23 Ноември, 2017 16:02 2 578 4

Рекордно обезщетение за имот наложи Страсбург

  • пловдив-
  • къща-
  • собственици-
  • обезщетение-
  • страсбург

Обезщетение в размер на 462 000 EUR трябва да плати България по делото „Ченгелян и други срещу България”. Това решение наложи Европейският съд по правата на човека. Става дума за една от емблематичните за Пловдив къщи, която е известна като Павлитовата или Синята къща. Нарушенията са признати от съдът в Страсбург още преди година. Той е дал 4 месеца за споразумение. Такова обаче не е било постигнато и в резултат е присъдено обезщетението. Една част от него е за пропуснати ползи, а друга – за цената на имота.

От 1949 г. статутът на „Синята къща” е паметник на културата от национално значение. Имотът е национализиран през 1966 г., като на собствениците им е била изплатена компенсация.

В началото на 90-те години на миналия век бившите собственици искат от кмета на Пловдив да им върне имота. Следва отказ, в резултат на който е и заведено дело. С решение от октомври 1998 г. Върховният административен съд признава реституционните претенции на ищците. В резултат наследниците връщат полученото обезщетение през 1966 г. в размер на 14 732 лв. и получават нотариален акт. Тъй като община Пловдив и Националният дарителски фонд „13 века България" отказват да напуснат имота, собствениците завеждат ревандикационен иск срещу институциите. Процесът продължава 4 години като решението на Върховният касационен съд от месец май 2007 г. отменя реституцията. Именно това е и причината казусът да бъде разгледан от Европейския съд за правата на човека в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фонзи

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В началото на 90-те години на миналия век бившите собственици искат от кмета на Пловдив да им върне имота. Следва отказ, в резултат на който е и заведено дело

    И трябваше да минат 27 години за да си вземат имота обратно ? Вие та..к ли си правите ?
  • 2 Сериозно

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В резултат наследниците връщат полученото обезщетение през 1966 г. в размер на 14 732 лв. и получават нотариален акт" - защо не се смята обезценяването на парите и да се върнат 100 000, например? Ако такова и ние да вземем по къща за 15 хиляди..

    Коментиран от #4

  • 3 Цветан Захариев

    5 1 Отговор
    За малко пояснение по горния казус.след отказа на кмета се отива на съд на мъки.закона казва че могат да се върнат парите и да се получи собствеността отново,и това е направено.парите не са върнати през 1966 г.с са върнати след излизане на съдебното решение, тоест след 1992 г.и казуса е преключен.това че не се напуска имота ПРИСТРАСТЕНИЯ ВЪХОВНО КАСАЦИОНЕН СЪД НЕ ГО РЕШАВА.ТЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА СЪС НОВОТО СИ ПРОИЗНАСЯНЕ.Аналогичен и нашият имот в Пловдив който в продължение на 23 г водим съдебни битки с крадливата общинска администрация и чест прави на окръжен.съд Пловдив който се произнесе че община Пловдив никога не е притежавала имота но същия този корумпиран ПРИСТРАСТЕН ВКС се противопоставя със своето решение и казва общината да бъде собственик на имота независимо че нямат документи за собственост.притенцийте на крадливата общинска администрация е че има отчуждаване но няма документи за това.ВКС се произнася че това не влиза в взимането на тяхното решение.тоест сега трябва да се води ново дело за това че общината притежава имот без документи и без да е платила и една стотинка за този имот.Е те такива са решенията на безскрупулния ВКС.ЗАТОВА МРАЗЯ АДМИНИСТРАЦИЯТ
  • 4 mediator37

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сериозно":

    Целта на реституционните закони е да улесни реституцията, не да я затрудни. Друга причина е, че реституционните закони не предвиждаха обезщетение за десетките години лишаване от ползването на имота. Т.е. и държавата минаваше тънко и реституираните собственици минаваха тънко.