Last news in Fakti

23 Април, 2020 22:30 3 825 12

Най-големите рискове при онлайн пазаруването

  • онлайн продажба-
  • онлайн пазаруване-
  • онлайн шопинг-
  • рискове-
  • измами

За какво трябва да сме нащрек, докато пазаруваме през интернет

Най-големите рискове при онлайн пазаруването - 1
Снимки: Shutterstock

Като се има предвид фактът, че всички сме посъветвани да стоим вкъщи и основният ни източник на забавление идва под формата на нашите лаптопи, не е изненада, че много от нас се обръщат и към онлайн пазаруването. То е удобно и понякога икономично.

Онлайн пазаруването в рамките на ЕС продължава да увеличава своя дял, сочат последните данни от Европейската статистическа служба Евростат.

Причините за това са както повишеното използване на интернет и подобрението на сигурността, така и възможността да се пазарува по всяка време и отвсякъде.

Потребителите също така имат достъп до сравнителни сайтове, с които да изберат по-евтин продукт. По време на настоящата пандемия от коронавирус очакванията са, че в бъдеще онлайн търговията ще заема все по-голям дял от търговията в световен мащаб.

Най-голям дял на пазаруващи онлайн има в Скандинавските държави. Начело по този показател са Дания и Швеция с дял от 84 и 82%, следвани от Нидерландия (81%), Германия (79%) и Финландия (73%).

Най-голямо повишение през последните 10 г. се отчита в Естония – от 17 на 68%.

България заема последната - 27-а позиция, по този показател в ЕС. Едва 22% от хората, участвали в проучването, са посочили, че са пазарували онлайн в последната година спрямо 21 на сто за година по-рано и 5% за през 2009 г.

Българите пазаруват най-вече дрехи, обувки, козметика и техника.

Онлайн шопинга обаче има и своите недостатъци. Хакери и други онлайн престъпници постоянно се опитват да измамят хората чрез фалшиви предложения и намаления.

Съгласно неотдавнашен доклад на Better Business Bureau, измамите с покупки от интернет са вторият най-рискован тип измама след тези с обяви за работа, пише GOBankingRates.

Разбира се, пазаруването онлайн невинаги води до кражба на лични данни. Съществуват обаче и други рискове. Може да загубите парите си, да получите подправен продукт или въобще нищо да не получите.

Знаейки най-разпространените видове мошеничества, с които се сблъскват онлайн потребителите, може да се защитите.

Бъдете внимателни, когато: искат от вас да платите с банков превод, получили сте линк в текстово съобщение, влезли сте във фалшив сайт или домейн, предлагат ви невероятно изгодни сделки, използвате общодостъпен Wi-Fi за поръчки, получавате фишинг писма и получавате фалшиви уведомления за доставка.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    8 4 Отговор
    Е против, защото попадаш на още по некачествена стока, от опит...!
  • 2 Аз ли съм

    3 6 Отговор
    А ти много ли си качествена?
  • 3 Мислиш че си ти..!

    2 2 Отговор
    Кажи първо за тебе дали си качествена..!? (На всички онлайн, Бог ще ви разкаже играта, той започна , вие си дразнете и го изкарате на мен..!)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пурко

    2 5 Отговор
    Купувайте от eBay или от Amazon чрез PayPal, и няма да имате проблеми.
  • 6 ПУРКОТО

    15 2 Отговор
    НЕ КУПУВАЙ НИЩО БЕЗ ДА ГО ПИПНЕШ И ВИДИШ ОТБЛИЗО..

    Коментиран от #7

  • 7 Пурко

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ПУРКОТО":

    Пррррррррррррр
  • 8 Пурко

    4 0 Отговор
    От 10 години пазарувам онлайн и до сега съм нямал проблеми. И от Китай съм пазарувал и съм връщал стоката и са ми връщали парите. Преди да купите, проверявайте феедбека за продавача.
  • 9 Например

    5 1 Отговор
    Поръчах си лед крушки за фаровете от български търговец и пристигнаха в офиса на куриер в найлонов плик. Не само че бяха изпочупени, но и металният корпус беше изкривен. Друг случай е че на снимките продуктът изглежда добре а получавам някакво жалко подобие. Вече пазарувам онлайн само от чуждестранни търговци най-вече алиекспрес. А скъпи вещи само от реални магазини където мога да си общувам с продавач консултант.

    Коментиран от #10

  • 10 Пурко

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Например":

    Позаинтересувай се за правата ти. Имаш 14 дневен срок да върнеш стоката без да даваш никакви обяснения- просто не ти харесва.
  • 11 АЗ КАТО ТИ ГО ВТЪКНА

    7 1 Отговор
    НЕ СЛЕД 14 ДНИ..СЛЕД 1,4 сек. ДА ГО ВЪРНА..ТВА СИ БЕШЕ ЧИСТО Е*АНЕ..ХА ХА
  • 12 Аз съм Сабина

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Българите пазаруват най-вече дрехи, обувки, козметика и техника
    Еми че кво друго може да пазарува от обикновен потребител??? Пръдня в найлонова торбичка ли ?!??
    Страшни джурналисте сте вие Сабина-малко цифрички,малко от тук от там смачкано инфо и накрая нищо не разбрах,как да различа фалшив домейн и фалшив журналист ;)