28 Ноември, 2011 23:53 4 721 2

Четири родилки починали в София за месец

  • шейново-
  • аг света софия-
  • раждане-
  • родилки

Часове наред в ранния следобед директорът на АГ Св. София доц. д-р Елиан Рачев не вдигаше, а привечер дори изключи мобилния си телефон

Четири родилки са издъхнали в София само за месец в болниците „Шейново” и АГ „Света София” (бивша „Тина Киркова”) , показа проверка на Факти.бг.

На късно вечерно заседание бордът на директорите на АГ "Света София"  е обсъждал начините и мерките, с които да се обяснят без сериозни последствия за болницата, последните за една седмица два смъртни случаи на родилки. Те са се случили през последната седмица и поставят на сериозно изпитание способността на ръководството на болницата да се справи със ситуацията. Това съобщиха за Факти.бг източници, пожелали анонимност.

Вече е известно, че около обяд в понеделник 31-годишната Даниела Димитрова при раждането си със секцио на второто дете издъхва на операционната маса.

Починалата постъпва в болницата след нормално протичане на бременността и добри резултати от клиничните й изследвания. Бебето на Даниела Димитрова за щастие е живо и здраво.

Източници, пожелали анонимност, съобщиха за Факти.бг, че това е вторият случай на починала родилка за последните дни в АГ Света София. При предишния случай става дума за млада ромка, която издъхнала през миналата седмица от кръвозагуба при раждане. 

Часове наред в ранния следобед директорът на  АГ Св. София доц. д-р Елиан Рачев не вдигаше, а привечер дори изключи мобилния си телефон.

От Министерството на здравеопазването отказаха коментар за смъртта на Даниела Димитрова преди да са извършили проверка на случилото се. Според неофициална информация д-р Елиан Рачев дори е бил привикан в министерството да дава обяснение за случилото се в болницата. Според неофициална информация на шефа на АГ-то му е намекнато да подаде оставка.

От Столична община отказваха коментар за ставащото в АГ „Света София”. Оттам не пожелаха да разкрият от началото на годината колко родилки и бебета са починали в столицата.

Черната серия на починалите родилки в София започна на 12 септември. Тогава 19-годишната студентка Деяна Георгиева ражда момченце в „Шейново”. На 24 октомври, жената умира. Разследването доказва, че Деяна е починала от сепсис, след като е лекувана неадекватно и е прехвърляна между 4 болници. Две от тях – „Шейново” и „Пирогов”, бяха глобени. Родителите на Деяна разкриха, че дъщеря им отказала да плати.

На 21 ноември в „Шейново” почина втора родилка - Надежда Узунова (35 г.). Разследване установило, че тя била връщана 2 пъти, защото отказала избор на екип.

Както и при предишните два случая и Даниела Димитрова от АГ „Света София” отказала да плати за избор на екип.

След скандала в „Шейново” здравният министър Стефан Константинов съобщи, че всяка година в България умират между 5 и 7 родилки и прогнозира, че и тази година вероятно ще има 4-5 смъртни случая. По думите му това равнище е малко над средноевропейското.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 батемо

    0 0 Отговор
    То добре, че няма много родилки, иначе представяте ли си какъв мор ще има! При плащане за "избор на екип" сигурно повече от половината пари отиват за здравната каса, от останалите половината за болницата, а за екипа каквото остане. Сами си направете сметка колко остава за тях след данаците.
    Извода е: Здравната каса трябва да бъде ЗАБРАНЕНА. ВЕДНАГА!!!
  • 2 Родилка

    0 0 Отговор
    Точно в "Света София" раждах. Искаха ми пари за избор на екип, които платих на касата. Не само това, но ми искаха и на ръка на операционния екип да дам /което слава Богу не направих/, отделно неонатолозите искаха пари и тогава ми дадоха детето!