Отидете към основна версия

1 172 0

Google чества 186-годишнината на Лев Толстой

  • лев толстой-
  • 186-годишнината-
  • google-
  • романи-
  • "война и мир"-
  • "ана каренина"

Руският класик е смятан за един от най-великите романисти в литературната история

С днешния си Doodle търсачката Google отбелязва 186 години от рождението на великия руски писател Лев Николаевич Толстой (1828-1910). В няколко кадъра са показани и атрактивни илюстрации към някои от най-известните произведения на гения – романите „Война и мир“, „Ана Каренина“, повестта „Смъртта на Иван Илич“.

Споменатите заглавия плюс „Възкресение“ са смятани за едни от най-значимите романи в историята. Техният автор е известен като сложна и противоречива личност – разюздан аристократ на младини, философ, морализатор и аскет в по-късните си години, когато се оформя като един от най-ярките мислители и социални реформатори на своето време.

Според литературните историци руският класик Лев Толстой е определян като майстор на „реалистичната фикция“ и неслучайно мнозина го посочван за един от най-великите автори на всички времена. Освен мащабни романи той пише повести, разкази, пиеси, есеистика.

Лев Николаевич Толстой е роден на 9 септември 1828 г. в Ясна Поляна, Русия, в известен дворянски род. Той е четвъртото от петте деца на граф Николай Илич Толстой, който е ветеран от Отечествената война от 1812 г., но родителите му намират смъртта си, когато той е на невръстна възраст. Събитие, което има голяма роля за формиране на характера му и причина той да е отгледан от роднини, а през 1844 г. той започва да учи право и ориенталски езици в Казанския университет. Учителите го описват като човек, който не желае и не може да учи“ и малко след това Толстой го напуска, за да се върне в Москва, а периода, в който постъпва в армията е момента, в който той започва да пише.

На 23 септември 1862 г. той се жени за София Андреевна Берс, от която има цели тринадесет деца. Отношенията между него и семейството му се влошават драстично през последната година от живота му. Неговата съпруга и децата му искат да получат права над неговите произведения, тъй като смятат, че той ще ги лиши от тази възможност.

Ситуацията се изостря толкова много, че Толстой бяга от дома си през октомври 1910 г., като в това пътуване е придружен от своя лекар - Д. Маковицки. Толстой наема къща в близост до Шамординския манастир, където е неговата сестра, Мария. След това той решава да се отправи на юг- към Кавказ, но заради пневмония е принуден да слезе на гара Астапово. След седмица боледуване на 7 ноември 1910 г. от този свят си отива един от най-великите писатели.

Ето няколко от най-известинте цитати на Лев Толстой, влезли в литературната класика:

„Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица - някаква награда - пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия.“

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему“.

„Ако някой истински и сериозно иска да направи живота си по-добър, първото нещо, от което той би се отказал, ще бъде употребата на плътта на животните за храна, понеже това е неморално и включва извършването на действие - убийство, което е несъвместимо с моралното чувство.“

„Всеки иска да промени човечеството, но никой не се замисля как да промени себе си.“

„Всички мисли, които имат огромни последствия, са прости.“

„Главното изискване за всяко изкуство е чувството за мярка.“ 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини