Отидете към основна версия

5 574 83

Жилищата на най-големия пазар в света ще поевтинеят

  • сащ-
  • жилища-
  • цени-
  • прогнози

В САЩ обезценяването ще е 12%

Снимка: Shutterstock

Според анализатори, анкетирани от аг. Reuters, цените на жилищата в САЩ ще отчетат спад от 12% през 2023 г. Това е сравнително скромно обезценяване, като се съпостави с ръст от 40% за последните 2 години. Подобен спад след такова драстично увеличение няма да спомогне за повишаване достъпността до жилища.

Цените на жилищата отчетоха двоен ръст през последното десетилетие, но удвояването на лихвите по ипотечните кредити от началото на тази година от 3,3% на около 6,5% доведе до внезапен край на историческия бум.

Средните цени на жилищата в САЩ, измерени от Case Shiller 20-City Index, се очаква да нараснат с 13,6% през 2022 г. и да паднат с над 5,6% през 2023 г., според проучване сред 25 жилищни инвеститори. Ако това се случи, то ще е първият годишен спад на цените на жилищата от десетилетие.

„Високите цени в жилищния сегмент, съчетани с високи лихви по ипотечните кредити, направиха този тип имоти недостъпни за много американци. Цените на жилищата трябва да паднат с близо 20% от пика до дъното, за да станат достъпни“, каза Кристъл Сънбъри, старши анализатор на недвижими имоти в консултантската компания за недвижими имоти RSM.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини