Отидете към основна версия

5 265 11

Имотите са убежище за инвеститорите, дори и във военно време

  • гърция-
  • имоти-
  • инвеститори

Интересът на чужденците към Гърция продължава

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чуждестранните инвеститори очакват развитие на гръцкия пазар на недвижими имоти, като не са загубили интерес към него. Събитията в геополитическата сфера очевидно ще повлияят на ситуацията, но все още не се знае какво ще бъде това въздействие.

Според ръководителя на Bain Capital Credit, Йоргос Елекидис, пандемията не е попречила на растежа на гръцкия имотен пазар. „Сега въпросът е как тази геополитическа криза ще се отрази на недвижимите имоти, които са най-големият проблем в момента", каза той.

Йоргос Кормас, главен изпълнителен директор на Piraeus Real Estate, от своя страна отбеляза, че „инфлацията води до увеличаване на разходите за строителство, но недвижимите имоти също са убежище за инвеститорите, дори и във военно време“. Потребителското търсене ще намалее, тъй като разполагаемият доход на хората намалява. Украинската криза ще доведе до известно намаляване на цените, а в някои случаи ще предотврати образуването на „балон“.

„Изправени сме пред изчакване от страна на инвеститорите поради специална военна операция, но интересът към покупката остава жив. Мисля, че след като бъде постигнато примирие, всичко ще се промени“, каза Йоргос Манкавинатос, главен изпълнителен директор на Q Real Estate Services. Гръцките имоти продължават да носят значителни печалби на чуждестранните инвеститори и през следващите няколко години предлагането на местния пазар ще се увеличи значително.

Банките ще играят ключова роля в бъдещето на пазара на недвижими имоти. През 2021 г. издадените нови жилищни заеми възлизат на 900 млн. EUR, в сравнение с 3 млрд. EUR през 2008 г., когато пазарът достигна своя пик.

„Определено сме на път на растеж, който не е бил засегнат от коронавируса и не вярваме, че ще бъде засегнат от енергийната криза“, каза Янис Ганос, директор по управление на имоти и инвестиции в Alpha Bank. Той посочва, че банките вече са достатъчно стабилни, за да отпускат нови заеми.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.

Свързани новини