Необходими продукти:
За тестото:
- - 20 г прясна мая
- - 3 яйца (един жълтък отделно за намазване)
- - 400 мл прясно мляко
- - 1 с.л. захар
- - 1 с.л. сол
- - 3 с.л. олио
- - около 1 кг брашно
За плънката:
- - 500 г лук
- - 600 г кайма
- - чубрица
- - сол
- - черен пипер
- - червен пипер
Начин на приготвяне:
Започнете с плънката: нарежете лука на ситно и го запържете в загрято олио до златисто. Добавете каймата и гответе, докато се раздроби напълно и се запече. Овкусете с подправките и оставете сместа да се охлади напълно.
За тестото: разтворете маята и захарта в затопленото мляко. Пресейте брашното със солта, направете кладенче и добавете яйцата, олиото и маяната смес. Омесете меко и еластично тесто, покрийте го и го оставете да втаса за около 30 минути.
Разделете втасалото тесто на еднакви топки. Всяка разточете леко, сложете по малко от плънката и оформете обратно на топка. Подредете в намазнена тава, оставете да втасат още около час.
Преди печене, намажете питките с разбития жълтък, смесен с малко олио. Печете в загрята фурна на 200°C за 25–30 минути до златисто.
След като ги извадите от фурната, може да ги покриете с чиста кърпа – така ще останат меки и пухкави още по-дълго, пише jenata.blitz.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Евро Пейка
Коментиран от #2, #6
10:25 12.11.2025
2 Браво
До коментар #1 от "Евро Пейка":
Маце! Така се прави!11:59 12.11.2025
3 Езвенете
12:01 12.11.2025
4 Врачанин
12:23 12.11.2025
5 Враца,баце
12:26 12.11.2025
6 Да те светна
До коментар #1 от "Евро Пейка":
Няма нищо общо.12:27 12.11.2025