Last news in Fakti

9 Юли, 2021 09:42 3 052 35

Махат от учебниците "Да убиеш присмехулник" и "За мишките и хората" заради расизъм

  • да убиеш присмехулник-
  • за мишките и хората-
  • романи-
  • училище-
  • изучаване-
  • расизъм

Педагози на Острова смятат, че романите са "проблемни"

Махат от учебниците "Да убиеш присмехулник" и "За мишките и хората" заради расизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Най-доброто училище в Единбург, Шотландия, вече няма да преподава на учениците си "Да убиеш присмехулник" - наградена с Пулицър от Харпър Ли и "За мишките и хората" от Джон Стайнбек заради прояви на расизъм в текстовете, съобщават "Индипендънт", "Телеграф" и медиите на Острова.

Алън Кросби, ръководител на учебната програма по английски език в гимназията Джеймс Гилеспи, смята, че някои романи са "проблематични", пише news.bg.

Както се съобщава от The Herald, целта е да се "деколонизира" учебната програма като се постави фокус върху учебния материал, който по-добре представя пълния спектър от човешки опит.

Той коментира, че тези книги "се преподават по-рядко, тъй като тези романи са проблематични по отношение на деколонизирането на учебната програма. Главните им герои не са цветнокожи. Представянето на цветнокожи хора е само за този период, а използването на думата с Н (негър) и използването на мотива за белия спасител в "Да убиеш присмехулник" - това ни накара да решим, че това наистина не са текстове, които искаме да преподаваме."

Стивън Кели, директор на Liberton High, Единбург, казва, че искат да гарантират, че всички ученици са представени чрез учебната програма. "Нашето училище стана много по-разнообразно, което според мен е нещо добро".

"Когато представяме нашата учебна програма, ако съм млад чернокож в моето училище и разглеждам учебната програма, било то английски, било то история, било то съвременни изследвания, било то каквото и да е, виждам ли себе си представен?"

"И така, за нас става въпрос за разработване на антирасистка култура, която признава понятията за стереотипност, представите за бялоцентрични нагласи, представите за белите хора като по-важни, понятията за представителство."

"Не казвам, че бихме забранили "Да убиеш присмехулник" или "За мишките и хората", но ако ще преподавате нещо като бяло спасителство, може да използвате тези книги като пример."

Светът се е развил драстично през десетилетията, така че литературата, която предлагаме на децата, трябва да изобразява това, обяснява Кели.

Междувременно учители активисти от окръг Кинг, Вашингтон, САЩ коментираха пред ЕнБиСи и "Кроскът", как провеждат уроци по раса и равнопоставеност в началните класове.

Учителката от Кент Джоан Барбър използва протестите на Black Lives Matter миналата година, "за да преподава повече за расата" на учениците от втори клас.

"Желая да бъда онзи учител, който води тези тежки разговори", каза тя. "Бих направила огромна лоша услуга на моите ученици, ако не им дам информация". "Расовата история" е "също толкова важна, колкото четенето или математиката".

Барбър учи 7 и 8-годишни, че робството "е довело до институционален расизъм и имплицитна пристрастност". Тя също така "въвежда расата и справедливост във всеки предмет" и "всеки ден в нейния клас е изпълнен с расово образование".

Патриша Шелтън, разработчик на учебна програма в Bellevue School District, коментира, че "работим много усилено в 5, 8 и 11 клас, за да децентрираме традиционната бяла перспектива и да центрираме гласовете на цветнокожите."

Колегата на Шелтън, капиталовият специалист Шомари Джоунс, заяви, че успешно е премахнал произведения като "Приключенията на Хъкълбери Фин" на Марк Твен и "Да убиеш присмехулник", тъй като съдържат думата с Н (негър).

"Имаше толкова много случаи на ученици да се чувстват допълнително потиснати от това, че са в класната стая, където тези книги се четат на глас, продължават расовата травма и расовата несправедливост."

Учителите и администратори активисти срещат съпротива от страна на родители, които твърдят, че такова образование е лява индоктринация.

