Last news in Fakti

3 Май, 2024 05:31 4 561 9

Европейски съд подкрепи Италия за връщането на древногръцка статуя от музея „Джон Пол Гети“ в САЩ

  • джон пол гети-
  • италия-
  • статуя

Жалбата на музея е отхвърлена

Европейски съд подкрепи Италия за връщането на древногръцка статуя от музея „Джон Пол Гети“ в САЩ - 1
Снимка: YouTube

Европейският съд по правата на човека подкрепи Италия в усилията ѝ да си върне древногръцка статуя от музея „Джон Пол Гети“ в Калифорния, САЩ, предадоха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА.

Съдът отхвърли жалбата на музея, като постанови, че Италия има право да възстанови част от своето културно наследство.

Бронзовата статуя, за която става дума, се нарича „Победоносна младост“ (Victorious Youth), и датира от 300 до 100 г. пр. н. е. Тя е една от забележителностите на калифорнийския музей.

През 2010 година италианският съд в Пезаро постановява конфискуването и връщането ѝ. Това се случва в разгара на кампанията на Италия за възстановяване на антиките, иззети от територията ѝ, и продадени на музеи и частни колекционери по целия свят.

След това през 2018 г. Върховният съд на Италия разпорежда конфискация на статуята. Музеят „Джон Пол Гети“ обжалва това решение.

„Джон Пол Гети“ отдавна защитава правото си върху статуята, като твърди, че Италия не може да има претенции за нея.

Според музеят, статуята е с гръцки произход и е намерена в международни води. Затова и не е част от културното наследство на Италия.

Бронзът, изваден от морето през 1964 г. от италиански рибари, е закупен от „Джон Пол Гети“ през 1977 г. за 4 милиона щатски долара и оттогава е изложен в музея.

След постановлението на Европейския съд в Страсбург двете страни разполагат с три месеца, за да поискат делото да бъде разгледано от Голямата камара на съда за окончателно решение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Статуята е Персийска, бе Гръцка но както и да е.
  • 2 Иван

    0 0 Отговор
    Защо са закрили "пубиса" - то е част от статуята.
  • 3 ХАХАХА

    8 0 Отговор
    Едните крадци викат дръжте другите крадци. Древногръцка статуя, ха познайте как се е озовава независимо в коя от двете страни ? Лева ръка ,десен джоб присвоена демократично.
  • 4 Народе????

    11 0 Отговор
    А нашите кога ще започнат да ги връщат??
  • 5 Абе

    13 0 Отговор
    А евангелието на Иван Асен от Лондон кога?
  • 6 Макарон

    15 0 Отговор
    То щатите и Англия ако върнат всичките присвоени неща ще останат само с музеи на модерното изкуство.
  • 7 Гост

    6 0 Отговор
    Колко култура е присвоена от пиратлък
  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Кога 0смансите върнат, що е имало в тракийските гробници.
  • 9 Не знам

    2 2 Отговор
    За статията,но се замислям за копачите на гробове не зависимо тракийски,египетски и др.от така наречените археолози,и има една много точна приказка, който гроб копае в гроб пада,надявам се и техните в бъдещето да бъдат изкопани