Отидете към основна версия

18 926 16

Ученичка от Черноочене – красив ум, вярващ в силата на думите

  • елиф мехмед-
  • черноочене-
  • красив ум-
  • ученичка-
  • есе

Младата писателка продължава с изявите си в областта на литературата

Единствено литературата може напълно да пречисти човека и да го обезсмърти – превръщайки го в литературен герой. Това споделя Елиф Мехмед, талантлива ученичка от 11 клас на СОУ „Христо Смирненски“ в Черноочене, която вярва в силата на думите.

Младата писателка продължава с изявите си в областта на литературата. Нейното есе „Всичко, което присъства чрез отсъствието си…“ е публикувано в портала за изкуство, култура и общество Kultura.bg.

В рубриката „Красив ум” порталът публикува есета на ученици, отличени в националния конкурс „1000 стипендии” на Фондация „Комунитас“. Елиф Мехмед разказва за себе си, че е родена в родопското село Черноочене, в семейство на учителите Недрет и Фатмегюл Мехмед, решени да я превърнат в гениален учен.

„Цялото ми детство мина под сенките на вековни дъбове и ароматни вишни. Като малка обичах да наблюдавам баща си, надвесен над белите пчелни кошери, и да дисектирам мъртвите пчели, чиито телца бяха покрити със златист прашец. Днес дисектирам човешката душа и от образите, които откривам във вътрешността й, извайвам думи. Така се раждат есетата и разказите ми. Винаги пиша след залез слънце. Също така обожавам дългите разговори за литература и философия, под нощното звездно небе. Вярвам, че единствено литературата може напълно да пречисти човека и да го обезсмърти – превръщайки го в литературен герой“, разсъждава Елиф.

Родителите ми винаги са оказвали необходимата морална подкрепа, за да участвам в надпреварите, казва момичето.

В есето „Всичко, което присъства чрез отсъствието си…“ Елиф споменава и за романа „Името ми е червен“ на турския писател Орхан Памук. Надвесени над работата си, всмуквайки образите с очите и ума си, османските майстори миниатюристи постепенно се откъсвали от светлината и света, навлизайки в едно по-различно пространство – на ясните образи и детайлните видения. Друг израз на майсторството им е била слепотата, пише тя.

Есето „Литературата е… начин да общуваш с хора, които никога няма да срещнеш“ Елиф Мехмед е сред класираните творби в конкурса. Наградата на единадесетокласничката е 1-годишна стипендия.

Проект „1000 стипендии“ е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. Посредством проекта Фондация „Комунитас“ осигурява годишна стипендия, която се състои от финансова част, достъп до професионални консултации и кредит за книги.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини