Отидете към основна версия

4 964 8

Всеки район с различна цена за разрешение за строеж

  • разрешение за строеж-
  • такса-
  • визия за софия-
  • промяна
Снимка: М. Богданова

Цената на разрешенията за строеж в София да зависи от района, такса смет да е според изхвърления боклук, а скоростта на возилата от градския транспорт да се вдигне до 25 км/ч. Това са само част от 384 конкретни предложения, залегнали в стратегическия документ "Визия за София", изготвен по поръчка на Столичния общинския съвет от екип експерти, начело с архитект Любо Георгиев.

Целта е да начертае стратегия за развитие на София до 2050 г., която да превърне столицата в компактен, многофункционален и адаптивен град, според думите на Георгиев, цитиран от trafficnews.bg. Неговият екип в продължение на повече от две години събира хиляди данни, анкетира софиянци от всички райони, проучи нагласите и изведе главните проблеми за решаване.

Първият от трите пакета, които екипът на „визионерите” ще внесе на „Московска” 33 е за стратегическо планиране на общината, т.е. трансформацията на "Софпроект" в звено, което планира всички аспекти и реално продължава работата на "Визия за София". Във втория пакет са дългосрочните цели – общо 24. В третия пакет ще бъдат описани 384-те мерки. Предстои Столичният общински съвет да гласува тези изводи и предложения на "Визия за София", като Георгиев се надява това да стане до края на годината.

Сред най-съществените предложения, което е и мярка срещу презастрояването на града, е идеята за реформа на системата за издаване на разрешения за строеж. В момента цената им почти не зависи от района, за който се издава документът. Според „визионерите” обаче има значение дали една нова сграда се прави в центъра на София, в някой от жилищните квартали или в крайградските територии.

"Разрешенията за строеж могат да бъдат инструмент за провеждане на териториални политики. Необходимо е тяхната такса да бъде калкулирана чрез оценка на характеристиките на територията, за която е налично инвестиционното намерение. По този начин ще се стимулират инвестициите в определени територии и ще се редуцират в други", пише във "Визия за София".

Според експертите с цената на разрешенията за строеж трябва да се стимулира изграждането на сгради в пустеещи територии в града като бивши индустриални зони или военни терени. За тях цената би трябвало да е по-ниска в сравнение с тази за изграждането на нови здания в полите на Витоша например. Таксата трябва да зависи и от това дали в дадена територия вече има изградена инфраструктура и дали новото строителство ще я натовари допълнително, или пък тепърва трябва да се прави инфраструктура.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини