Отидете към основна версия

2 602 4

Рекордно обезщетение за имот наложи Страсбург

  • пловдив-
  • къща-
  • собственици-
  • обезщетение-
  • страсбург

Обезщетение в размер на 462 000 EUR трябва да плати България по делото „Ченгелян и други срещу България”. Това решение наложи Европейският съд по правата на човека. Става дума за една от емблематичните за Пловдив къщи, която е известна като Павлитовата или Синята къща. Нарушенията са признати от съдът в Страсбург още преди година. Той е дал 4 месеца за споразумение. Такова обаче не е било постигнато и в резултат е присъдено обезщетението. Една част от него е за пропуснати ползи, а друга – за цената на имота.

От 1949 г. статутът на „Синята къща” е паметник на културата от национално значение. Имотът е национализиран през 1966 г., като на собствениците им е била изплатена компенсация.

В началото на 90-те години на миналия век бившите собственици искат от кмета на Пловдив да им върне имота. Следва отказ, в резултат на който е и заведено дело. С решение от октомври 1998 г. Върховният административен съд признава реституционните претенции на ищците. В резултат наследниците връщат полученото обезщетение през 1966 г. в размер на 14 732 лв. и получават нотариален акт. Тъй като община Пловдив и Националният дарителски фонд „13 века България" отказват да напуснат имота, собствениците завеждат ревандикационен иск срещу институциите. Процесът продължава 4 години като решението на Върховният касационен съд от месец май 2007 г. отменя реституцията. Именно това е и причината казусът да бъде разгледан от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • По-трудно отпускат жилища на общинари

    Пловдивският общински съвет ще гласува промени в условията за получаване на ведомствени жилища от общинари. Сега действащата наредба дава право на слу ...
    31.07.2018
    1 361
    2