Last news in Fakti

25 Април, 2022 09:51 5 256 11

Имотите са убежище за инвеститорите, дори и във военно време

  • гърция-
  • имоти-
  • инвеститори

Интересът на чужденците към Гърция продължава

Имотите са убежище за инвеститорите, дори и във военно време - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Чуждестранните инвеститори очакват развитие на гръцкия пазар на недвижими имоти, като не са загубили интерес към него. Събитията в геополитическата сфера очевидно ще повлияят на ситуацията, но все още не се знае какво ще бъде това въздействие.

Според ръководителя на Bain Capital Credit, Йоргос Елекидис, пандемията не е попречила на растежа на гръцкия имотен пазар. „Сега въпросът е как тази геополитическа криза ще се отрази на недвижимите имоти, които са най-големият проблем в момента", каза той.

Йоргос Кормас, главен изпълнителен директор на Piraeus Real Estate, от своя страна отбеляза, че „инфлацията води до увеличаване на разходите за строителство, но недвижимите имоти също са убежище за инвеститорите, дори и във военно време“. Потребителското търсене ще намалее, тъй като разполагаемият доход на хората намалява. Украинската криза ще доведе до известно намаляване на цените, а в някои случаи ще предотврати образуването на „балон“.

„Изправени сме пред изчакване от страна на инвеститорите поради специална военна операция, но интересът към покупката остава жив. Мисля, че след като бъде постигнато примирие, всичко ще се промени“, каза Йоргос Манкавинатос, главен изпълнителен директор на Q Real Estate Services. Гръцките имоти продължават да носят значителни печалби на чуждестранните инвеститори и през следващите няколко години предлагането на местния пазар ще се увеличи значително.

Банките ще играят ключова роля в бъдещето на пазара на недвижими имоти. През 2021 г. издадените нови жилищни заеми възлизат на 900 млн. EUR, в сравнение с 3 млрд. EUR през 2008 г., когато пазарът достигна своя пик.

„Определено сме на път на растеж, който не е бил засегнат от коронавируса и не вярваме, че ще бъде засегнат от енергийната криза“, каза Янис Ганос, директор по управление на имоти и инвестиции в Alpha Bank. Той посочва, че банките вече са достатъчно стабилни, за да отпускат нови заеми.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    27 1 Отговор
    Роби, инвестирайте в още прескъпи ненужни ви кутийки за роби. Населението намалява, празните имоти се увеличават, но вие пак инвестирайте, за да се поддържа изкуствено завишената цена и целия надут балон. Няма такава инвестиция в джоба на строителната мафия и т.нар. брокери на имоти. Мими дали е и брокерка?

    Коментиран от #3

  • 2 Пак ли статия на Мими помпата

    20 0 Отговор
    Тази дърта фльорца кога ще я разкарате ?
  • 3 TROY

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Чарли имот не значи непременно жилище. Умните купуват земя.Сега е на безценица но ще дойдат времената когато ще е по скъпа и от златото.

    Коментиран от #6

  • 4 Сачма Сапан

    17 0 Отговор
    Който е инвестирал в имоти в Украйна преди войната, сега колко печели ?

    Коментиран от #5

  • 5 Същото колкото тези в сирия

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сачма Сапан":

    Непрекъснато се покачват цените😂😂😂😂😂😂гонят вече 50 000 евро половин метър😂😂😂😂купувайте че след войната ше идат на 100 000 евра педята обаче😂😂😂😂
  • 6 Глупости нищо нема да дойде

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "TROY":

    За целата хилядолетна история на човеците кажи ми кога декър земеделска земя е била по скъпа от кило злато?не визирам разни надути балони

    Коментиран от #11

  • 7 АНИ

    2 5 Отговор
    От коментиралите,да попитам имате ли някакви спестени пари ?
    Сблъсквали ли сте се с проблема къде да ги вложите?
    Помисли ли сте за обезценката на лева и инфлацията?
    Както казваше Т.Живков-като нямаш пари,не мажеш да коментираш..

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Да Ани

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "АНИ":

    Повечето пишещи имат пари, и точно за това пишат. Но има и едни кретени, които купуват на много високи цени и изкривяват пазара. Само да ти припомня, че 2008г инфлацията беше 12% в Бг, както и сега след година имотите бяха 20-30% надолу. Хубаво си помисли сега имота пази от инфлация. Прочети малко история, прочети какво правят банките сега и къде сме във икономически цикъл.
  • 9 Инвеститоръ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "АНИ":

    Мисля, че не е добре да подценявате интелигентността и възможностите на хората. Преди седмица си купих почети нов „Мерцедес“ от брокер на НИ. Бил закъсал, продажбите не вървели а лизинга си е лизинг. Е как да вървят ми то криза! Само който знае как се правят пари, знае тяхната цена, къде и колко да ги вложи!
  • 10 Майк Алън Патън

    4 0 Отговор
    Разбрахте ли сега колко предвидлива е била Борислава Йовчева Мис Бикини , като е получила КЪЩА + БУТИК , в замяна на услугите си за задоволяване на мераците на ВОЖД ББ !
  • 11 Алфа херинга

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Глупости нищо нема да дойде":

    Неуместно сравнение. Колко струва кило злато и колко струва декар земеделска земя?
    Освен това, човекът каза земя. Може да се инвестира в парцели за строителство, не е задължително да е земеделска.