Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 12:25 1 684 2

Борисов: Съберете се лекарите и направете курбан

  • света софия-
  • шейново-
  • родилки-
  • трансплантации

НЗОК почва спешни проверки в АГ болниците в София

Борисов: Съберете се лекарите и направете курбан - 1
Снимка: БГНЕС

Съберете се, направете курбан... Не се събирайте само за стачки. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към лекарското съсловие във връзка с зачестилите смъртни случаи на родилки в София.

"Съберете се лекарите на среща, това напрежение трябва да падне. Не казвам, че има грешка в този случай. Нека да кажат експертите, но щом кметът, като ме видя вика - тази болница не е моя", каза Борисов пред журналисти при откриването на реновирано отделение на болница "Света Анна".

Премиерът коментира и случая с болница „Лозенец“, за която вчера от Българския пациентски форум съобщиха, че от десет извършени в периода 2008-2011 г. детски чернодробни трансплантации пет деца са починали, а други две са пренасочени за лечение в чужбина. Борисов заяви, че няма да уволнява директора на болницата, защото той е добър лекар. Министър-председателят обясни, че е назначена проверка по случая, защото се е случвало пациентски организации да са го лъгали.

Българският лекарски съюз ще се събере в четвъртък, за да обсъди ситуацията. Това съобщи днес неговият председател д-р Цветан Райчинов.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че първо ще изчака експертизите, преди да коментира случаите. Оставки засега няма да има.

От своя страна, шефката на Здравната каза Нели Нешева посочи, че НЗОК започва  спешни проверки в АГ болниците и клиниките в София, в които се оказва родилна помощ. . Резултатите от тях трябва да са готови до 12 декември.

Контролните екипи на НЗОК ще бъдат насочени приоритетно към тези лечебни заведения, като временно ще бъде преустановена дейността им по плановите проверки. Повод за спешната реакция на НЗОК са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни.

Четири родилки са издъхнали в София само за месец в болниците „Шейново” и АГ „Света София” (бивша „Тина Киркова”), показа проверка на Факти.бг.

Около обяд в понеделник 31-годишната Даниела Димитрова при раждането си със секцио на второто дете издъхва на операционната маса в „Света София“. Починалата постъпва в болницата след нормално протичане на бременността и добри резултати от клиничните й изследвания. Бебето на Даниела Димитрова за щастие е живо и здраво.

Източници, пожелали анонимност, съобщиха за Факти.бг, че това е вторият случай на починала родилка за последните дни в АГ Света София. При предишния случай става дума за млада ромка, която издъхнала през миналата седмица от кръвозагуба при раждане.

Днес в АГ „Св. София” ще влезе Изпълнителна агенция „Медицински одит” за да извърши проверка на случая с починалата вчера родилка. Това съобщиха за Факти.бг от Министерството на здравеопазването.

Черната серия на починалите родилки в София започна на 12 септември. Тогава 19-годишната студентка Деяна Георгиева ражда момченце в „Шейново”. На 24 октомври, жената умира. Разследването доказва, че Деяна е починала от сепсис, след като е лекувана неадекватно и е прехвърляна между 4 болници. Две от тях – „Шейново” и „Пирогов”, бяха глобени. Родителите на Деяна разкриха, че дъщеря им отказала да плати.

На 21 ноември в „Шейново” почина втора родилка - Надежда Узунова (35 г.). Разследване установило, че тя била връщана 2 пъти, защото отказала избор на екип. Както и при предишните два случая и Даниела Димитрова от АГ „Света София” отказала да плати за избор на екип.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николова

    0 0 Отговор
    Аз не знам няма ли да се прекрати този законен рекет "избор на екип"??? Който иска повече пари - да си направи клиника, а не на гърба на нашите данъци да работят, в болници и клиники построени напрактика от нас - и накрая като ни се наложи - искат и да си изберем екип. Без значение е кой екип - може и да не ги познаваме, но да платим.
    Все пак си мисля, че това е проблем не на докторите, а на тези които узакониха това.....
  • 2 Баян

    0 0 Отговор
    Хахааааааааааа най-смешният премиер......нямам думи.
    А сега и земеделците да направят един молебден за добра реколта, а синоптиците да хвърлят боб за прогнозата, военните да запалят по една свещ за мир :))))) ехееееее Бойко.......