Last news in Fakti

4 Септември, 2023 09:21 17 558 8

Държава е готова да се намеси на пазара на недвижими имоти

  • швеция-
  • жилища-
  • пазар-
  • недвижими имоти-
  • държава-
  • намеса

Целта е да бъде преодоляна кризата в сегмента в Швеция

Държава е готова да се намеси на пазара на недвижими имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Шведското правителство е готово да се намеси, за да спре последиците от кризата с недвижимите имоти, ако падащите цени предизвикат по-дълбока рецесия – потенциален предвестник на проблеми в Европа.

Високият дълг, нарастващите лихвени проценти и затихващата икономика създадоха „токсичен коктейл“ за шведските компании за недвижими имоти, кредитните рейтинги на някои от които бяха рязко понижени от рейтинговите агенции.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) цените на жилищата в Швеция също са паднали с около една пета от пика си през март 2022 г., което отразява рязкото покачване на цената на ипотеките.

Министърът на финансовите пазари на Швеция Никлас Викман каза пред агенция Reuters, че държавата има финансово влияние, за да предотврати срив на недвижимите имоти да погълне страната, една от най-богатите в Европа, и нейните банки.

„Има желание за действие“, каза той. „Ако… се случат още лоши неща… или… се появят нови рискове… или заплахи за финансовата система, тогава най-важното по отношение на стабилността е да има широк набор от инструменти… които държавата да използва“, добави министърът.

В началото на 90-те години на миналия век сривът на шведския балон с недвижими имоти доведе до национализацията на две банки, спасяването на трета и обезценяването на шведската крона, което потопи страната в дълбока рецесия. Недвижимите имоти са крайъгълният камък на шведската икономика, като представляват 80% от дълга на домакинствата. Притиснати от жилищни заеми, шведите дължаха два пъти повече на банките от германците или италианците.

Един от най-големите собственици на земя в Швеция, SBB, е в центъра на действието. Той се бори да спаси финансите си, след като кредитният му рейтинг наскоро беше понижен. Към март дългът на SBB възлиза на 81 милиарда шведски крони (7,6 млрд. USD), като около 15% от него трябва да бъдат дължими в рамките на една година.

Компанията каза на Reuters, че е предприела стъпки за укрепване на своята ликвидност, включително продажба на дял в строителна фирма.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Zап. парк

    26 2 Отговор
    Смехория ! Безбожно скъпи жилища и един непрекъснато нуждаещ се от жертви Запад
  • 2 Аз Кочо

    36 4 Отговор
    Това е проблемът с балоните. Правителствата се намесват за да отложат проблема, а не да го отстранят. И идва един момент в който вече никаква намеса не помага и балонът просто гръмва.
  • 3 БНБ

    21 3 Отговор
    В Б-я държава няма
  • 4 Остап

    16 1 Отговор
    Ледът се пука...
  • 5 ТИГЪР

    12 2 Отговор
    "цените на жилищата в Швеция също са паднали с около една пета от пика си през март 2022г."

    Това са -20%

    А при нас кога?

    Коментиран от #6

  • 6 Пишман брокер

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "ТИГЪР":

    У нас са надути с 400% и никакво падане няма да видиш! Ще има СРИВАНЕ! Тотално! Само още малко да се вдигнат лихвите по кредитите и бай Инвестко Недоклатеняков от Горно Нанадолнище ще пада на колене пред всеки срещнат да му даде по 200 евро за квадрат за ипотекирания в банката апартамент в София! Ама няма да има кой да му даде, щото ще се зарине с такива "инвеститори"! А празните жилища са ПОНЕ половината от всички!
    Така че - Швеция е само началото. Свиквайте! Там поне има държава, която да се опита да направи нещо...
  • 7 Мустафа - чистокръвен швед

    3 0 Отговор
    Аз нямам проблеми с цените на жилищата, мен наема ми го плаща държавата.
  • 8 Ганьо

    0 0 Отговор
    А Българската територия с една сграда на жълтите пъвета, пълна с протежета и хранилници, ще се намеси ли някога? Че за човек на заплата доста над осигурителния праг, подчертавам, вече е невъзможно да закупи жилище, в което да живее, а не да държи със спекулативна цел?