Last news in Fakti

9 Юли, 2023 03:11 2 482 70

9 юли 1850 г. Роден е Иван Вазов - Юли 2023

  • иван вазов-
  • литература-
  • поезия-
  • романи-
  • писател

Творчеството му допринася за развитието на българската литература

9 юли 1850 г. Роден е Иван Вазов - Юли 2023 - 1
Снимка: Архив

На 9 юли 1850 година е роден един от най-известните български писатели – Иван Вазов. Неговото творчество оставя ярка следа в родната литература, като приживе той неслучайно печели определението „Патриарх на българската литература”. В своята дългогодишна творческа кариера, Иван Вазов успява да предизвика революция в българската литература. Днес той продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Иван Вазов е роден в семейството на заможен търговец.

Майка му е видна обществена дама, която се радва на голямо уважение сред съгражданите си. Писателят има трима братя. Двама от тях са военни дейци, а третият е политик. Вазов още от ранна детска възраст проявява своята любов към българската литература и чуждите езици.

Писателят завършва местното класно училище, изучава гръцки и турски език в Калоферското училище, а през 1866 година се записва да учи в гимназията в Пловдив. Там се оформят литературните предпочитания на Вазов. Той започва да проявява интерес към руските и френските автори, като успоредно с това се отдава все по-често на творческа дейност. През 1870 година е публикувано първото стихотворение на Иван Вазов – „Борът”. То излиза в „Периодическо списание” на Браилското книжовно дружество.

Същата година писателската дейност на Вазов е прекъсната.

Неговият баща решава да го изпрати в Румъния, за да може младият мъж да усвои тънкостите на търговията от своя чичо. Верен на своя свободолюбив дух, писателят бяга в Браила и прекарва няколко месеца сред българските хъшове. Там получава вдъхновение за повестта „Немили-недраги” и започва да публикува патриотични стихотворения в списание „Читалище”, вестник „Отечество” и други.

По време на Руско-турската война, писателят работи в Свищов при губернатор Найден Геров. През 1879 година е назначен за председател на Окръжния съд в Берковица. Съдебната дейност, с която се занимава през този период, го вдъхновява да напише поемата „Грамада”. През 1880 година Вазов се мести в Пловдив, столицата на Източна Румелия. Там заема длъжността на депутат от Областното събрание на Народната партия. Паралелно с това писателят не изоставя публицистичната си дейност. Заедно със своя приятел Константин Величков започват редактирането на вестник „Народний глас”. Двамата се занимават с издаването на списание „Зора”, което е първото литературно списание в България.

По време на престоя си в Пловдив, Вазов създава някои от най-успешните си литературни произведения.

Там пише „Епопея на забравените”, „Българският език”, „Новото гробище над Сливница”, „Иде ли?”, „Чичовци” и други. През 1886 година, писателят решава да посети страната на своите мечти – Русия. Той заминава за Одеса, където създава един от най-емблематичните романи в българската литература – „Под игото”. Това е първото българско произведение, за което български издател се съгласява да плати хонорар на автора. Романът „Под игото” е издаден в България от Тодор Чипев.

След завръщането си у нас, през 1889 година Вазов се мести в София. Той започва да издава списание „Денница”, а негови разкази излизат в два тома под заглавието „Драски и шарки”. През 1894 година Иван Вазов е избран за народен представител, като неговата кандидатура е издигната от Народната партия. През 1897 година той заема длъжността на министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов. Напуска този пост през 1899 година. Трагичният край на Първата световна война за България, кара писателя да преосмисли ценностната си система.

Вазов тежко приема провала на любимата си родина.

Въпреки всичко през 1920 година той тържествено отбелязва своя 70-годишен юбилей, като получава отличието „народен поет”. Иван Вазов умира на 22 септември 1921 година, като малко преди това е станал почетен член на Българска академия на науките.

Творчеството на Иван Вазов допринася за развитието на българската литература. Неговите произведения се отличават със своя реализъм, вълнуващи природни описания и фино чувство за хумор. Иван Вазов е определян за първия професионален писател у нас, а неговите творби са еталон за качество.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХА ХА

    2 22 Отговор
    Този човек е виновен, за да има русофили в българия но никой от русофилите не прави разбор на последните пет години от живота му.

    Коментиран от #47, #57

  • 2 ХА ХА

    2 9 Отговор
    А истината винаги се разбира на края.
  • 3 ХА ХА

    0 10 Отговор
    Еййй доредих се и аз един път да съм пръв.

    Коментиран от #6

  • 4 ТрампЛин

    6 13 Отговор
    О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошли на полята балкански
    немили, неканени гости?

    Желали би вас възхитени
    да срещнем со сълзи и с китки...
    Но идете вий настървени,
    на грозни зовете ни битки!

    Желали би вас да прегърнем
    и тоз път сърдечно, горещо.
    Но взорът ви свети зловещо...
    Как ръце сега да разгърнем?

    О, руси! Аз друг път ви славях
    за подвиг велик и чудесен,
    високо ви лґкът поставях
    във мойта душа, в мойта песен!

    Вий някога знаме Христово
    развяхте за благо човешко –
    строшихте ни игото тежко,
    а днеска ни носите ново!

    И пак не ви мразим (не крия:
    обича ви още народа);
    но любим и свойта свобода,
    стократно пµ любим я ния.

    За тоз кумир ние се бием
    и с чужд, и със близък упорно
    и няма ний врат да превием
    пред никакво иго позорно!

    О, колко ви, братя, жалея!
    О, как би желал, братя клети,
    свобода и вам и за нея
    кат нас да живейте и мрете!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 ТрампЛин

    2 11 Отговор
    След края на измамата Санстефанска България българите, чиито земи са разкъсани на парчета, а самите те поставени в различни режими на зависимост, заживяват с мисълта как да се обединят. Неосъщественият национален идеал, така идиотски проигран през поредната руско-турска война от 1877-1878 г., ляга в основата на въстания и четири войни през първата половина на ХХ век, завършили с национални катастрофи и завинаги изгубени надежди за обединение.
    Но измамата Санстефанска България има и друго, още по-страшно измерение. Тя противопоставя българи на българи и издълбава дълбока , непреодолима сякаш пропаст между русофили и русофоби. Вътрешни межодуособици, преврати, организирани и провеждани от оръдия на Руската империя; убийства на политици и държавници, опитали се да противостоят на агресията; саботажи, разбойнически банди, терор, метежи и бясна болшевишка пропаганда след заграбването на властта в Петербург от Лениновата шайка – такива са плодовете на завоевателната многовековна политика на северната мечка, нацелена на юг, към проливите и Константинопол!

    Коментиран от #7, #58

  • 6 За всеобщо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХА ХА":

    Голямо съжаление.

    Коментиран от #13, #18, #23

  • 7 Четвърти километър

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    Има много добри специалисти.
  • 8 ТрампЛин

    3 10 Отговор
    Русофилските и славянофилски чувства на Вазов, колкото и силно да го владеят, особено по време на руско-турската война от 1877-1878 г. и до края на XIX век, отстъпват пред любовта му към отечеството и верността му към националния идеал за етническо обединение. В трите стихосбирки: „Под гърма на победите” /1914/, „Песни за Македония” /1916/ и „Нови екове” /1917/ той възхвалява силата на българското оръжие и дава израз на народните въжделения и мечти, вдъхнали сила и породили небивал устрем у облеклите войнишки дрехи довчерашни орачи, учители, чиновници през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Заради стихотворенията от тези стихосбирки комунистическите литературни критици

    деляха Вазов на „прогресивен” и на „певец на великобългарския шовинизъм.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТрампЛин

    2 13 Отговор
    Съзнанието на масовия българин

    още от детската градина се обработва в чуждопоклонничество, в коленопреклонно мислене по отношение на „братушките”. Иван Вазов, безспорният народен поет, създателят на всички жанрове в новата българска литература, е иконата на русоблизците /думата е производна от „руснак” и „близък”, тоест „русоблизък –ед.ч., русоблизци – мн.ч.” – бел. В. Р./ с неговите стихотворения „Здравствуйте, братушки!”, „Русия!”, „Чуйш ли гърмът при Морава”, „Голгота” и други. Запален русофил, той естествено ненавижда отстояващия независимостта на Княжество България държавник и довчерашен апостол и поет Стефан Стамболов и след потушаването на русофилския бунт от 1886 г. Вазов емигрира в Руската империя. Но сърцето на поета е сърце на българин и душата му копнее за родното небе, за сладката майчина реч, за бащината стряха. Чуждият хляб, който е ял, едва ли му се е усладил! И това проличава в по-късното му творчество.
  • 11 ХА ХА

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Не смятах да отделя толкова внимание като теб. Но вж какви минуси ми пишат ама никой нищо не казва, само минуси.
    Това е трагедия, но съм доволен че е малка и ще я пребориме.

    Коментиран от #59

  • 12 Продължение

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    Прогресивен”, защото „българо-съветската дружба, без която не бихме могли да изградим нашия нов социалистически живот и нашата нова социалистическа култура, има своите дълбоки корени в историческия развой на нашия народ, посочени по художествен начин в творчеството на Вазов” /Георги Цанев/. „Певец на великобългарския шовинизъм”, тъй като „Балканската война беше замислена, подготвена и водена като война завоевателна” /същият Георги Цанев/.
    През десетилетията на комунистическа тотална власт след септември 1944 г. тъй наречените „шовинистични” стихове на Иван Вазов стояха притиснати и безмълвни между кафявата подвързия на неговите Събрани съчинения в 20 тома. Но покрай отбелязването на стогодишнината от включването на Царство България в Първата световна война тук-там бяха припомнени редове от сбирката „Нови екове” и по-специално стихотворението „На руските воини”, където мнозина с изумление прочетоха следните редове:
    „О, руси, о, братя славянски,
    защо сте вий тука? Защо сте
    дошле на полята балкански
    немили, неканени гости?”
  • 13 ХА ХА

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "За всеобщо":

    Много ми е гот че ти проверих простатата, ще си направя парафинова отливка на средния пръст.

    Коментиран от #20

  • 14 ТрампЛин

    2 8 Отговор
    Пропагандната война на Северната империя срещу Царство България е в пълен ход. Руските вестници наричат България „Юда”. Тя била предала своите освободители, своите братя, святото славянско дело. На тези обвинения Вазов отговаря със стихотворението „Юда” ли?”, в което диша цялата любов на стария вече поет към народа, чийто син е:

    „Нарекоха те „Юда”,
    народе славен мой –
    вик злобен на заблуда
    в заблудите без брой!
    Как? Юда – ти ли, който
    за правда бе борец
    и на челото, свойто,
    трънлив носи венец?
    Ти, Юда? Кой живота
    жертва за роба брат
    и своята Голгота
    има на тоя свят?

    Коментиран от #60

  • 15 ТрампЛин

    3 7 Отговор
    Стихосбирката „Нови екове” е апотеоз на българския дух, но и еремиев плач за гибелта на толкова свидни чеда на народа. Прочетете отново „Завоят на Черна”, „Македонските витязи”, „Родината”, „Дивиш ме...” и много други.
    Ще завърша със следното стихотворение, което Иван Вазов пише на 26 декември 1916 година:

    БЪЛГАРИО, ЖИВЕЙ!

    „Охулиха те злобно враговете,
    прокле те лицемер и фарисей,
    но твоята съдба по-ярко свети:
    Българио, живей!
    Жестоки рани те покриха, злото
    извика с радост: „Тя ще угасней!”
    Но ти издигна гордо пак челото –
    Българио, живей!
    „Да мре! – решиха на съвет събрани
    вразите, – щом за себе по милей!...”
    Но ти каза: „Не ща да мра, душмани!” –
    Българио, живей!”
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТеампЛин

    3 10 Отговор
    От отявлен русофил до отрезнял и отчаян Родолюбец!!! Не като днешните русофили-кръв проливат за русия, кръвта на брата и сестра си!

    Коментиран от #61

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТрампЛин

    3 13 Отговор
    Криворазбраната Българо-съветска дружба, погреба по-голямата част от творчеството на Иван Вазов. Само този грях не могат да изкупят идеолозите на комунизма!!!

    Коментиран от #62

  • 20 Пак си друсан

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "ХА ХА":

    Стамате.

    Коментиран от #24

  • 21 Прокопий

    0 4 Отговор
    ТрампЛин е м@n@f и ма плющи редовно и аZ доволен!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стамате отряза ли

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стамат":

    Си вече малкото парченце?

    Коментиран от #31

  • 28 ХА ХА

    0 13 Отговор
    Русофилите айде поне като говори баща ви трайте, то е ясно че сте т@пи копеуета и неудачници.

    Коментиран от #29, #35, #63

  • 29 Колко пъти те

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "ХА ХА":

    Оправяха в маалата?

    Коментиран от #33

  • 30 ХА ХА

    0 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ломско сигане":

    Измии го пръснидезифектант и хлороформ. Шлифера е от мен че па не се знае кво мое да фанем от тебе но че ти го онодим даже и стри шлифера един върхо друг.

    Коментиран от #32, #64

  • 31 ХА ХА

    2 6 Отговор

    До коментар #27 от "Стамате отряза ли":

    Па ти не усещаш ли как се жабуркаш снего е сега ше те резне у челото.
  • 32 Научи се да пишеш

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "ХА ХА":

    На български, шушляк.

    Коментиран от #36, #37, #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХА ХА

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "ХА ХА":

    Братле първо ХА ХА ТО СИ Е МОЕ
    И ВТОРО НЕМАМ НИЩО ОБЩО С РУСОФИЛИТЕ И ТРЕТО ЗАБРАНЯВАМ ТИ ДА ГОВОРИШ ПРЕДИ ДА СИ СЕ САБУУУДИЛ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ХА ХА

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Научи се да пишеш":

    Са разбра ли ме на български?

    Коментиран от #38

  • 38 На сиганин

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "ХА ХА":

    Трудно се разбира българския.

    Коментиран от #40, #42, #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ХА ХА

    0 5 Отговор

    До коментар #38 от "На сиганин":

    Обаче лапането на всички езици си е лапане така челапай.
  • 43 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "На сиганин":

    А и още нещо се сених.
    Не е важно дали ше го разбереш важно е да го усетиш. Са разбра ли?
  • 44 Д. Г. Д.

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Научи се да пишеш":

    Бе граматик без точкат@п@н@рс точк@.
  • 45 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НА РУСКИТЕ ВОИНИ

    О, руси, о, братя славянски,

    защо сте вий тука? Защо сте

    дошли на полята балкански

    немили, неканени гости?



    Желали би вас възхитени

    да срещнем со сълзи и с китки...

    Но идете вий настървени,

    на грозни зовете ни битки!



    Желали би вас да прегърнем

    и тоз път сърдечно, горещо.

    Но взорът ви свети зловещо...

    Как ръце сега да разгърнем?



    О, руси! Аз друг път ви славях

    за подвиг велик и чудесен,

    високо ви лґкът поставях

    във мойта душа, в мойта песен!



    Вий някога знаме Христово

    развяхте за благо човешко –

    строшихте ни игото тежко,

    а днеска ни носите ново!



    И пак не ви мразим (не крия:

    обича ви още народа);

    но любим и свойта свобода,

    стократно пµ любим я ния.



    За тоз кумир ние се бием

    и с чужд, и със близък упорно

    и няма ний врат да превием

    пред никакво иго позорно!



    О, колко ви, братя, жалея!

    О, как би желал, братя клети,

    свобода и вам и за нея

    кат нас да живейте и мрете!



    1916

    Коментиран от #50

  • 46 ХА ХА

    0 6 Отговор

    До коментар #34 от "Селтик":

    Бате усело нема как да знаете какво е селтик на софииски това тепредава че се бесен сеундур ауе бегай.
  • 47 Хихихи..

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА":

    А пък Русия е виновна че и теб въобще те има на белия свят..

    Коментиран от #48

  • 48 ХА ХА

    0 10 Отговор

    До коментар #47 от "Хихихи..":

    Българското ми е едно четвърт така че ме боли фара кво мислиш.

    Коментиран от #65

  • 49 Стефан 11

    9 1 Отговор
    Като чета коментарите повечето май бъркат Руско-Турската освободителна война с времето на ужасния Комунизъм и не разбират от какво значение е бил Вазов за освобождаването на България от Османското робство.

    Коментиран от #51, #56, #66

  • 50 ХА ХА

    2 9 Отговор

    До коментар #45 от "Българин":

    Не знам дали си струва да се хабиш за чугунени глави те вече са закостеняли от 33 години бездействие. И очакване някой да им даде нещо те нямат мислене как да се измъкнат от дупката, чакат путин да им хвърливаже и даги издърпа, ама не се светкат че путин е по на дълбоко в дупката. И дядо вазов им го еказал и те пак не вярват, глави пълни с чугун.
  • 51 ХА ХА

    0 7 Отговор

    До коментар #49 от "Стефан 11":

    Нещо си се объркал.
    Между 1878г. И 1944г.има 66 години. Кво ше кажеш за тях

    Коментиран от #52, #55

  • 52 Вие сиганите

    5 0 Отговор

    До коментар #51 от "ХА ХА":

    Много разбирате от историята. Браво м..Ал.
  • 53 Напудрено

    4 0 Отговор
    Не по собствено желание е в Одеса, политкоректността не прави чест на дописника. Няма журналистика в България, само мисирки и драскачи.
  • 54 Госあ

    6 1 Отговор
    Вазов е единственият пощаден от западната хунта мишки, крили се до самото Освобождение от руснаците. Всички други оцелели и роднините на загиналите са оставени на произвола със смешни пенсии, докато западните предатели си раздават огромни заплати. Вазов е притиснат и принуден да говори срещу нашите освободители, за да запази живота си.
  • 55 Стефан 11

    7 0 Отговор

    До коментар #51 от "ХА ХА":

    Какво се бъркам и за какво,не те разбирам Ха ха и отиди да се хилиш и смееш в лудница,където ти е мястото.
  • 56 Вальо

    0 4 Отговор

    До коментар #49 от "Стефан 11":

    Какви ги дрънкаш, робство било.Не виждаш ли самият Иван Вазов е от заможно семейство.Вие наистина сте кьорави

    Коментиран от #67, #68

  • 57 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХА ХА":

    А знаеш ли, кой е виновен да има туркофили в България?
  • 58 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТрампЛин":

    За невежите припомням: Санстефанска България беше проект на Русия и беше на три морета. Европейците не бяха съгласни, вдигнаха врява и сътвориха Берлинска България, разпокъсана на парчета, като Македония си остана под турско и така и не се присъедини към останалите ни две парчета. Анадолците останаха доволни.
  • 59 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА":

    Какво да ти кажем? С глу....к не се спори. Просто му набиваш минус и го оставяш да се мисли за велик. Обвиняваш българите в русофилия, но не споменаваш, че ти си чуждопоклоник. Обвиняваш предишният режим в русофилска пропаганда, а самият ти пропагандираш в чужд интерес. За вас, българофобите, само краварофилията и дюнерофилията са праведните проповеди. Всичко друго заклеймявате като позорно. Русофилията не е българофобия, момче! Това е признателност към един братски народ, който единствен от всички застана рамо до рамо с нас, да ни помогне. Нямам нищо против и другите народи, нито американци, нито турци, нито германци. Против съм такива, като тебе, които скарват хората с най-лукави методи.
  • 60 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТрампЛин":

    Не против българският народ, а против правителството ни. При навлизането си в България, руските войски не са срещнали съпротива от местните. Това трябва да ти говори нещо, ако имаш с какво да вразумееш.
  • 61 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТеампЛин":

    Не знам да има днес българин, който да е тръгнал да пролива кръв за Русия. Виж, за Украйна има. Не хвърляй своите камъни в чуждата градина!
  • 62 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Русофилия и комунизъм са коренно различни неща. Отъждествяването им е отчаяна мярка на узурпаторите без аргументи.
  • 63 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ХА ХА":

    Ето и поредното доказателство за пълна липса на аргумент. Като не можете да водите нормална дискусия, почвате с обидите. Навсякъде ви пречат комунисти и русофили. Едните ги няма вече над 30 г, но ще се оправдавате с тях още 100. А като спрат да ви се връзват, ще почнете да се оправдавате с нещо друго. Все някой или нещо ви пречи.
  • 64 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ХА ХА":

    Някой може ли да обясни, защо се толерират подобни коментари в статия за патриархът на българската литература?
  • 65 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "ХА ХА":

    Това обяснява нещата.
  • 66 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Стефан 11":

    Някои ги бъркат, но повечето от тях знаят разликата, ама имат интерес да объркат и други.
  • 67 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Вальо":

    Привилегированите роби са най-големите застъпници на робството. Макар и от малкото богати семсйства в България, по него време, Вазов е ненавиждал отоманският гнет, защото личното му благосъстояние не е било достатъчно за да замаже очите му, че да не вижда теглото на сънародниците си. Знаем как са нахлули в земите ни. Знаем колко кръв е пролята. Знаем и как са си облагородили ген@. Знаем и ще знаем, защото се помни и ще се помни, независимо какво правите, че да бъде потулено и забравено.
  • 68 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вальо":

    Много от днешните демократи са синове на партийни членове, учили в престижни западни университети и не са се лишавали от охолства през онова управление. Та, какъв тоталитарен режим, питам?
  • 69 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Вазов умира по време на полов акт , може би малко българи знаят за кончината на поета при какви условия е дошла.
  • 70 Боянско ханче

    0 0 Отговор
    Ей там много коментиращи много разбирачи ...Я се вземете във ръце и се вижте в какъв пропаднал град живеете...без бъдеще доходи и никакво развитие...За децата да не говорим