Рецепта на деня: Шаран на фурна с ароматна плънка

3 Декември, 2025 10:05 2 165 13

  • шаран-
  • на фурна-
  • пълнен шаран-
  • какво да сготвя-
  • плънка

Идеално ястие за предстоящия Никулден

Рецепта на деня: Шаран на фурна с ароматна плънка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 шаран – около 2 кг;
  • 1 връзка пресен лук;
  • 5–6 домата (около 300 г);
  • 1/2 ч.ч. орехови ядки;
  • 5–6 гъби;;
  • 1/2 ч.ч. бяло вино (около 100 мл)
  • 125 г масло;
  • 10 зърна черен пипер;
  • 1/2 връзка магданоз;
  • Сол и млян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

1. Подгответе шарана
Почистете добре рибата и я натъркайте със сол и черен пипер – отвън и отвътре. Оставете я да престои 30 минути в хладилника, за да поеме ароматите.

2. Пригответе пълнежа
Нарежете пресния лук и гъбите на ситно. Задушете ги в 1–2 с.л. масло до омекване. Добавете 2–3 домата, нарязани на ситно, и смлените орехови ядки. Поръсете с магданоз, сол и черен пипер. Налейте бялото вино и разбъркайте, за да се смесят ароматите. Пълнежът трябва да стане сочен и ароматен, но не воднист.

3. Напълнете и подгответе рибата
Пълнете шарана равномерно с приготвената смес. Поставете го в леко намазнена тава. Намажете рибата щедро с масло и подредете върху нея тънки резени от останалите домати. Добавете 1/2 чаена чаша вода в тавата.

4. Печене
Поставете шарана в предварително загрята фурна на 180°C. Печете до пълна готовност – обикновено около 60–80 минути, в зависимост от размера на рибата. Когато кожата стане златиста, а месото се отделя лесно от костта, ястието е готово.

5. Поднасяне
Сервирайте топъл пълнения шаран, гарниран с лимон, пресен магданоз или сварени картофи.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убихте гъбите

    7 3 Отговор
    Какви гъби с тази миризлива блатна риба? За шаран трябват подправки смело за да убият блатния привкус.

    Коментиран от #7

  • 2 диабетните да не лапат

    0 5 Отговор
    тлъста рибка . натъпкана ще я докарат до 4 кила . пълнена пържола с филета и топено сирене с гарнитура от паниран патладжан е по добре . андрей се празнува с риба . от 140 години . но не е много известно име . аз андрей не познавам .

    Коментиран от #4

  • 3 Идън

    2 10 Отговор
    Не понасям нито гледката- нито миризмата - нито вкуса на риба...Ако е ял риба- перфектно миене и по- далече въпреки това... Нотка на хайвер има в парфюм- само при тази мисъл го изхвърлих... а не се усещаше...За Никулден ориз с гъби .

    Коментиран от #5, #11

  • 4 Майсторлък се иска и знания

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "диабетните да не лапат":

    Хубава риба, стига да знаеш как да я направиш. Румънците дори имат неочаквано вкусен хайвер от шаран.
  • 5 Идън мидън

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    Много си загубил

    Коментиран от #6

  • 6 Идън

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Идън мидън":

    В какъв смисъл е загубата?

    Коментиран от #8

  • 7 между другото

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Убихте гъбите":

    Може да ги заместиш с настърган морков. У нас така приготвяме тази плънка с орехи.
  • 8 ....

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Намеква, че те пере сачмата.

    Коментиран от #10

  • 9 ООрана държава

    2 3 Отговор
    Ако плънката не е от паржоли, кебапчета и кюфтета, хич не ми го хвали тоя смръдлив шаран
  • 10 Идън

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "....":

    Твърде е възможно...На нискоинтелигентни не се случва...Това е комплимент.

    Коментиран от #13

  • 11 Пич

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    Подкрепям напълно! А специално шарана е от най гадните - смрад и кости !

    Коментиран от #12

  • 12 Зависи къде е живял

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Който може, си ги лови сам! Който не може, си ги купува!
  • 13 Айде няма нужда!

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    Комплексите винаги си личат!