Last news in Fakti

7 Април, 2023 10:33 4 949 15

Тук цените на жилищата отново тръгнаха нагоре

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Ръст от 2% при апартаментите в Швеция

Тук цените на жилищата отново тръгнаха нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

При споменаването на думите „Швеция“ и „жилища“, дълги години първата аналогия беше поскъпване. От края на 90-те години на миналия век до началото на пандемията поскъпването на тези имоти беше неизменно. Последва спад, който обаче не се оказа дълготраен. През първото тримесечие на текущата година отново се отчита поскъпване от 2% при жилищата и от 1% при къщите спрямо последното тримесечие на 2022 г., сочат данните на opгaнизaциятa нa бpoĸepи Ѕvеnѕk Маklаrѕtаtіѕtіk.

Прогнозата на повечето посредници, че цените на жилищата ще спаднат с близо 20% в скандинавската страна не се сбъднаха. „Изненадани сме, че цените на апартаментите отчетоха ръст през март“, коментират брокери от Ѕvеnѕk Маklаrѕtаtіѕtіk. Прогнозата им за второто тримесечие е, че цените ще останат непроменени. Причината е, спадът от 27% в броя на сделките през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата при апартаментите и 20% - при къщите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    1 10 Отговор
    Аз нали ви казах , ама вие само риверее

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Брокер

    1 9 Отговор
    Подкрепям Вуй
  • 3 Инвеститор

    1 9 Отговор
    Така е Брокер
  • 4 Софянец

    1 9 Отговор
    Инвеститор е прав
  • 5 Няма място

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    за сравнение между кочината БГ и Швеция
  • 6 Вуй чо

    7 0 Отговор
    Не си сам в главата ха ха! Някой те беше питал, ти колко имота купи през последните три години, щом са толкова на сметка

    Коментиран от #9

  • 7 Аз Кочо

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вуй":

    Цените леко тръгнаха нагоре от големият спад през последната година. На запад най силният сезон е пролетният но този пролетен сезон е най слабият за всички световни пазари. Лятото цените отново ще тръгнат надолу. В България най силният сезон е последното тримесечие на годината.. Освен това цените са без значение когато няма сделки.

    Коментиран от #11

  • 8 Калинка

    11 1 Отговор
    Вий, брокер и инвеститор е един и същ чоловек. Хахахах, пише Си сам и се подкрепя хахаха
  • 9 Вуй

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вуй чо":

    ох лошо ми е
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Така и не разбраха, че цената не е това, което продавачът иска, а е онова, което купувачът плаща. И още не смеят да изкарат статистика, колко плащания са направени тази година.

    Коментиран от #12

  • 12 Аз Кочо

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Статистиката ще излезе, няма начин да не излезе. Според мен сделките на годишна база ще са поне минус 25 процента. А за това че при спад на пазара продавачът разбира последен е така. Просто трябва време, после ще дойде паниката и ще разберат че първите продали при срив са печеливши, но вече ще е късно

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аз Кочо":

    Нещо се бави статистиката. В другите държави вече има данни, а при нас още чакаме. Сигурно не се харесват на някого и сега ще я разбият на по-малки периоди, например на по един месец, ще вземат единственият, който е на + и ще го изтипосат със заглавие, че през него месец имало покачване на броя сделки. Просто допускам възможен сценарий.

    Коментиран от #14

  • 14 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Погледни датите на предишните тримесечия и години има някои са качени на 14 или 15 число. Ще излезе. Няма как да разбият на месеци те го изчисляват на тримесечие. Но и това не е точно защото в тия сделки влизат магазини, земя, гаражи и т. Н. Но все пак е показател за активността на пазара. Оня ден една мацка писа че работи в агенция недвижими имоти и каза че сделките са минус 38 пр и още някъде бях чел нещо подобно. Ако е така това ще е голям срив. Също така има сделки които са направени преди години но сега се вписват в регистъра защото сградите са получили акт 16.
  • 15 Симо

    0 1 Отговор
    Цените ще растат.Гроздето е кисело