Отидете към основна версия

4 038 59

Рекордно свиване на жилищното строителството

  • швеция-
  • жилища-
  • строителство-
  • ново строителство

Секторът в Швеция отчете спад от над 50%

Снимка: Shutterstock

С над 50% се е свил делът на новото строителство на жилища в Швеция през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Всичко това стана на фона на значителен спад в сектора на световно ниво, отбелязва аг. Вlооmbеrg. За периода януари-март 2023 г. са били построени 4743 жилищни единици срещу 16 675 броя през същия период на миналата година, сочат данните на Статистическата служба на Швеция.

„В момента сме свидетели на една от най-тежките кризи в сектора от 90-те години на миналия век. В рамките на 2 години жилищното строителство ще се свие с над 50%, прогнозира Aннa Бpoмaн oт Швeдcĸaтa cтpoитeлнa фeдepaция пpeд вecтниĸ Dаgеnѕ Nуhеtеr.

От Европейската комисия очакват скандинавската страна да преживее през текущата година едно от най-големите икономическия свивания в Европейския съюз. Това ще се държи най-вече на високите лихвени проценти, което води до свиване на потребителските разходи и по-малко вземане на ипотечни заеми. Що се отнася до цените на жилищата, то вероятно ще има ново поевтиняване след краткосрочното възстановяване в сегмента.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини