Отидете към основна версия

3 264 18

На този ден в Космоса излита първият български космонавт

  • 10 апил-
  • на този ден-
  • георги иванов-
  • черна дупка-
  • мост

Вижте, какво се е случило на 10 април

На днешния ден са се случили няколко важни събития свързани с Космоса, едно от които пряко касае България.

Излита в Космоса първият български космонавт Георги Иванов

1979 година в 20:34 часа московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов.

Основната цел е било скачване със станцията „Салют-6“, където се намират други двама астронавти. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз-32“ и да се приземи с нея.

Това не се получава, тъй като има причинена авария, която остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата.

Показана е първата реална снимка на „сянката“ на черна дупка

Безспорно това бе най-важното и най-вълнуващото събитие на 2019-та и несъмнено това не е "снимка на черна дупка", защото и децата знаят, че самата черна дупка не може да се снима - тя поглъща всичко - дори светлината, която би трябвало да заснеме фотографът, както не можем да направим снимка на черно коте в тъмна стая.

Това, което бе заснел огромният колкото Земята виртуален телескоп Event Horizon Telescope от 11 координирани радиотелескопа, разпръснати по цялата планета, е да получи снимка на "сянката" на черната дупка - на материята, която тя поглъща от най-близката ѝ околност.

Изображението, представено на 10 април 2019 г. разкрива черната дупка в центъра на Messier 87, масивна галактика в близкия клъстер на галактиката Дева. Тази черна дупка се намира на 55 милиона светлинни години от Земята и има диаметър от 100 милиарда километра. Масата на тази черна дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. M87* се върти със скорост 90% от максималната възможна - скоростта на светлината, а това е доста необичайно.

Тъмната зона, която се вижда в средата, е сянката на черната дупка, където светлината изчезва от хоризонта на събитията. Гравитацията на черна дупка привлича газ и прах от околното пространство, които бясно се въртят в акреционен диск, докато скоростта на частиците не намалее достатъчно, че да попаднат в черната дупка. Този диск е нажежен до хиляди градуси и затова излъчва и това лъчение е уловил Event Horizon Telescope.

Най-бурното изригване на вулкан в съвременната история

През 1815 година Вулканът Тамбора в Индонезия започва най-бурното изригване в съвременната история, в резултат на което загиват 71 000 души.

Тамбора е един от най-големите активни вулкани в света. Изригването е оценено на 7-ма степен, а изхвърленото в атмосферата количество пепел е можело да покрие държава с размерите на Гърция (131 хил. кв. км.).

След това настъпват глобални климатични промени, изригването продължава 10 дни, а следващата година, 1816-та, е известна като „годината без лято“ заради ниските температури вследствие от пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса. Този студ засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души.

Открит е 11-километровият мост Сето в Япония

През 1988 година след 10-годишно строителство е открит 11-километровият мост Сето, съединяващ японските острови острови Хоншу и Шикоку.

През 2001 година България е извадена от негативния Шенгенски списък и за българите отпада изискването за визи в ЕС.

Уолтър Хънт патентова безопасната игла

През 1849 година американецът Уолтър Хънт патентова безопасната игла.

Той я изобретява по една-единствена причина – нуждаел се от пари. Само броени часове по-късно продава правата над нея. Оттук насетне родители и бебета си спестяват излишните писъци и кръв, предизвикани от случайни убождания със стандартна игла.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини