Last news in Fakti

15 Юни, 2012 16:05 1 218 8

"Пирогов" обвини МЗ в клевети

  • пирогов-
  • нзок-
  • десислава атанасова-
  • мз

Началниците на клиники, отделения и водещи лекари от болница „Пирогов“ излязоха с декларация срещу Министерството на здравеопазването и„негативната медийна кампания“ за дискредитиране, водена от него.

„Препоръчваме на обществото, както и на представителите на МЗ и държавата да не излизат с предварителни “присъди” преди компетентните органи“, се казва в декларацията, подписана и от представители на браншови организации.

През май министерството и НЗОК предприеха внезапна проверка, за да установяват причините за преразход на средствата за лекарствени продукти. След това ресорният министър Десислава Атанасова заяви, че има разминавания в трудовите договори на медицинския персонал, както и че се дават пари за странни дейности като опис и подредба на книги. Изказването на Атанасова стана в ефира на бТВ преди края на проверката, каквито, впрочем, се правят и в други болници.

Лекарите от „Пирогов“ считат за недостойно подобно изнасяне на данни, преди да им е даден официалният доклад с резултатите от проверката. Те настояват, че имат правото на отговор от страната на тяхното  ръководството и компетентните органи по евентуално регистрираните нарушения.

„Смятаме, че кампанията на оклеветяване на ръководството, както и оспорване на добрата клинична практика в болницата, цели дискредитиране на болницата като цяло, манипулирайки общественото мнение, което ще наруши режима на работа на болницата. Това не е в интерес нито на пациентите, нито на здравната помощ в София и страната. Болница “Пирогов” е била, е и ще бъде основният стълб в здравеопазването в София и страната, освен ако държавата в лицето на МЗ не пожелае това да не е така.“, твърдят медиците от „Пирогов“.

„Смятаме за недостойно и анонимното изнасяне на данни за работата в болницата от персонал на болницата, което най-малко е нарушение на длъжностната характеристика, поради нелоялност, особено когато това не е подкрепено от доказателствен материал. Още по недостойно е медийното отразяване на такива “сигнали” от предавания и журналисти със съмнителен журналистически професионализъм“, се казва още в декларацията, разпространена до медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 anani

    0 0 Отговор
    Да режима на работа ще се наруши защото ще им секнат парите от така наречените клинични пътеки. Самата истина е че днес ги приемат утре изписват и се сменя кл. пътека за по скъпа.По този начин си докарват луди пари лекари и само пищят как нищо не взимат.Защо не се погледне автопарка от къде като са им малки заплатите такива коли карат
  • 2 пироговец

    0 0 Отговор
    Милан Миланов диктувал,Сердовски писал...После започнали да привикват страхливците под строй да подписват декларацията,че даже прекъсвали операции,за даги извадят от операционната.С нагли ченгеджийски приоми се опитват да внушат,че болницата стои зад тях.Намериха се достойни хора да им извадят мръсотиите и те започват да им размахват "длъжностни характеристики".Този филм сме го гледали...Сега ще започнат да плашат и със стачка.А през това време,талибанчетата на Раденовски, с бригадирски ентосиазъм ,ще замитат следи.Много са изплашени ...!
  • 3 друг пироговец

    0 0 Отговор
    Kакво нахалство!Една малка групичка от креатури на директора си позволява ,от името на болницата, да държи тон на министерството и на обществото.Всичко изнесено е вярно,а то е малка част от това,което правят тези хора.Докога ще търпим мутренската арогантност на хора,като Раденовски и Миланов!?
  • 4 също пироговец

    0 0 Отговор
    Стачка ли. Ха ха ха ! И кой ще стачкува? Вероятно подписалите декларацията и то ако по спешност не излязат в отпуск или болнични. Персонала добре помни 2007 г. и лъжите на Сардовски. Увеличиха само собствените си заплати 10-20 пъти, а за останалия персонал - унижения и мизерни заплати.
  • 5 пироговски служещ

    0 0 Отговор
    Министерство на здравеопадването най-сетне да начертае рамки на най-ниски възнаграждения на мед. сестри и лекари. Не са вдигани основните възнаграждения от 5 г. Да има рамки за най-високи бонуси на лекар. Докато лекарите определят бонусите, сестрите ще получават заплати като чистачки. Една сестра работи за 3 и същевременно извънледен труд за мед сестри не се изплаща Ако има свободен щат се разрешават минимални часове за отработване. В болницата цари страх, защото недостойни хора от всяко отделение ДОНОСНИЧАТ НА ДИРЕКТОРА. Няма значение как се казва Директора стига да настъпи някаква справедливост.
  • 6 пироговец

    0 0 Отговор
    Ей умници дето се пишете пироговци, ако нямаше стачка нямаше да има Пирогов и вие щяхте да сте на улицата. На всички доходите ви се увеличиха след стачката, а на Сардовски не са му увеличили заплатата, а той си я изкарва като от него вземат пари да дават на такива безхаберници като ВАС.
  • 7 Доктор

    0 0 Отговор
    И как си я "изкарва" в държавната болница,като понятие си няма от инвазивна кардиология?Като заслужил стачник получи длъжност,за която няма ценз и сега трябва да ние страх,че ако не е той ,сме умрели от глад.Ти приятелю,не си внимавал докато си врещял на паркинга,как се подреждат фигурите.Вероятно и "хабер"си нямаш,че докато си дерял гърло,М.Миланов е бил на екскурзия,с цел шопинг,"спонсорирана" от фармацевтична фирма.Едва ли си разбрал също,как са били изхарчени онези 10 милиона от тройната коалиция дадени за ремонт,докато си се радвал,че не си на улицата.Но сигурно си драпал да се докопаш до т.нар."бързооборотки"за да си увеличиш доходите....Ами сега?!Какво ще правиш като Радков си отиде...?
  • 8 баба Ванга

    0 0 Отговор
    Ако си отиде Раденовски - тези с големите възнаграждения, дето изкарват и на останалата паплач - пак ще си ги всимат, само че на друго място. А лаещата простотия ще гризка дръвцето и пак ще си лае щото са некадърни, завиждат, а от тях нищо не става