е родена там. ГМО продукт на колониалното управление. Грузинците ще се поправят. Започнаха да се събуждат. И нищо чудно. И те бяха тръгнали по едно време към тотална разруха на държавността си. Имаше там един чисто луд човек - марионетка за Запада.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    1 0 Отговор
    А КОГА ЩЕ ИМА ИМПИЙЧМЪНТ ЗА "нашият" К€Ш ОРИ€НТИРАН р€зид€нт Mr. К€Ш (нато-БКП)?!?!?!?
    КОГА? КОГА! 80г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    ВРЕМЕ Е ЗА НОВ НАРОДЕН СЪД И ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ!