Last news in Fakti

19 Юни, 2012 10:23 970 0

Атанасова: Няма политическа атака към "Пирогов"

  • пирогов-
  • "пирогов"-
  • десислава атанасова-
  • мз-
  • нарушения
Атанасова: Няма политическа атака към "Пирогов" - 1
Снимка: БГНЕС

Не съм имала за цел политически атаки към „Пирогов“, смяна на директора или злепоставяне на лекарите в болницата. Това заяви пред ТВ7 здравният министър Десислава Атанасова по повод на проверката в болницата и ширещия се спор с ръководството й. Министърът обясни, че целта била да се разбере защо 45-те милиона, които влизат в здравното заведение, не стигат то да има добра материална база и медицинският персонал да е удовлетворен.

Проверката е за цялостната дейност на „Пирогов“ и финансовата му дисциплина. Бях провокирана от изнесени данни в медиите – легени в операционни зали, отделенията са в окаяно състояние, разясни Атанасова.

Проверката констатира сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки и с гражданските договори, които, според инспектората, са прикрити трудови договори.

Всички констатации са предоставени на изпълнителния директор проф. Раденовски със срок за отстраняване. Отговорност за нарушенията носи не само Раденовски, а и целия борд на директорите. Изпълнителният директор трябва да понесе отговорност за нарушенията, затова той няма да бъде сменен докато не приключи проверката. Останалите членове на борда на директорите обаче ще бъдат освободени.

Всички документи за предадени на компетентните органи, които до месец трябва да се произнесат.

 

Дълговете на болниците

Задълженията и към момента са многомилионни в почти всички големи болници, за радост обаче, те намаляват през последните месеци. Ръководствата вече работят за стопяването им.

Оздравителният план трябва да даде резултати от намаляване на задълженията на половина.

Всички лекарствени продукти се договорят на принципа на обществена поръчка. Относно отложените плащания и това дали се увеличават чрез него дълговете, и то на по-високи цени към фармацевтичните компании, Атанасова посочи, че това е въпрос на мениджърски умения. Важни са изработването на спецификацията и методиката за оценка, посочи здравният министър.

По нейните думи, ако от самата комисия освен отложеното плащане бъде заложена и ниската цена, тогава всичко ще е наред. Това се прави от много болници – някои обаче го пропускат и задлъжняват.

Според репортерът ни Моника Гаджанова в закона са заложени "вратички", които позволяват на фирмите да се "надлъгват" с държавата.

В студиото на "Гореща точка" Атанасова разказа подробности около промените в нормативната уредба, засягаща лекарствените продукти. Основна им цел ще бъде държавата да притисне бизнеса да се съобразява с правилата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА