Отидете към основна версия

1 310 8

"Пирогов" обвини МЗ в клевети

  • пирогов-
  • нзок-
  • десислава атанасова-
  • мз

Началниците на клиники, отделения и водещи лекари от болница „Пирогов“ излязоха с декларация срещу Министерството на здравеопазването и„негативната медийна кампания“ за дискредитиране, водена от него.

„Препоръчваме на обществото, както и на представителите на МЗ и държавата да не излизат с предварителни “присъди” преди компетентните органи“, се казва в декларацията, подписана и от представители на браншови организации.

През май министерството и НЗОК предприеха внезапна проверка, за да установяват причините за преразход на средствата за лекарствени продукти. След това ресорният министър Десислава Атанасова заяви, че има разминавания в трудовите договори на медицинския персонал, както и че се дават пари за странни дейности като опис и подредба на книги. Изказването на Атанасова стана в ефира на бТВ преди края на проверката, каквито, впрочем, се правят и в други болници.

Лекарите от „Пирогов“ считат за недостойно подобно изнасяне на данни, преди да им е даден официалният доклад с резултатите от проверката. Те настояват, че имат правото на отговор от страната на тяхното  ръководството и компетентните органи по евентуално регистрираните нарушения.

„Смятаме, че кампанията на оклеветяване на ръководството, както и оспорване на добрата клинична практика в болницата, цели дискредитиране на болницата като цяло, манипулирайки общественото мнение, което ще наруши режима на работа на болницата. Това не е в интерес нито на пациентите, нито на здравната помощ в София и страната. Болница “Пирогов” е била, е и ще бъде основният стълб в здравеопазването в София и страната, освен ако държавата в лицето на МЗ не пожелае това да не е така.“, твърдят медиците от „Пирогов“.

„Смятаме за недостойно и анонимното изнасяне на данни за работата в болницата от персонал на болницата, което най-малко е нарушение на длъжностната характеристика, поради нелоялност, особено когато това не е подкрепено от доказателствен материал. Още по недостойно е медийното отразяване на такива “сигнали” от предавания и журналисти със съмнителен журналистически професионализъм“, се казва още в декларацията, разпространена до медиите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини