Last news in Fakti

22 Май, 2022 10:43 10 948 33

За колко време съседите изплащат жилище

  • гърция-
  • жилища-
  • изплащане-
  • покупка

На гърците им трябват 14 години

За колко време съседите изплащат жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Средностатистическият грък трябва да спестява между 12 и 14 години, ако иска да си купи жилище с площ от 100 кв.м. От всички държави членки на Европейския съюз Гърция е на първо място по степен на сложност по отношение на покупка на жилище, наред с Ирландия, където са необходими още повече години за спестяване за покупка на собствен дом.

Въпреки че в повечето държави от ЕС въпросният период не надвишава 8 години, въпросът за трудността при получаване на жилище за домакинствата предизвиква безпокойство сред финансовите министри и влезе в дневния ред на Съюза. В момента се търси общоевропейско решение.

Гърция също има едно от най-високите нива на собственост върху жилища - около 70%. По-високи нива, над 80%, имат страните от бившия източен блок (Полша, Хърватия, Румъния, България, Словакия, Унгария и др.). Това обаче не означава, че домакинствата задоволяват жилищните си нужди. Това е видно и от факта, че докато цените на пазара на недвижими имоти достигат небесата, строителната активност е скочила с 45% през 2021 г., като новото строителство ще продължи да се развива през 2022 г.

За да паднат цените на жилищата в Гърция в краткосрочен план (в следващите 3-4 години), правителството смята, че предлагането на недвижими имоти трябва да се увеличи. За да се случи това, ще бъдат предприети инициативи на всички нива, включително развитие на публични недвижими имоти, насърчаване на ремонти и предлагане на градска земя в бъдеще. Според властите, има поне пет вида неизползвани недвижими имоти в Гърция, които много скоро биха могли да увеличат предлагането:

1. Изоставени поради кризата имоти, жилищни сгради и цели квартали, в градските центрове и в регионите.

2. Вили в затворени комплекси, за които брокерите казват, че „принадлежат на различна епоха и различен стандарт на живот, но остават изоставени и западащи“.

3. Повече от 100 000 свободни имота не са изброени за продажба и не се предлагат на търг. Те съставляват основната част от конфискуваното имущество за неплащане на данъци.

4. Хиляди обекти неизползвана собственост на държавата, организации и институции.

5. Нови сгради, които вече се строят, въпреки че от поне две десетилетия не е имало ново пространствено и градоустройствено планиране, включване или разширяване на градоустройствените планове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    ИЗПЛАЩАНЕ/ /изв.
  • 3 Социалиста

    56 10 Отговор
    С работа в Коми в СССР преди 1989г може да спестиш за 2.5 г пари за дустаен в София, а сега с работа в западна Европа за 2.5 години може да спестиш пари единствено за вехта каравана.

    Коментиран от #7, #11, #19

  • 4 Мдааа

    47 6 Отговор
    В България 80% от имотите се купуват с цел спекула / инвестиция. В момента имаме 40% празни апартаменти само в София, за другите градове е още повече, като прибавим и намаляващото население картинката става ясна. Огромен балон който се поддържа изкуствено предимно от криминално забогстели и дивиди

    Коментиран от #15

  • 5 Л.Ф. Селин

    33 2 Отговор
    В България имотите се използват и за пране на пари от български и европейски политици.
  • 6 ганчо зубидренка

    31 8 Отговор
    Ще си купя апартамент в блок/кооперация,ама друг път.
    Съседи отгоре и отдолу.
    Отгоре дете да плаче,отдолу куче да лае.
    Да си платя парко място,да,ама друг път.
    Да се натреса в големия град,не благодаря.

    Коментиран от #20

  • 7 Пепи

    7 27 Отговор

    До коментар #3 от "Социалиста":

    Не си много прав . Да речем че се хванеш за шофер в Испания - най малко 2000 евро на месец ще ти остават чисти . 30 заплати по 2000 евро - 60 000 евро . Предостатъчно за апартамент . Сега ако искаш на витошка е друг въпрос .

    Коментиран от #9, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шофьор

    29 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пепи":

    Ти случайно да си чул, че и това "животно" шофьора яде, пие, пуши, еее понякога, има и нужда от дрешки, и т.н........ Изпраща по някои лев, на жена и деца???? Или си много малък или от "модерните" не ви знам какви полове сте????...И не бъркаи заплатата на испанец със тази на доброволния роб!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 отивай

    14 16 Отговор

    До коментар #3 от "Социалиста":

    Ами отивай да работиш в Коми, някой спира ли те? Само че с парите от там сега не можеш да си купиш и външен кенеф в Москва. Не е наш проблем, че в Русия заплатите са ниски и хората там живеят в мизерни условия! С работа на запад ако имаш образование или занаят спокойно можеш да спестяваш 1000-2000 евро на месец. У нас също има възможности да си докарваш висок доход стига да можеш добре да си вършиш работата. Ако имаш основно образование и не знаеш 3 думи на английски също може да изкараш пари, но трябва сам да си развиеш бизнес защото никой няма да те взема на висока заплата.
  • 12 смятай

    32 4 Отговор
    У нас апартамент в София се изплаща за 20+ години, средното за Европа е 8. Смятайте дали цените са нормални. Но докато има шарани и мръсни пари...

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо ти

    21 4 Отговор

    До коментар #12 от "смятай":

    това е капан, за балъци, или по друг начин казано за хора отчаяно решили да останат в големия град, без да имат възможност, за това!!! А представи си взимаш добра заплата, храниш жена и деца изплащаш си кутийката–апартамент.....но става грешка,и ти си на улицата/не дай Боже!"...след два месеца апартаментчето ти е продадено, на някои на безценица, а ти все още ще го изплащаш...честито.
  • 15 Аз съм

    20 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мдааа":

    40% празни в София ??? Друг въпрос е, че при средна заплата 1200 лева , 400 хиляди ще събереш на кукуво лято ...2/3 отделяш , са 9600 на година ... 40 години и си ти ...а пък ако вземеш заем , ще върнеш 700, което вече ще трябва да го доизплащат децата ти .Добре сме.
  • 16 Аз съм

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пепи":

    Приятел само като чуя , че 60 евра са ти предостатъчно за апартамент , ми става съвсем ясно колко си в час с нещата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "смятай":

    Как го сметна 20+ ! Може би 20+20‼️
    Защото при каква заплата 240 вноски по поне 1 000 лв можеш да отделиш ‼️
  • 19 БМДТ

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Социалиста":

    Да бе, сИриозно ли? Ти колко години работи в Коми и колко апартамента в София купи?
    Или си отишъл в Коми за Волга, а си се върнал с Олга, и сега цяло село я кара?
  • 20 3232323232

    9 11 Отговор

    До коментар #6 от "ганчо зубидренка":

    Е да ама на село работите за 600-700лв. И там има кучета в съседният двор. Покрива вечно тече а ти искат 10000лв да сменят гредите и циглите а ти нямаш. Зъболекарят идва 2 пъти седмично и нещо се учи на вас. Линеика може би ще доиде ама няма да е днес ако не даи си боже стане нещо.
  • 21 Нако

    6 12 Отговор
    Към този момент в София покупката на жилище все още е изгодна
    Никаква лихва и все още са старите неактуализирани цени

    Коментиран от #22

  • 22 оня с коня

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Нако":

    Ами купувай,старо Правило е "Когато е евтино - купувай,когато е Скъпо - продавай"!Ние в Провинцията...не се занимаваме с глупости.
  • 23 Трън

    3 4 Отговор
    Живи да ги ожалиш тези гърци. У нас за 3-3г. си купуваме апартамент на Витошка.
  • 24 Интересно, цените на жилищата 2009

    2 4 Отговор
    Година стигнаха до ниво 1300 Евро на кв. В момента са около 1600 на кв. Заплатите сега в сравнение с 2009 са се качили двойно.
    Факт, е че много жилища стоят празни и кретат като паркинг за пари. Да не ти се налага да живееш в блок, в който повече от полувината жилищ са празни... Инсталации, поддръжка, входни такси, качество на водата в системата... Ужас... Държавата трябва да се намеси и да изиска данък върху пустеещи имоти. Много страни предприема тази стъпка, за да се борят с изкуствено завишени те цени, вследствие на спекуланти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аз мозъка

    1 1 Отговор
    Само за справка, средната жилищна ипотека в Швейцария е 100 години, сега смятате колко мегдан има да растат цените, какъв балон какъви 5 лева..хората в България намаляват, но населението на 4-те големи градове расте доста по-бързо..и вярваите тенденцията с бягащите навън Българи ще се обърне, няма да е все така.