Отидете към основна версия

4 822 66

Строителите отново печелят много

  • сащ-
  • жилища-
  • клиенти

Високите лихви по ипотечните заеми в САЩ обърнаха пазара и клиентите се насочват към новото строителството

Снимка: Shutterstock

Добри дни очаква строителните предприемачи в САЩ през идните месеци Повишаващите се лихви по жилищни кредити пренасочиха купувачите към новопостроени имоти. Това е добре дошла промяна за индустрията, която беше в спад в началото на годината. От своя страна, строителните предприемачи предлагат добри отстъпки на клиентите, а за последните става много по-изгодно да купят от първичния, вместо от вторичния пазар.

Купувачите са предимно хора, които търсят първи дом. Причината е, че тези, които вече са купили жилища или къщи на изплащане, плащат заеми с по-ниски лихви. Към момента лихвите по ипотечните заеми са над 6% срещу 3% през 2021 г., припомнят банкери.

С началото на пролетните разпродажби, цените на имотите от вторичния пазар отчетоха близо 25% спад през март тази година спрямо същия месец на 2022-ра, сочат данните на Redfin. За разглеждания период продажбите на нови жилища са се увеличили с 5.6%.

Стив Алой, главен изпълнителен директор на Stanley Martin Homes, казва, че скокът на търсенето го е изненадал. Базираният в Рестън, Вирджиния строител, е предвиждал 10% годишно увеличение на нетните продажби през първото тримесечие. Оказа се, че са около 40%.

Към момента новопостроените домове представляват една трета от наличния инвентар, което е над два пъти от нормалните нива. Проблемът с много употребявани имоти, които са на пазара, е, че те са се задържали известно време и са просто непривлекателни за семейства, които искат да се нанесат бързо.

В по-голямата си част строителите могат да си позволят отстъпка, тъй като разходите за материали са намалели и маржовете на печалба остават значителни. Строителите драстично увеличиха цените по време на бума на пандемията, когато разтревожените купувачи тръгнаха да търсят нови жилища, с допълнителни стаи за офиси и задни дворове, където да разположат басейн или беседка.

След това лихвите по ипотечните кредити започнаха да се покачват от почти рекордно ниски нива миналата година, правейки покупките по-малко достъпни и принуждавайки строителите да се конкурират, като намаляват разходите, за да привлекат купувачи. Този процес отне известно време, но се оказа, печеливш.

Сега, с повишаване на търсенето, някои строители започват да намаляват отстъпките. „Върнахме се към един по-нормален пазар, нито слаб, нито прекалено интензивен“, казват строители.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини