Отидете към основна версия

5 882 15

Разкриха мистерията около построяването на Хеопсовата пирамида

  • хеопсова пирамида-
  • строеж-
  • построена-
  • папирус-
  • древен свитък-
  • пирамида-
  • хеопс-
  • фараон

Материали за пирамидата на Хуфу са били транспортирани със специално конструирани лодки

Теориите на археолозите за начина, по който са били построени пирамидите, бяха потвърдени благодарение на древен свитък, разкриващ метода на работа при строежа на една от най-величествените фараонски гробници — тази на Хеопс.

За транспортирането на огромните камъни са били използвани специално създадени лодки, пише в. Independent.

Това се чете в древен папирус, открит пристанището Уади ал-Джарф, който хвърля нова светлина върху начина, по който най-старото от Седемте Чудесата на древния свят е било построено преди повече от 4000 години — около 2550 г. пр. Хр.

В него се описва как древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа на Хеопсовата пирамида. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза, съобщава в. Daily Mail.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби. След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът е добиван по-близо. От векове една от най-големите загадки е как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараон Хеопс (Хуфу(. Тя е била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини