Last news in Fakti

31 Май, 2022 09:21 3 578 5

Все по-малко имоти се купуват с ипотечен заем

  • гърция-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • банка-
  • имот-
  • покупка

В съседна Гърция едва 30% от сделките са с жилищен кредит

Все по-малко имоти се купуват с ипотечен заем - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциациите за недвижими имоти в Гърция изчисляват, че над 40 000 къщи и апартаменти са били продадени през 2021 г. Близо 70% от покупко-продажбите са извършени без използване на ипотечен заем, само за сметка на собствените средства на купувачите.

„Само 25% от сделките с недвижими имоти се извършват с помощта на банков заем. Компанията ми си сътрудничи и с четирите най-важни банки“, казва Кириакос Кампурис, основател и главен изпълнителен директор на Individual Mortgage Solutions.

Като се има предвид, че последният доклад за кредитната стабилност на Bank of Greece посочва 10 685 жилищни заема през 2021 г., от това следва, че над 40 000 жилища са сменили собственика в Гърция през миналата година. Това е особено задоволителна цифра, като се има предвид значителното въздействие на пандемията през по-голямата част от годината.

От друга страна, става ясно, че пазарът на недвижими имоти все още не е отскочил, поне не до нивото, което се наблюдаваше в периода преди финансовата криза от 2010-те. Тогава картината беше обратна на днешната: над 80% от сделките с жилищни имоти са направени с банков заем и по-малко от 20% - без участието на кредитна институция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 10 Отговор
    Народа купува та пушек се дига,само тука 20 човека ревът,че им е скъпо
  • 2 А ми

    4 1 Отговор
    Народа поизтрезня след тоя цирк в края на 2021г . Тези с кредитите са най - застрашени като гръмне Дирижабъла.
    Цената на имота е такава, каквато купувач е готов да плати. Проблем е когато няма купувачи, а продавача са го притиснали инфлация, стагфлация и т.н.
  • 3 Гост

    1 6 Отговор
    Докато умните се наумувът,лудите се налудувът.Някои си изплатихме жилищата,да му мислят тия философи които са под наем
  • 4 Мен

    4 1 Отговор
    До тоя с изплатеният имот
    Ако ще живееш в него ще пиеш една студена вода когато цените се сринат ако си го взел за препродажба ще по изчакаш следващата врътка от около 18 години и тогава ще теглиш чертата
  • 5 Гост

    2 2 Отговор
    Аз и семейството ми си живееме в него от години и си пия уискито,вода не пия ха ха.А ти още колко пари ще дадеш за наеми понеже си терикат ха ха