Отидете към основна версия

9 696 13

От дрога до опасни бактерии - експерти разкриват страшни и шокиращи неща

  • пари-
  • какво има-
  • дрога-
  • бактерии-
  • банкноти-
  • експерти-
  • сащ-
  • ню йорк-
  • долари

Какво има върху парите ни?

Снимки: shutterstock

Живеем в свят, в който до каквото и да се докоснем, сме изложени на риск. Където и да отидем сме заобиколени от микроби, мръсотия и какви ли не други опасни субстанции, невидими за човешкото око.

Бактерии, гъбички и вируси живеят в нашите телефони, в автобусните седалки, по дръжките на вратите и пейките в парка. Разменяме си тези микроскопични организми когато се ръкуваме или седим в автомобила. Тези микроби и много други неща си предаваме и чрез парите, които пипаме.

Ново проучване показва, че стотици различни видове бактерии живеят върху доларовите банкноти, които се въртят из Ню Йорк. Но не са само те. По оборотните пари могат да бъдат открити още много неща, които няма как да видим с просто око. От човешко ДНК и ДНК от домашни любимци, през остатъци от храна до следи от наркотици.

По около 80% от изследваните банкноти в Ню Йорк са открити следи от кокаин.

Това обаче не е толкова обезпокоително. Учените твърдят, че разпространението на болести чрез банкноти е рядко и досега не е имало епидемия, която да е започнала от банкомат например, пише изданието Conversation.

От автоматите за кафе до контрольорите в градския транспорт - всяка една банкнота, преминаваща от човек на човек, съдържа частица от средата, от която идва и предава тази частица на следващия човек, следващото място, на което попада.

Учени от Университета в Ню Йорк са създали цял списък с неща, открити върху проучените от тях долари. Резултатите показват по какъв начин парите могат незабелязано да отразят човешката дейност, като оставят т.нар. молекулни следи.

Сред най-често срещаните бактерии по банкнотите са Propionibacterium acnes - причинителят на акнето, и Streptococcus oralis - бактерии, живеещи в човешката уста.

Изследователският екип, воден от биолога Джейн Карлтън от Университета в Ню Йорк, също така открива следи от ДНК от домашни животни и от специфични бактерии, свързвани с определени храни.

Повечето от микробите, които учените идентифицират върху банкнотите в Ню Йорк, не причиняват болести. Но други проучвания показват, че щамове на бактерии и вируси, причиняващи болести, могат да бъдат прехвърляни именно с парите.

Резултатите от изследванията показват, че бактерии, причиняващи зарази чрез храната - като салмонела и патогенен щам E.coli - могат да оцелеят върху монети и да ползват банкомати за скривалища.

Други бактерии, като Метицилин-резистентен стафилокок (MRSA), който причинява кожни инфекции, са открити върху банкноти в САЩ и Канада, но е неизвестен размерът, до който могат да се разпрострат тези инфекции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини