Last news in Fakti

20 Декември, 2022 09:21 3 584 6

По-високите цени на тока спират покупката на жилище

  • швеция-
  • жилища-
  • цени-
  • електричество-
  • криза

Швеция отчита пореден месец със спад в цените

По-високите цени на тока спират покупката на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Спадът на шведския жилищен пазар през октомври се ускори с най-силни темпове от финансовата криза през годината. Цените на еднофамилните жилища са под нарастващ натиск, тъй като по-високите цени на енергията възпират купувачите.

Най-големият скандинавски пазар на недвижими имоти, който беше един от най-горещите по време на пандемията, сега е един от лидерите в глобалното охлаждане на пазара на жилища, тъй като централните банки агресивно повишават лихвените проценти, за да се справят с нарастващите потребителски цени. Спадът на цените на жилищата от пика през март през октомври достигна 11,2%, което е най-големият спад от световната финансова криза, когато цените паднаха с 12,6% за 8 месеца.

Индексът на цените на жилищата HOX в Швеция е намалял с 2,8% през октомври спрямо септември, по данни на Valueguard, който събира данните.

„На първо място, цените на къщите са във фокуса на корекция в момента“, каза Хенрик Фройдентал, говорител на брокера Svensk Fastighetsformedling. „Разбира се, това беше повлияно от опасения относно оперативните разходи поради очакваната висока цена на електроенергията тази зима“.

Цените на жилищата, които се повишиха най-много по време на кризата с коронавируса, паднаха с 3,3% през октомври, докато цените на апартаментите се понижиха с 1,9%. През първата половина на ноември цените на апартаментите продължиха да падат в Стокхолм и Гьотеборг, вторият по големина град.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванко

    18 1 Отговор
    Много странно,за Швеция, запада и зад океана постоянно излизат статии,че цените се сриват а за БГ няма нито една статия.
  • 2 Хъхъ

    10 1 Отговор
    От следващата година като почнат да плащат високи данъци още повече ще спаднат ;)
  • 3 Брокер

    5 2 Отговор
    Неееееееее !!!!
  • 4 Стройтел-брокер-банкер

    11 2 Отговор
    В България никога няма да паднат цените само ще растат с 20 30 пр на година. Тук е Швейцария на балканите и остров на стабилността и благоденствието. Тегкете още кредити и купувайте, после ще продават на тройна печалба.
  • 5 Фую

    4 2 Отговор
    Аре от ул.Плакалница да започнат сега
  • 6 архитект

    5 1 Отговор
    В Швеция не са за завиждане. Техните панелки не са нищо особено , а разходите по поддръжката на живота там са високи в сравнение със България. В България засега е доста по добре относно разходите за издръжка на жилище ако е във жилищен блок , тип панелка. За къщите е по скъпо и по сложно.