Отидете към основна версия

3 644 6

Рецепта на деня: Пълнени питки с кайма

  • питки-
  • кайма-
  • пълнени-
  • какво да сготвя

Перфектни както за делнична вечеря, така и за специален повод

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

- 20 г прясна мая - 3 яйца (един жълтък отделно за намазване) - 400 мл прясно мляко - 1 с.л. захар - 1 с.л. сол - 3 с.л. олио - около 1 кг брашно

За плънката:

- 500 г лук - 600 г кайма - чубрица - сол - черен пипер - червен пипер

Начин на приготвяне:

Започнете с плънката: нарежете лука на ситно и го запържете в загрято олио до златисто. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби напълно и се запече. Овкусете с подправките и оставете сместа да се охлади напълно.

За тестото: разтворете маята и захарта в затопленото мляко. Пресейте брашното със солта, направете кладенче и добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете меко и еластично тесто, покрийте го и го оставете да втаса за около 30 минути.

Разделете втасалото тесто на еднакви топки. Всяка разточете леко, сложете по малко от плънката и оформете обратно на топка. Подредете в намазнена тава, оставете да втасат още около час.

Преди печене, намажете питките с разбития жълтък, смесен с малко олио. Печете в загрята фурна на 200°C за 25–30 минути до златисто.

След като ги извадите от фурната, може да ги покриете с чиста кърпа – така ще останат меки и пухкави още по-дълго, пише jenata.blitz.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.

Свързани новини