Отидете към основна версия

2 176 13

Рецепта на деня: Шаран на фурна с ароматна плънка

  • шаран-
  • на фурна-
  • пълнен шаран-
  • какво да сготвя-
  • плънка

Идеално ястие за предстоящия Никулден

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

1 шаран – около 2 кг; 1 връзка пресен лук; 5–6 домата (около 300 г); 1/2 ч.ч. орехови ядки; 5–6 гъби;; 1/2 ч.ч. бяло вино (около 100 мл) 125 г масло; 10 зърна черен пипер; 1/2 връзка магданоз; Сол и млян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Подгответе шарана
Почистете добре рибата и я натъркайте със сол и черен пипер – отвън и отвътре. Оставете я да престои 30 минути в хладилника, за да поеме ароматите.

2. Пригответе пълнежа
Нарежете пресния лук и гъбите на ситно. Задушете ги в 1–2 с.л. масло до омекване. Добавете 2–3 домата, нарязани на ситно, и смлените орехови ядки. Поръсете с магданоз, сол и черен пипер. Налейте бялото вино и разбъркайте, за да се смесят ароматите. Пълнежът трябва да стане сочен и ароматен, но не воднист.

3. Напълнете и подгответе рибата
Пълнете шарана равномерно с приготвената смес. Поставете го в леко намазнена тава. Намажете рибата щедро с масло и подредете върху нея тънки резени от останалите домати. Добавете 1/2 чаена чаша вода в тавата.

4. Печене
Поставете шарана в предварително загрята фурна на 180°C. Печете до пълна готовност – обикновено около 60–80 минути, в зависимост от размера на рибата. Когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от костта, ястието е готово.

5. Поднасяне
Сервирайте топъл пълнения шаран, гарниран с лимон, пресен магданоз или сварени картофи.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини