Last news in Fakti

10 Април, 2020 10:18 3 228 18

На този ден в Космоса излита първият български космонавт

  • 10 апил-
  • на този ден-
  • георги иванов-
  • черна дупка-
  • мост

Вижте, какво се е случило на 10 април

На този ден в Космоса излита първият български космонавт - 1

На днешния ден са се случили няколко важни събития свързани с Космоса, едно от които пряко касае България.

Излита в Космоса първият български космонавт Георги Иванов

На този ден в Космоса излита първият български космонавт

1979 година в 20:34 часа московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов.

Основната цел е било скачване със станцията „Салют-6“, където се намират други двама астронавти. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз-32“ и да се приземи с нея.

Това не се получава, тъй като има причинена авария, която остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата.

Показана е първата реална снимка на „сянката“ на черна дупка

На този ден в Космоса излита първият български космонавт

Безспорно това бе най-важното и най-вълнуващото събитие на 2019-та и несъмнено това не е "снимка на черна дупка", защото и децата знаят, че самата черна дупка не може да се снима - тя поглъща всичко - дори светлината, която би трябвало да заснеме фотографът, както не можем да направим снимка на черно коте в тъмна стая.

Това, което бе заснел огромният колкото Земята виртуален телескоп Event Horizon Telescope от 11 координирани радиотелескопа, разпръснати по цялата планета, е да получи снимка на "сянката" на черната дупка - на материята, която тя поглъща от най-близката ѝ околност.

Изображението, представено на 10 април 2019 г. разкрива черната дупка в центъра на Messier 87, масивна галактика в близкия клъстер на галактиката Дева. Тази черна дупка се намира на 55 милиона светлинни години от Земята и има диаметър от 100 милиарда километра. Масата на тази черна дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. M87* се върти със скорост 90% от максималната възможна - скоростта на светлината, а това е доста необичайно.

Тъмната зона, която се вижда в средата, е сянката на черната дупка, където светлината изчезва от хоризонта на събитията. Гравитацията на черна дупка привлича газ и прах от околното пространство, които бясно се въртят в акреционен диск, докато скоростта на частиците не намалее достатъчно, че да попаднат в черната дупка. Този диск е нажежен до хиляди градуси и затова излъчва и това лъчение е уловил Event Horizon Telescope.

Най-бурното изригване на вулкан в съвременната история

На този ден в Космоса излита първият български космонавт
Снимка: shutterstock

През 1815 година Вулканът Тамбора в Индонезия започва най-бурното изригване в съвременната история, в резултат на което загиват 71 000 души.

Тамбора е един от най-големите активни вулкани в света. Изригването е оценено на 7-ма степен, а изхвърленото в атмосферата количество пепел е можело да покрие държава с размерите на Гърция (131 хил. кв. км.).

След това настъпват глобални климатични промени, изригването продължава 10 дни, а следващата година, 1816-та, е известна като „годината без лято“ заради ниските температури вследствие от пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса. Този студ засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души.

Открит е 11-километровият мост Сето в Япония

На този ден в Космоса излита първият български космонавт
Снимка: shutterstock

През 1988 година след 10-годишно строителство е открит 11-километровият мост Сето, съединяващ японските острови острови Хоншу и Шикоку.

През 2001 година България е извадена от негативния Шенгенски списък и за българите отпада изискването за визи в ЕС.

Уолтър Хънт патентова безопасната игла

На този ден в Космоса излита първият български космонавт
Снимка: shutterstock

През 1849 година американецът Уолтър Хънт патентова безопасната игла.

Той я изобретява по една-единствена причина – нуждаел се от пари. Само броени часове по-късно продава правата над нея. Оттук насетне родители и бебета си спестяват излишните писъци и кръв, предизвикани от случайни убождания със стандартна игла.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    29 5 Отговор
    Слава на СССР че прати българин в Космоса слава на СССР 🇧🇬Love🇷🇺
  • 2 Pepars

    24 3 Отговор
    А краварите излъгаха, че са се разхождали по Луната!!!

    Коментиран от #4

  • 3 criminal

    16 2 Отговор
    И последния, щото демокрацията/капитализма/ съсипаха и ограбиха хубавата ни държава.......

    Коментиран от #10

  • 4 СссереМ

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Pepars":

    800 млн души станаха свидетели на ПЪТУВАНИЯТА ДО ЛУНАТА,а Гагарин само шепа колхозници го видяха на ..... да се разхожда около капсулата. КОЙ АДЖАБА ИЗЛЪГА А?

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Юрий Гагарин

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Само да те светна Фрабц Кубрик си призна че е снимал записа който 800 милина са го видяли!

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Браво Георги

    15 1 Отговор
    До колкото си спомням Георги е проявил компетентно и важно участие при справянето с извънредното положение при завръщането. Още веднаж БРАВО!
  • 7 Союз 33

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Юрий Гагарин":

    Стенли Кубрик не Франц!
  • 8 Влади

    14 2 Отговор
    Някога бяхме Държава и покорявахме космоса. А сега сме само една територия оставена на милостта на съдбата. Постиженията на БКП се доказаха от времето.
  • 9 Мим

    13 1 Отговор
    Каквото и да говорим и плюем,трябва да се признае,че дадоха възможност и на българи да пообиколят околоземното пространство,ако не бе Русия това ефва ли щеше да се случи.Така че слава на нея..
  • 10 Плеен да ге

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "criminal":

    Ами не е бил последния, защото България има двама космонавти ( не астронавти, както пише в статията). Вторият е Александър Александров. Абе....то бива толкова да сте задръстени днешните, ама пък ти си направо за оплакване. Между другото, много държави все още нямат нито един...като ''Великата Турция'' например.Да го знаеш така, за обща култура...Откъде ви събират такива тука такива...( да не казвам какви, ти си знаеш).
  • 11 Тиберий

    3 0 Отговор
    На Шипка всичко е спокойно
  • 12 Абе серсем

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Пак о с ра памука....

    Коментиран от #14

  • 13 Шекспир

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Юрий Гагарин":

    Цялата работа с Кубрик е извадени фрази от контекста.Реално Кубрик казва че НЯКОЙ от кадрите са снимани в студио защото оригиналните са били с много лошо качество.От тези думи тролетариата направи сериал
  • 14 Някой

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Абе серсем":

    Хич не е осрал памука.И до днес няма нито една лента снимка или аудиозапис на изтрелването.Противно на пропагандата Гагарин не открит от тракторист а от агенти на КГБ.Чудно как са знаели с такава точност къде ще се приземи капсулата.Всички материали по полета на Гагарин и до днес са строго секретни и те никога не са излизали за общо ползване.Какво толкова има да крият руснаците.Едва ли е космическа технология от 60-е години

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Нова

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Е минало бешело. Бяхме добре организирана и образована държава. За Вашите господари също се смята че не са ка нали на Луната. Дори самият Кубрик каза, че кацането на Луната е снимано в студио
  • 16 сащисан

    9 1 Отговор
    Значи, преди 50 г. социалистическа България праща човек в космоса, а демократична България днес купува на чертеж самолети модел преди 50 г.
    Да се смееш ли, да плачеш ли, двете ли в едно да съчетаеш... неам думи..
  • 17 Пако

    0 2 Отговор
    Преди 50 г.първият,а вторият??????..на Мукавей
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.