Отидете към основна версия

1 140 0

Лекарският съюз: Спрете медийните атаки

  • раждане-
  • лекари-
  • грешки-
  • блс-
  • родилки
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз защити гилдията от медийните нападки, провокирани от трагичната смърт на родилки в болници и зачестилите случаи на лекарски грешки. "В последните месеци се развихри кампания срещу цялото медицинско съсловия в България, която на  моменти достига до истерия", заяви  председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов. 

Само за последния месец четири родилки загубиха живота в столични болници. Стигна се до оставка на директора на АГ „Шейново“ и проверки в АГ-отделенията.

Всяко стадо има мърша, коментираха лаконично от съюза, но изтъкнаха, че лекарската грешка не е термин, който лесно може да се припише на конкретен трагичен случай.

„Не всеки смъртен случай е резултат на лекарска грешка. В повечето случаи трябва да сте сигурни, че е е направен оптимумът да се избегне това“, заяви директорът на болница Св. Екатерина проф. Генчо Начев.

Той, като лекар, който работи по десет часа на ден, не се чувства обиден от острите критики срещу съсловието в пресата. „Имаме толкова много опит зад гърба си, че да се обиждаме за това, което се пише за съсловието“, допълни Начев.

Проф. Д-р Тодор Чернев от дружеството по акушерство и гинекология цитира данни от статистиката, според които на година умират около 10 родилки. „Някои от медиите използваха ситуацията, за да проведат атака срещу лекарите“, коментира той и призова т.нар. „четвърта власт“ да спре да противопоставя доктори и пациенти.

През 2011 година има 16 000 проверки на прокуратурата в болниците. Само 104 са преминали в досъдебно производство, допълни директорът на ВМА ген. Стоян Тонев.

„Представете си под какъв натиск са подложени всеки ден колегите. Грешка е едно. Престъпление е друго. Не познавам колега или комисия, която да прикрие престъпление“ категоричен е той.

Колегите му се категорични, че гилдията на лекарите незаслужено се очерня медийно в ущърб и на обикновения лекар, и на пациента.

Лекарските грешки са следствие от много по-сериозни проблеми.

Трябва да се говори и да се пише за проблеми като липсата на апаратура, текучество на нашите медици, които заминават в чужбина и стават двигател на медицината в чужди страни. „Вижте с какви инструменти се оперира. Няма рентгенови апарати“, каза директорът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Във всяка голяма болница всеки ден има между 8 и 15 смъртни случая.

Ето защо оставката на д-р Иван Костов, директор на болница „Шейново“, където почина родилка, не е изход от ситуацията. Някои от директорите на болници са готови да приемат Костов в колектива си.

Българският лекарски съюз е категоричен, че най-добре самите медици знаят какви правила и санкции трябва да се въведат, за да се намалят случаите на лекарски грешки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини