Рецепта на деня: Пълнени питки с кайма

12 Ноември, 2025 10:05 3 643 6

  • питки-
  • кайма-
  • пълнени-
  • какво да сготвя

Перфектни както за делнична вечеря, така и за специален повод

Рецепта на деня: Пълнени питки с кайма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • - 20 г прясна мая
  • - 3 яйца (един жълтък отделно за намазване)
  • - 400 мл прясно мляко
  • - 1 с.л. захар
  • - 1 с.л. сол
  • - 3 с.л. олио
  • - около 1 кг брашно

За плънката:

  • - 500 г лук
  • - 600 г кайма
  • - чубрица
  • - сол
  • - черен пипер
  • - червен пипер

Начин на приготвяне:

Започнете с плънката: нарежете лука на ситно и го запържете в загрято олио до златисто. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби напълно и се запече. Овкусете с подправките и оставете сместа да се охлади напълно.

За тестото: разтворете маята и захарта в затопленото мляко. Пресейте брашното със солта, направете кладенче и добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете меко и еластично тесто, покрийте го и го оставете да втаса за около 30 минути.

Разделете втасалото тесто на еднакви топки. Всяка разточете леко, сложете по малко от плънката и оформете обратно на топка. Подредете в намазнена тава, оставете да втасат още около час.

Преди печене, намажете питките с разбития жълтък, смесен с малко олио. Печете в загрята фурна на 200°C за 25–30 минути до златисто.

След като ги извадите от фурната, може да ги покриете с чиста кърпа – така ще останат меки и пухкави още по-дълго, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евро Пейка

    12 7 Отговор
    Много работа за нищо ! Купи си една питка , разрежи я и я напълни с кюфтета от топлата витрина ! Няма мърляня няма губене на време и е по - евтино .

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Браво

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Евро Пейка":

    Маце! Така се прави!
  • 3 Езвенете

    4 0 Отговор
    Ъ можи ли Питката дъ я пълним с цялата наденицъ? Защото мен ми ъ страх да и кълцам на ситно!
  • 4 Врачанин

    6 0 Отговор
    Нарича се кемерка ! Едно време беше "питка по кемерски".Емблематична вкуснотия за врачанския регион.
  • 5 Враца,баце

    6 2 Отговор
    Да.Предлагат се във всяка пекарна във Враца.
  • 6 Да те светна

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Евро Пейка":

    Няма нищо общо.