Отидете към основна версия

3 857 12

Най-големите рискове при онлайн пазаруването

  • онлайн продажба-
  • онлайн пазаруване-
  • онлайн шопинг-
  • рискове-
  • измами

За какво трябва да сме нащрек, докато пазаруваме през интернет

Снимки: Shutterstock

Като се има предвид фактът, че всички сме посъветвани да стоим вкъщи и основният ни източник на забавление идва под формата на нашите лаптопи, не е изненада, че много от нас се обръщат и към онлайн пазаруването. То е удобно и понякога икономично.

Онлайн пазаруването в рамките на ЕС продължава да увеличава своя дял, сочат последните данни от Европейската статистическа служба Евростат.

Причините за това са както повишеното използване на интернет и подобрението на сигурността, така и възможността да се пазарува по всяка време и отвсякъде.

Потребителите също така имат достъп до сравнителни сайтове, с които да изберат по-евтин продукт. По време на настоящата пандемия от коронавирус очакванията са, че в бъдеще онлайн търговията ще заема все по-голям дял от търговията в световен мащаб.

Най-голям дял на пазаруващи онлайн има в Скандинавските държави. Начело по този показател са Дания и Швеция с дял от 84 и 82%, следвани от Нидерландия (81%), Германия (79%) и Финландия (73%).

Най-голямо повишение през последните 10 г. се отчита в Естония – от 17 на 68%.

България заема последната - 27-а позиция, по този показател в ЕС. Едва 22% от хората, участвали в проучването, са посочили, че са пазарували онлайн в последната година спрямо 21 на сто за година по-рано и 5% за през 2009 г.

Българите пазаруват най-вече дрехи, обувки, козметика и техника.

Онлайн шопинга обаче има и своите недостатъци. Хакери и други онлайн престъпници постоянно се опитват да измамят хората чрез фалшиви предложения и намаления.

Съгласно неотдавнашен доклад на Better Business Bureau, измамите с покупки от интернет са вторият най-рискован тип измама след тези с обяви за работа, пише GOBankingRates.

Разбира се, пазаруването онлайн невинаги води до кражба на лични данни. Съществуват обаче и други рискове. Може да загубите парите си, да получите подправен продукт или въобще нищо да не получите.

Знаейки най-разпространените видове мошеничества, с които се сблъскват онлайн потребителите, може да се защитите.

Бъдете внимателни, когато: искат от вас да платите с банков превод, получили сте линк в текстово съобщение, влезли сте във фалшив сайт или домейн, предлагат ви невероятно изгодни сделки, използвате общодостъпен Wi-Fi за поръчки, получавате фишинг писма и получавате фалшиви уведомления за доставка.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини