Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 12:15 1 899 22

Откриха "Книга на мъртвите" в древно гробище в Египет

  • книга на мъртвите-
  • древно гробище-
  • египет-
  • папирус-
  • мумии

Гробището в Туна ал-Гебел в Централен Египет датира от Новото царство (около 1550-1070 г. пр.н.е.)

Откриха "Книга на мъртвите" в древно гробище в Египет - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози в Египет са открили гробище на 3500 години, в което има папирус "Книга на мъртвите".

Гробището в Туна ал-Гебел в Централен Египет датира от Новото царство (около 1550-1070 г. пр.н.е.) и съдържа мумии, саркофази, амулети и множество фигурки "шабти" (наричани още ушабти), които са били предназначени да служат на починалите в задгробния живот, се посочва в изявление на арабски език на египетското Министерство на туризма и антиките. Археолозите от министерството извършват разкопки на обекта от 2017 г. и откриват гробището наскоро.

Папирусът "Книга на мъртвите", намерен в гробището, е дълъг около 13 до 15 метра. "Книга на мъртвите" е съвременно наименование на различни текстове, които са служели за редица цели, включително за подпомагане на мъртвите да се ориентират в подземния свят. Копия на откъси от "Книга на мъртвите" понякога са били погребвани заедно с починалите.

Изявлението съдържа малко информация за новооткрития екземпляр от "Книга на мъртвите". Не е ясно кои точно текстове съдържа то и с кого е било погребано. Не са публикувани снимки на папируса "Книга на мъртвите", а членовете на екипа, който го е открил, не са отговорили на молбите за коментар.

Учени, които не са участвали в разкопките, заявиха, че находката може да е важна. "Много рядко" се намира копие на "Книгата на мъртвите" в гроба, в който първоначално е била погребана, казва в имейл за Live Science Фой Скалф, египтолог и ръководител на изследователския архив в Чикагския университет. "Без снимки е трудно да се каже повече, а и е прието да се изчака някаква форма на официална публикация, за да се формират солидни оценки", отбелязва Скалф.

Лара Вайс, главен изпълнителен директор на Музея "Румер и Пелизеус" в Германия, която е проучвала обстойно "Книгата на мъртвите", казва в имейл за Live Science, че "ако е толкова дълга и добре запазена, тогава със сигурност е голяма и интересна находка".

Според изявлението на археолозите в новооткритото гробище са открити редица ковчези и мумии, включително дъщерята на Джехути - върховен жрец на бог Амон, живял преди повече от 3500 години. Друг гроб изглежда принадлежи на жена, която е била певица в храма на Амун - божество, свързано със слънцето и древния град Тебес (днешен Луксор).

Гробището съдържа и много канопични буркани, в които са се съхранявали органите на починалите, се казва в изявлението. Открити са и останки от каменни саркофази, в които са били дървените ковчези на починалите.

Разкопките и анализът на останките продължават.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    5 2 Отговор
    Тази книга не трябваше да излиза на бял свят. Не трябва да се чете.
  • 2 Пич

    10 1 Отговор
    Разбира се , че никога няма да ви кажат , какво съдържа папируса , а недай Боже , да си мислите , че ще видите фотокопие ! Защото все още има хора , които могат да го разчетат. Предполагам , че ще се сетят след време да пробутат някакъв фалшификат , в който не пише нищо важно , за да спрат да се повдигат въпроси. Книга на мъртвите е написана лично от Тот- Амон , и съдържа сериозни магически практики. Най великите магьосници за които сте чували са последователи на тази книга , и са част от общество , наричащо себе си , херменевти !

    Коментиран от #3

  • 3 Соваж бейби

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Проблема е че са го намерили американци,ако е нещо важно ще се скрие!Обаче са достаъчно прости и ще се наложи да ги покажат на други умни в тази област все нещо ще излезе на яве.Винаги се намира някой приказлив археолог който не толерира мълчание и показва ,говори.Така или иначе тази Книга на мъртвите??може да се тълкува по много начини египтяните са били достъчно умни за да остави така някой да намери всичко в един папирус .Извънземните ги наблюдават няма страшно,най много да отворят някой бутилка с джин някое проклятие в повече на Земята ,малко са ни грижите днес та и още

    Коментиран от #4

  • 4 Пич

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Чувала ли сте , че има записи , на извънземен език ! Казвам го заради бъзика , който си правите с американците. Та , всички сикрет служби са си счупили главите с разчитането , докато не са се обърнали по специалист по древни езици. Оказало се е , че извънземния , е древен шумерски език. Затова , ние сме подочули.

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Чувала съм,историческите факти винаги стигат до там за извънземните и разни рисунки дори без писменност то се вижда.Та от там и две мои хипотези .Кои сме ние техни хибриди смесени с нещо тука на Земята от предходните.. и от какъв зор се явяват религии не сме богоизбрани има голям хаус и страдание на Земята ако имаше силни и добри богове нямаше да ни остави така живота тука би бил по красив ,дали те не са тези спасители които чакаме не спасител както повечето го разбират!Ако имало роден спасител на Земята след христа Земята щеше да е Рай нещо куца или сме в Ада.?Просто сме трансформирани с органи да съществуваме тука на Земята пак от тях или после ставаме като тях ?Тази книга по скоро би трябвало да се озаглави книга на смъртните тука на Земята според мене.Проблема е че не искат още извънземните да влезе в контакт с мене за съжаление ,другите феномени съм ги виждала и са ми ясни

    Коментиран от #7

  • 6 Хмм

    0 2 Отговор
    реклама на тъпия хелоин. и не вярвам във каменни съркофази да са поставяли дървени ковчези и то във епоха в която са се изграждали дворци от скала(полимер)
  • 7 Пич

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Пише го вклинописите ! Първо експанзията била за добив на полезни изкопаеми от земята. Но на " боговете " им се видял много тежък физическия труд , и решили да създадат работници , които да ги отменят. Но работата наистина била тежка , и тези работници умирали. Та се решило , да се създадат нови същества , в които да вложат част от собствените си божественаи гени. Така създали първите човеци. Но , поради тези гени , тогавашните човеци са живели хиляди години !

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Пич

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    В именника на шумерските царе се посочва , че първите осем от тях , са царували общо 241 200 години. Не може да се приеме за хипербола , защото следващите царе да описани с абсолютна точност , позната ни от историята. Привлича вниманието , и огромният ръст , с който са изобразени старите човеци. Изображението на Гилгамеш , който побеждава лъва , прилича на човек , гушнал коте с една ръка , и държащ двете му лапи само с пръстите си ! НЛО лично съм виждал много , и мисля , че всеки който отеля само по час време , за да наблюдава небето , до няма половин година ще види нещо интересно. Опитайте , надявам се , да ви се получи !

    Коментиран от #10

  • 9 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Да предположим че е така ?!Има много планети и галактики разните минерали би трябвало да се срещат и на други места ?!Най голямата енигма че още не можем да говорим с животни,растения дори минерали те също са жива материя,не можеш и с морето,окена..водите да говориш сигурно биха казали много неща.Само знаем някой от техните качества разликата е голяма.И вместо да се търси ,правят други научни открития да си опознаем планетата се заемаме с излишни пари уж да летим в Космоса ,правим боклук и космически боклук на Земята то всичко се връща гравитацията ,правим войни пак нещо се връзва в твоята тория би трябвало да сме по умни не да рушим освен ако хората не сме вирус хвърлен тука не знам като кофата за боклук вътре има всичко ненужно ,по някога хвърляш и нови неща но ненужни за теб и в фабриката за рециклиране.Нямам позитивна нагласа и хипотеза

    Коментиран от #11

  • 10 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Наблюдавам го често небето особенно през деня вече по често мойта кукла совичката ми от как си тръгна мина два пъти да ме види не знам може и да е случайност !?често я сънувам се притеснявам дали не е ранена или починала все гледам нагоре да я видя и да съм спокойна че е добре,най хубавите картини ги прави природата с небето ,облаците обичам така да си мечтая ,залез ,изгрев ...от извънземни изобщо не страхувам даже за мен са нещо хубаво за хората така го усещам никога не мога да си обясня защо,от фантоми и демони ме е не точно страх ами погнуса и не ща да ги виждам.
  • 11 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Нещата са сложни. Според божия замисъл , трябвало да се развием като негови подобия. Но първо ще ви кажа за божия замисъл. Това не е библейско изобретение. Спомени за него има в почти всяка религия или митология. Накратко , човеците не трябвало да получат познания , но ги получили ( ябълката от дървото на познанието , Прометей.....) ! Появили се две фракции богове - привърженици на унищожението ни , и привържениците на това , да бъдем оставени да се развиваме. Конфликта е ескалирал до войната на боговете , описаа дори от индийци и китайци. Великият бог Ел , победил враговете си , и ги хвърлил в бездната. След това , заминал да управлява вселената , като оставил тук наместници , които да ни наглеждат , и помагат. Но наместниците , чувствайки се безконтролни , на свой ред се обявили за богове , и започнали да властват над нас , вместо да ни помагат ! Прилича ли ви на нещо ?

    Коментиран от #13

  • 12 Пич

    2 0 Отговор
    Предговора беше , за да стигнем отново до божия замисъл. Бог Ел е мъдрият , и всеопрощаващ. И може би , познанията , на които са ни научили двестата от планината Хермон , са ни поставили на пътя на материалното , който път ни е превърнал във вирусите , които описвате. Мисля , че божият замисъл е бил да се развиваме като духовни и добродетелни същества , а не като алчни материалисти . За това ми подсказва и нуждата от нов завет. Стария е жесток - зъб за зъб , око за око ! А новият е хуманитарен - на любовта и прошката. Не коментирам изкривените представи , на религиозните водачи. А НЛО ще успеете да видите по лесно нощно време , защото необичайните светлини по лесно се забелязват. Совичката мисля , че е дух , който ви закриля , и ви държи под око. За да не ви се случи нещо лошо.

    Коментиран от #15

  • 13 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пич":

    Ами разбира се шефа когато си замине ,работниците си прави какво иска или някой злобен мениджър за наблюдател да клюкари.Ама вече има камери и шефа гледа какво става когато го няма !Би трябвало Бог с върховната власт все пак да знае или ни е захвърлил като стара и ненужна вещ забравена в някой маза или изоставена къща?Пак на нещо му се губи нишката ?Може би ние хората трябва да се събудим ,не може да оставяме земните си проблеми на някой който е далеко или не го е грижа?!Както ти примерно ставаш сутрин влизаш в колата ама не пали ,развалена?Какво правиш молиш се на боговете да я оправят с въл.пръчка или тръгваш пеша ,чакаш автобус?

    Коментиран от #14

  • 14 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Това , че се усещамме самотни , не е от липсата на грижа за нас. Това е заради нашата свободна воля , и богоподобност ! Това е , защото освен Бог , ние също имаме познанието за добро и зло. А Бог ни е оставил да властваме като малки богове над земята. И да избираме между добро и зло. Дори си приличаме по това , че създаваме собствени творения , като Него , макар несъвършени ! Като автомобила , който давате за пример. И дори при автомобила имаме избор , какво да направим - да го възстановим , или да го унищожм. Но , не се справяме добре засега , с дадената ни власт.
  • 15 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    Странна работа и за това ме яд че не разбираме животинският език.Никога не съм я вързвала очаквах поне в двора да остане да живее даже я ядаптирах по етапно ,с часове си е седяла в градината вечер на терасата никога в клетка не съм я държала.Един ден изчезна и след 24 часа се появи на покрива на комшиите цял ден не мръдна от там плаках ,виках и не дойде но ме гледаше даже на едната от снимките ми излезе малко странна нещо като получовешко лице и със сълзи но може да е дефекти от снимки при телефон и зум. Не посмях да правя опити да я ловя ,просто я оставих да си направи избора .Често имам видения вечер преди да заспя че е на едно старо дърво кестен и си пее щастливо ама...както казах самите човеци не познаваме земята си и какво ни заобикаля може и да сте прав че е дух нямам отговор

    Коментиран от #16

  • 16 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Не всички духове са злонамерени. Има две причини , да не преминават , а да останат в нашия свят. Едната , както се опасявате е , да отмъщават , и наказват за нещо. Но другата е , когато много да обичали , и остават , за да помагат. Има една интересна история за Ода Нобунага - веднъж наредил един провинил се самурай , да бъде обезглавен. За да се измъкне , самураят го заплашил , че ще се превърне в дух , и ще му отмъсти. Нобунага отвърнал , че ще повярва в това , ако след като го обезглавят , главата му успее да захапе някой камък от земята. Кайшакунина нанесъл удара , главата се търколила , и захапала един камък. Всички посърнали , и попитали Ода , дали се страхува. Не , отвърнал Нобунага , надхитрих го ! Вместо да насочи енергията си към бъдещо отмъщение , насочи цялата си енергия към това , да захапе камъка !

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Знам я историята чела съм я в по късни години ,благодарение моя любимец S C H имаше песен и прическата му е като самурай във видеото на моменти тип облекло и меч.Често тука артиста повечето от които си пишат текста по някога и музиката показва и творческо видео същността на идеята и чувствата обръшам внимание на всеки детайл. Та той беше причната да чета за самураите и мотото на Нобунага - Владей всичко под небето с меч! Не е надхитрил никой при самураите ако се раздлиш с главата си и имаш тази чест отиваш направо горе ,по него време е имало много нарушения на бушидо,точно като използването на нинджи, убийци в сянка без чест.След време когато вече не са били необходими във военно отношение самураите често са ставали важни учители и морални съветници в общността

    Коментиран от #19

  • 19 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Абе , и самураите не са това , което ги изкарват по филмите , и в литературата! Не се сещам в момента , кой беше , но един от великите им стратези обичал да казва в своя клан - Отдавна не сме предавали никого. Беше запомнен с това , че във войната при Секигахара беше направил синовете си врагове. Изпратил единия да подкрепи Токугава , а другия да подкрепи Мицунари ! Така семейството оцеляло.

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пич":

    Войната е като тежката болест за тялото. Мирът е изцелението!
    Единствено необходимостта трябва да ни тласне към битка. Необходимо е първо да се изчерпят всички ресурси на хитростта и посредничеството що се отнася до самата битка, мъдростта се състои в това да я водиш с голямо въздържание с милосърдие и да й сложиш край възможно най-скоро.

    Коментиран от #21

  • 21 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Благодаря за отделеното внимание ! Трябва да напускам , но беше много приятен разговор ! Бъдете здрава !

    Коментиран от #22

  • 22 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пич":

    Мерси ,подобно 🙂🙏 с голямо уважение и всичко добро!