Подобна битка се води в окръг Лоудън, Вирджиния, предградие на Вашингтон, окръг Колумбия. Ядосаните родители присъстват на неотдавнашно заседание на училищния съвет, за да поискат отговори, но членовете на борда бягат и е повикана полиция да отстрани присъстващите.

"Няма да отстъпим от борбата за правата на нашите ученици и ще продължим да се фокусираме върху равенството".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В побъркания

    55 2 Отговор
    свят всичко читаво им е проблемно !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Или пак е дискриминация! Да направят 16 фигури с 16 цвята!
  • 4 Някой

    44 2 Отговор
    Тотално изтрещяли са тия!
  • 5 док

    38 2 Отговор
    "някои романи са "проблематични"

    така е! проблематични са! за жен.де.рите всичко, което е плод на човешката раса, е проблем!
    историята е това, което е, великата литература е това, което е! не можете да сведете всичко до болните сънища на дузина ч.ерни. които, хайли лайкли, са скрити расисти, при това.
  • 6 русенец

    34 2 Отговор
    Тези добре ли са? Да четат Ленин тогава! Там няма раси, а само класи , а целта е светло бъдеще.
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    39 1 Отговор
    😀😀😀😀😀😀 егати свободното слово ‼️‼️‼️ вече не можем да пишем с какви фигури се играе шах 😒😒😒😒😒😒😒😒

    Коментиран от #22

  • 8 zeus

    41 2 Отговор
    От цялото писание разбрах, че проблема е в това, че главните герои не са черни (евентуално ЛГБТ), а негрите се наричат негри, т.е. каквито са си по принцип.
  • 9 Загрижен

    37 1 Отговор
    Тия се имбецили. Ние белите трябвали да се чувстваме расово дискриминирани като сме бели? Ами жълтите, ами червените? Негърът си е негър и няма нищо обидно.

    Коментиран от #16

  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    31 2 Отговор
    Едни махаха Марксистка литература, други махаха нацистка литература, сега махат художествена литература ......
  • 11 Анонимен

    33 2 Отговор
    Значи изобщо да премахнем средновековната история като "проблематична" защото черните го няма там .
    Изкривяването на реалността в западните общества достига гротескни размери . За да задоволят някакъв извратен и лицемерен моментен дневен ред са готови да зачеркнат цели периоди от човешката култура и история .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 жжжжжж

    16 2 Отговор
    как им липсва едив ленин на щатите....ех мечти.

    Коментиран от #24

  • 14 чукча веган

    21 2 Отговор
    Нямат умора илюминатите и масоните. Бавно, но сигурно налагат новии световен ред.
  • 15 temerut

    28 1 Отговор
    Ето защо светът изпростява и се обезчовечава!А ние какво-Да забраним,,Под игото",защото не е имало турско иго!Или пък ,,Песента на колелетата",защото Сали не прави друго,освен каруци!Най-добре да забраним целия Ботев,Славейков....И без това вече не се учи национална история от страх да не обидим някой велик комшия!
  • 16 Загрижен

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Загрижен":

    Настоявам песента на Майкъл Джексън black and white да бъде обявена за изцяло расистка и да бъде забранена навсякъде!!!! А самият той също да бъде обявен за расист.
  • 17 ха хахахаха

    22 1 Отговор
    махнете и Шекспир, защото в "Отело" има ч-е-р-е-н м-а-в-ъ-р.
  • 18 dataka e

    19 1 Отговор
    още лицемерни шизофреници такива никога няма да си намерят място в криворазбраната цивилизация а глупаците винаги са по прави от интелигентните
  • 19 :))

    17 1 Отговор
    Да махнат и "Айвънхоу" на У.Скот !...що да четат децата за хайдути-терористи и шумкари ? :)))
  • 20 Я виж

    20 2 Отговор
    А кралицата която е бяла? Изключително унижение за цветнокожите.Англия никога не имала крал или кралица от друга раса което е много ярък пример за расизъм.Тук Айшето от маалата също има право да е кралица на Англия.Я веднага да се свали от поста кралицата и на нейно място Айшето.
  • 21 То тъй, ама...

    23 1 Отговор
    Навремето, пък едни други, горяха книгите пред Райхстага. Не виждам разлика.
  • 22 очаквай

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    скоро и белите фигури да махнат. И ще има черен кон 1 и черен кон 2.
  • 23 Гост

    13 1 Отговор
    Идеята е, след няколко поколения, вече никой да не си спомня за издевателствата на колонизаторите. И така ще стане, вярвайте! Няма книги, няма филми, няма нищо, което да ги свързва и всичко ще бъде забравено.
  • 24 Някой

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "жжжжжж":

    Шотландия не щатите

    Коментиран от #25

  • 25 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    И на тях.... :)))
  • 26 да попитам

    6 1 Отговор
    а ще има ли “за хората и техните черни себеподобни” ???
  • 27 dfu

    16 1 Отговор
    Трябва да отбележа, че поне през соца, думата "негър" в България се възприемаше просто като синоним на човек от негроидната раса. Нямаше никакъв расисти контекст.
  • 28 Окото на Ара

    10 1 Отговор
    Еми да махнат и понятието Черна дупка .. че на някои май звучи доста подтискващо .. да я кръстят Розова дупка Тоя свят е напълно изчаткал
  • 29 думата с Н

    8 1 Отговор
    ауу туй расизъм било ами четете си Маркс и Енгелс или чичко Ленин а може и Джон Ленън при тях има само класова дискриминация
  • 30 Леле

    5 1 Отговор
    Тези са за освидетелстване! Като преименуват картините и забранят изучаването на робството, и то по-конкретно онова, обогатило западноевропейците, няма да променят фактите! И трябва ли да се изучава канибализъм, за да може някой да е по-близо до корените си и да припознае себе си?!
  • 31 фен на сидеров

    3 1 Отговор
    на когото не му отърва - който-откъдето ! иначе Европа ще почернее и минаретата ще са повече от камбаните.
  • 32 1357

    4 1 Отговор
    Има три раси:1/БЯЛА2/Жълта 3/Черна.Бялата раса винаги ще превъзхожда черната раса.Негърът си е негър-от черната раса.Шизофренията,която е обхванала най-тъпата страна в света ,управлявана от Израел/евреи/сащ,не трябва да се приема от другите страни,които са още с акъла си.Българите ,са от бялата раса.В България учеха много негри,много виетнамци/с азиатски произход-от жълтата раса/.Негрите, въпреки,че по милост завършваха висше образование, си останаха негри,сиреч черни.Всички световни открития са направени от Бялата Раса.Негрите, могат само да играят някакви танци, които са били свързани с убито жвотно, канибализъм/доказън ,че при негри съществува/, но не са станали бели.Да си черен е естествено.Тяхната страна е Африка.Напоследък в Българската телевизия красивите и бели говорителки, с руси коси и светли очи българки,започнаха да си боядисват косите черни, да слагат на белите си лица кафяв фон дьо тен.Какво е това раболепие бели българи.От какво се срамувате и на кого подражавате?На най-тъпата страна в света сащ ли?!Нямате ли гордост, достойнство.Бялата раса винаги ще е първа .Не слугувайте на пропаднала страна ,като сащ,която изтрива историята си /а тя е създадена от бели хора,макар и престъпници/.Имаме Черно море, Черната дупка, шах с черни и бели фигури, табла с черни и бели пулове.Не ставайте смешни!Не се поддавайте на престъпната пропаганда на противна Англия безбожните евреи, изпадналите сащ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мисля

    1 1 Отговор
    И сега как ще звучи песента "Чьорная пантера с чьорна Панамера"?
  • 35 херодот

    1 1 Отговор
    Тези произведения заедно с "Чичо Томовата колиба" са основополагащи против расизма . Премахването им насажда расизъм.